Cbse Ncert class 12 Psychology Most Important Questions PDF

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Cbse Ncert class 12 Psychology Most Important Questions, Ncert class 12 Psychology Most Important Questions,  Class 12 Psychology Objective Question Most Important Questions

Cbse Ncert class 12 Psychology Most Important Questions 

Class12th 
ChapterImportant Model Question Paper
BoardCbse Board
Book NCERT
SubjectPsychology
Medium English
Study MaterialsFree Study Materials

Class 12 Psychology Objective Question Most Important Questions

Cbse Ncert class 12 Psychology Most Important Questions PDF

1.According to Spearman, how many elements of intelligence are there? 

 (a) 4

(b) 3

(c) 1

(d) 2

Ans.(d)

2. At what age does self-development begin in children? (At which age self is developed in a child?)

(a) 1 year

(b) 1 year 8 months

(c) about 2 years

(d) six months

Ans.(c)

3. Which of the following is environmental stress? (Which is an environmental stress?) 

(a) Earthquake

(b) Frustration

(c) Tension

(d) Marriage break

Ans.(a)

4. Which of the following is not a type of abnormality? (Which is not a kind of abnormality?)

(a) Psychoneurosis

(b) Psychosis

(c) Mental retardation 

(d)Adjustability of the prosecution

Ans.(d)

5. Who propounded the technique of psychoanalysis? (Who formed the Psychoanalytic theory?)

(a) J.B. Watson

(b) Freud

(c) Jung in the following

(d) Horney 

Ans.(b)

6. Which of the following is not a characteristic of stereotypes? 

(a) Mental picture

(b) Widely agreed belief

(c) Exaggerated generalization

(D)None of these

Ans.(d)

7. What should be the minimum number of people for a group? (For a group what is the minimum number of persons?)

(a) 4

(b) 3 

(c) 2

(d) 5

Ans.(c)

8. When is ‘World Environment Day’ celebrated? Environment Day is celebrated on)

(a) 2 June 

(b) 5 June

(c) 7 June

(d) 1 June 

Ans.(b)

9, Which of the following is not the field of counselling? (Which is not the field of counselling?)

(a) Personal

(b) Educational

(c) Business

(d) Instruction

Ans.(a)

10. Dr. Mohsin What type of test is a general intelligence test? (Dr. Mohsin’s General Intelligence test is which type of test?)

(a) Verbal

(b) Non-verbal

(c) Both a and b (Both a and b) 

(d) None of these

Ans.(a)

Q. 11. What do you understand by yourself? 

Ans. Do it yourself

Q. 12. What is stress? (What is stress?) 

Ans. Stress refers to the reactions to stimuli that disrupt physical and psychological balance and increase the ability to solve problems. The response to external pressure is called stress. 

Q. 13. What is attitude? 

Ans. Do it yourself

Q. 14. What is a group? (What is the group?)

Ans. When two or more people gather in one place. So it is called a group. But, there are two essential conditions for a group – a gathering of two or more people in one place and functional relationships between them. Lindgren has written, “A group is formed when two or more people are engaged in a functional relationship.” The group has many functions.

Q. 15. What is noise? (What is noise?)

Ans. Noise is a major cause of noise pollution. It is an unwanted sound that adversely affects the physical and psychological health of human beings. Any such sound which causes pain to a person is called noise.

Q. 16. What is skill? (What is skill?)

Ans. Skill A term can be defined as proficiency, proficiency or mastery that is acquired or developed through training experience. Webster’s Dictionary defines it as “the quality of self-fulfilment by which something is done or caused to be done by others.”

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q. 17. What is genius? (What is giftedness?)

Ans. The word ‘talented’ is the Hindi translation of the English word ‘Gifted’. It refers to a person who is endowed with a gift or gifts, especially extraordinary ability or intelligence. Genius is defined as superior ability in any stream of meaningful human endeavour, including the moral, physical, emotional, social and intellectual pursuits of humanity’s aesthetic life.

Q. 8. What do you understand by projective technique? (What do you mean by projective technique?)

Ans. To assess unconscious motivations and emotions, various projective techniques have been developed using different government stimulus materials in which the examinee has to respond to the stimuli. Projective technology has the following characteristics:

1. Stimuli remain partially or completely unstructured. 

2. The person being assessed is kept ignorant of the purpose of assessment and the method of assessment and analysis. Would have happened. 

3. The person is told that no response is ‘right’ or ‘wrong’

4. Each response is considered to reveal an important aspect of personality.

5. The flanking and analysis are long and self-centred.

Q. 19. What do you understand by fearful psychosis? (What do you mean by phobia disorder?)

Ans. Do it yourself

Q. 20. Explain the meaning of psychotherapy. (Explain the meaning of psycho-therapy?)

Ans. The process of restoring the health of sick people is called ‘therapy’ or ‘treatment’ and the system or technique used for treatment is called treatment technique. Psychological methods are often used to alleviate mental illness or emotional disturbances, which is called psychotherapy.

Therefore, psychotherapy can be defined by saying that it is a technique of mutual interaction between a patient suffering from emotional disturbances and a trained and professional doctor to overcome the condition of his emotional disturbances.

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q. 21. Briefly discuss Jung’s personality types. 

