Cbse Class 12 Psychology Most Important Questions Pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Cbse Class 12 Psychology Most Important Questions Pdf Download, Class 12 Psychology Most Important Questions, Class 12 Psychology Most Important Mcqs

Cbse Class 12 Psychology Most Important Questions

Class12th 
ChapterImportant Model Question Paper
BoardCbse Board
Book NCERT
SubjectPsychology
Medium English 
Study MaterialsFree Study Materials

Class 12 Psychology Objective Question Most Important Questions

Cbse Class 12 Psychology Most Important Questions Pdf Download

1. Who has proposed the ‘PASS’ model of intelligence? (Who proposed the ‘PASS’ model of intelligence?)

(a) Binet

(b) Naglieri

(c) Kirby

(d) J.P. Das (J.P. Das)

Ans.(c)

2. How many aspects of ‘self’ have psychologists discussed? (How many aspects of ‘self are discussed by the psychologists?)

(a) 7

(b) 6

(c) 4

(d) 8 

Ans.(c)

3. Which of the following is man-made? (Which of the following is man-made?)

(a) Pollution

(b) Flood

(c) Drought

(d) Cyclone

Ans.(a)

4. How many types of personality disorders are there? (How many types of personality disorders are there?)

(a) 4

(b) 2

(c) 3

(d) 6 

Ans.(c)

5. How many stages of a psychotherapeutic relationship are there between the psychiatrist and the patient? (How many stages of psychotherapeutic relation are there between psychotherapist and patient?)

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 2 

Ans.(b)

6. Who first used stereotypes? (At first, the stereotypes are used by)

(a) Walter Lipman

(c) Thurstone

(b) Linton 

(d) Allport 

Ans.(a)

7. Who has given the best definition of the group? (The best definition of a group is given by)

(a) Krech & Crutchfield

(b) Sheriff and Sheriff

(c) Newcomb

(d) Akolkar

Ans.(c)

8. According to ‘The World Health Organisation’, how many aspects of health are there? (According to ‘The World Health Organization’ how many aspects of health are there?)

(a) 2

(b) 3

(c) 5

(d) 4 

Ans.(c)

9. Which of the following is not related to the guidelines for testing work? (Which of the following guidelines is not related to testing work?)

(a) Validity

(b) Reliability

(c) Quantification 

(d) None of these

Ans.(d)

10. How many types of adjustments are measured by the ‘Bell Adjustment Inventory’? (How many types of adjustment are measured by the ‘Bell Adjustment Inventory’ ?)

(a) 3

(b) 6

(c) 4

(d) 5 

Ans.(d)

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q. 11. What is hallucination? (What is hallucination?) 

Ans. The word hallucination comes from Latin and means ‘mentally wandering.’ Hallucinations are defined as ‘the perception of a sensory object or phenomenon’ and sensory experiences that are not caused by stimulation of the relevant sensory organs. are defined as. Hallucinations are particularly characteristic of bipolar 1 disorder.

Q. 12. What is practical intelligence? (What is practical intelligence?)

Ans. Practical intelligence refers to the kind of thinking that people use to solve everyday problems, whether at home, in a social setting or at work. It is seen as thinking embedded in the working mind or the purposeful action of daily life on a large scale.

Q. 13. What is conscious? (What is conscious?)

Ans. Consciousness is a psychological concept that includes thoughts, feelings and actions about which people are aware and focus on.

Q. 14. What is preconception? (What is prejudice?) 

Ans. Preconception or prejudice is a preconceived idea that is undefined and reflects mostly negative attitudes about individuals, groups etc. of society. It includes all three components: behavioural, emotional and cognitive. Prejudice can be both positive and negative.

Q. 15. What is anxiety disorder? (What is anxiety disorder?)

Ans. Do it yourself

Q. 16. What is a greenhouse? (What is a greenhouse?) 

Ans. A greenhouse is a structure made primarily of transparent material such as glass walls and roofs in which plants requiring regulated climatic conditions are grown. These structures range from small sheds to industrial-sized buildings. Greenhouses exposed to sunlight become much warmer than the outside temperature, protecting their contents during cold weather.

Class 12 Psychology Most Important Questions

Q. 17. What do you understand by adjustment? 

Ans. Do it yourself

Q. 18. What do you understand by good diet? 

Ans. A good diet provides nutrients to our body in abundance which are beneficial for the development and health of the body and intellect. In other words, a that diet increases the body’s immune system and gives the body the strength to fight thousands of diseases is called a good/balanced diet.

Q. 19. What is obsessive-compulsive disorder?

And, do it yourself

Q. 20. What are the characteristics of the interview?

Ans. Interviewing comes under psychological skills. It is a face-to-face process. There is a face-to-face relationship between the interviewer and the interviewee. 

The interviewer asks questions to solve the psychological problems of the interviewee. The interviewee answers this question thoughtfully. Through this process, information about psychological problems is obtained and accordingly, the psychologist treats the person suffering from the problem well. As a result, problems are solved. All these are characteristics of an interview.

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q. 21. Discuss the theory of intelligence. 

Ans. Intelligence refers to the comprehensive ability to understand the environment, think critically and use available resources effectively when faced with a challenge. The method was adopted to obtain information about this state of intelligence. It is called intelligence theory or intelligence test. 

There are various theories to understand intelligence. Intelligence testing is done based on those principles. There are different types of intelligence tests. Such as verbal intelligence tests, performance intelligence tests, three-element theory, non-verbal intelligence tests, functional intelligence tests etc. 

Q. 22. Discuss the social causes of mental disorders. (Describe the social causes of mental disorders.)

Ans. Mental disorders arise due to disorders of the brain. There are various psychological reasons for mental illness or mental disorder, among which social reasons are also one. Social factors play an important role in the emergence of social psychology. 