Ans. Chung has classified personality based on the personality traits of the person. He has mentioned two types of personality-

(i) Introvert Personality: This type of person is solitary, shy and self-centred. They remain indifferent to the stimuli of the environment, always lost in the world of imagination. They are conservative and believe in old values. Like philosophers, painters, poets etc. 

(ii) Extrovert Personality: Such a person is mainly interested in aspects of the environment. They ignore their physical desires so that they can get benefits. They serve others. They are friendly with people. There is less flexibility in their behaviour. They like new values ​​more and are idealists like social reformers, leaders etc. 

Q. 22. What is the difference between pain and stress? 

Ans: It is an internal mechanism that adversely affects our ability to function when the physical demands of the body or environmental and social conditions are realistic, uncontrolled, and provide available means of coping. Is. In other words, it affects our daily activities. it is a psychological disorder

Q:23. What is the role of family in attitude formation? (What is the role of family in attitude formation?) 

Ans: Family is the primary school of acquiring attitude. Children receive primary information about the social world from their parents, siblings or adult members and develop corresponding attitudes. Various other streams: The family is the primary source of information communication about family friends, rivalries, different places, traditions, customs, religious beliefs etc. According to which attitudes develop. 

Q.24. What do you understand by anxiety disorder? (What do you mean by anxiety disorder?)

Ans. Anxiety psychosis is a mental disease in which the patient is always worried for unknown reasons. General anxiety is a normal, natural and common mental state. This inevitably happens in complex situations in life.

It is a normal experience to be afraid or anxious about current frightening situations. To this, the person reacts with fear. For example, after seeing a tiger coming in front, a person gets scared or runs away due to general anxiety. A person is haunted by such a dreadful situation. To balance it, it reacts in some way. General anxiety is related to current frightening situations. 

However abnormal anxiety is completely different from normal anxiety. In this, the person remains worried or afraid, but unlike normal anxiety, there is no subject of concern. The reason for his worry remains unknown. His worries are without substance. Hence it expresses its various physical troubles. He is not aware of his mental disturbance. Apart from this, its existence is always related to the future, not to the present. 

Therefore, a neutralizing reaction like general anxiety is not seen in it, hence we can say that general anxiety is a reaction to fearful situations. Like normal anxiety, abnormal anxiety is a reaction to internal fearful situations.

Regarding general anxiety, Mr. Fischer has said, “General anxiety is a reaction to those complex difficulties which the person is unable to abandon.” (Normal anxiety is a reaction to unapproachable difficulties which the individual is unable to avoid.), whereas abnormal anxiety is a reaction to internal or personal complex difficulties of which the individual is unaware.” (Neurotic anxiety is a reaction to an inaccessible inner or subjective difficulty of which the individual has no idea.) 

Q. 25. What do you understand by examination skills? (What do you mean by testing skill?)

Ans. The interview is a technique of employee selection that is capable of simultaneously evaluating the skills, knowledge, ability, attitude, interest etc. of the candidate.

This technique of employee selection evaluates the desired qualifications and abilities of the candidate as per the demands and expectations of the job.

In the process of employee selection, there is a direct face-to-face interaction between the candidate and the interviewer, based on which a better assessment of the candidate’s ability and potential is made. This is why the use of interviews has become highly prevalent in employee selection. 

Q. 26. What do you understand by creative intelligence? (What do you mean by creative intelligence?)

Ans. Creative intelligence is the ability that go beyond the given data and generate new facts and interesting ideas.

Class 12 Psychology Most Important Questions 

Q. 27. Mention the nature of intelligence in the Indian context. (Describe the nature of intelligence in the Indian context.)

Ans. In the Indian thought tradition, the nature of intelligence has been seriously considered from the perspective of human potential. The words used for intelligence in the Sanskrit language generally indicate the following meanings:

1. Mental strength and enthusiasm to create concepts and general concepts and retain them in memory.

2. Reasoning, mental discrimination and power of judgment.

3. Direct knowledge, cognition, perception and understanding.

4. Self-knowledge, wisdom, determination and will.

5. Skill and counterproductive mind.

In the Indian thought tradition, the concept of intelligence includes not only cognitive but also emotional and motivational aspects of life. That is, the speciality of intelligence is not only the ability to differentiate knowledge and make decisions, but it also includes qualities like determination, mental effort, feeling and thinking.

Q. 28. Briefly discuss Rorschach’s political blot test. (Describe briefly the Rorschach’s ink-blot test.)

Ans. Rorschach Mass Test – This test was developed by Hermann Rorschach. In this test, there are 10 Mahalakshmi ink spots. Five of them are in black and white colours, two are with some red ink and the remaining three are in pastel colours. The spots are symmetrical with a specific shape or size. 

Each spot is printed on the centre of a white cardboard measuring 7″×10″. These spots were originally made by dropping ink on a sheet of paper and then folding it in half. (Hence these are called massilaxma tests). These cards are shown to individual users in two stages. The first stage is called performance prime or performance proper in which subjects are shown cards and asked what they see on each card. 

The second stage is called inquiry in which a detailed description of the user’s responses is prepared by asking him where, how and on what basis he made a particular response. Accurate or precise judgment is required to place the user’s responses into a meaningful context. The use and interpretation of this test requires extensive training. Computer techniques have also been developed to interpret the data. 



class12.in


class12.in

Leave a Comment