When a person faces some social distortion, he develops a mental disorder. As such, it does not equip children growing up in poverty with the resources to cope and makes them more vulnerable to mental disorders. 

Prejudice, discrimination, unemployment, inequality between men and women, rapid social and technological change, etc. work at a deep level and in a complex manner. As a result, mental disorders arise.

Q. 23. Discuss the sources of preconceptions. (Describe the sources of prejudice.)

Ans. Following are the various sources of preconception- 

(1) Learning – Like other attitudes, prejudices can also be acquired through association, rewards and punishments, observation of others, norms of a group or culture and availability of information that promotes prejudice. Family, reference groups, personal experiences, and media can play an important role in the learning of prejudice. 

People who learn prejudicial attitudes develop a ‘prejudiced personality’ and display poor adjustment skills, anxiety and feelings of aggression towards out-groups.

(ii) A strong social exclusivity and ingroup orientation – those people. Those who have a strong sense of social exclusivity and a very positive attitude towards their group, have negative attitudes towards outside groups to strengthen their attitude further. These are displayed in the form of prejudice.

(iii) Scapegoating: It is a process by which the majority group blames the minority group for its own social, economic and political problems. The minorities are either too weak or too small in number to defend themselves against this charge. 

The process of scapegoating is a group-based way of expressing frustration and often results in negative attitudes or prejudice against the weaker group. 

(iv) Self-fulfilling prophecy – In some situations, the group that is the target of prejudice is responsible for maintaining the prejudice. The target group behaves in a way that confirms the prejudice i.e. confirms negative expectations. 

For example, if a target group is described as ‘dependent’ and therefore capable of progress, members of this target group may behave in this way. Justify this description. In this way, they reinforce the already existing prejudice.

Q. 24. What do you understand by violence? Discuss. (What do you mean by violence? Explain.) 

Ans. Violence is an extreme form of aggression such as assault, rape or murder. There are many reasons for violence, including frustration, exposure to violent media, home or

Includes violence in the neighbourhood and a tendency to view other people’s actions as hostile. The risk of aggression also increases in certain situations, e.g.

Environmental factors such as drinking, insults and other provocations, and heat and overcrowding.

Q. 25. What do you understand by non-verbal communication? (What do you mean by non-verbal communication?)

Ans. Nonverbal communication refers to gestures, facial expressions, tone of voice, eye contact, body language, posture, and other ways people can communicate without using language. 

Nonverbal communication plays an important role in our lives as it can improve a person’s ability to connect, engage, and establish meaningful relationships in everyday life. 

A better understanding of this type of communication can lead people to form stronger relationships with others.

Q. 26. Briefly discuss the methods of evaluation. (Describe briefly the assessment methods.)

Ans. Evaluation methods contain a set of characteristics, depth and coverage of the subject matter, which helps in defining the level of effort for evaluation. 

These characteristics are hierarchical, providing a means to define the rigour and scope of assessment for the assurances required for certain information systems.

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q.27. What are the rights of citizens according to the Indian Constitution? (What are the rights of citizens according to the Constitution of India?)

Ans. The facilities provided to the citizens by the Indian Constitution. It is called the right of citizens. In other words, it is also called a fundamental right. Fundamental rights are those basic, essential and important rights without which the country’s citizens cannot develop their lives. 

The freedoms and rights that are considered necessary in society for the development of individuals and personalities are called fundamental rights. 

Seven types of fundamental rights have been described in the Indian Constitution, but after the 44th Amendment, citizens have 6 types of fundamental rights. 

These rights are-

(i) Right to equality 

(ii) Rights related to culture and education 

(iii) Right to freedom 

(iv) Right against exploitation 

(v) Right to constitutional remedies 

(vi) Right to religious freedom.

Or, discuss the importance of health as a social problem. (Describe the importance of health as a social problem.)

Ans. The healthy body of a human being is called health. When health is good then such a person is considered healthy. The human body must remain healthy. Only then does he do all his work well. Such a person lives his family and social life well. Health is of great importance for the individual and society.

A group of people is called a society. It is only by living in a society that a person spends his life and fulfils all his needs. Man cannot live his life without society.

The importance of health is also seen as a social problem. This problem is also related to the concept of psychology. 

We know that individual health is of great importance as a social problem. When a person remains healthy, a healthy society is also created. A healthy person leads a good family and social life. A healthy society cannot be created without healthy individuals. Hence it is clear that health as a social problem has great importance. 

Q. 28. Briefly discuss the factors of personality formation. 

Ans. There are various factors in the development of personality which are briefly described as follows-

1. Biological factors are genetic factors. Such factors are not determined by environment, but by heredity. Personality is developed and built through this factor. There are various factors under it like physical structure, intelligence, nervous system etc. Personality is formed according to all these factors.

2. Social factors: Personality is also formed through this factor. Every person is born in some society or the other. To be honest, at the time of birth, the child is neither social nor anti-social. He lives in the society from birth till death and tries to learn or behave according to the rules, ideals, traditions and norms of the society.

In this way, these social rules, ideals, traditions and norms impact the development of personality. There are various types of social factors which include family life, birth order, only child, neighbourhood, school and college etc. are the social factors based on which personality is determined. 

3. Cultural personality is also formed through this factor. The cultural environment also has an impact on personality formation. This is the reason why the lifestyle, mannerisms, customs, food habits and ethics of a person of one culture are different from those of the people of another culture. The personality of an American is different from that of an Englishman and the main reason why the personality of an Englishman is different from the personality of an Indian is their cultural difference. As the cultural environment a person is exposed to, so does his personality become.



class12.in


class12.in

Leave a Comment