Class 12 English Elective Important Model Paper Question PDF

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

class 12 english elective important model paper Question PDF, class 12 English Elective Important Model Question Paper, Class 12 English Elective Important Model Question Paper PDF, class 12 english comprehension passages


class 12 english elective important model paper Question PDF

Class12th 
Chapter Important Model Question Paper
BoardCBSE & All Others boards
Book NCERT
SubjectEnglish Core
Medium English
Study MaterialsCBSE & All Other boards

class 12 english comprehension passages

Class 12 English Elective Important Model Paper Question PDF

Q. I. Read the following passage carefully and answer the questions that follow in your language:

Odysseus and his twelve ships were caught in a storm that lasted for nine days and nights. At last, they saw land and left the others by a small island. Odysseus took one ship and set sail towards the land. When do they arrive on shore? Odysseus and twelve

men set off to explore a large cave. They waited inside the cave for the owner and, at nightfall, a huge one-eyed giant returned with his flock of sheep and goats. This Cyclops was very fierce and ate two of the men. He covered the entrance of the cave with a huge rock so that there was no escape.

Whilst the monster was out with his flock the next day. Odysseus and his men found a huge staff of wood. They used their swords to sharpen and smooth the narrow end. Then, they put the point in the fire to harden it. In the evening, they gave the Monster enough of their wine to send him into a deep sleep.

When the Cyclops were asleep, they thrust the sharpened stake into the fire until it was red hot. They rammed the blazing point hard into the single eye of the giant.

The Cyclops woke with a terrible scream. Maddened with pain, he pulled the burning stake from his eye and hurled it away.

In the morning, the Cyclops, whose name was Polyphemous, pushed away the rock to let out his flock and sat with his arms out to catch the men if they tried to escape. Odysseus bound the sheep together in threes and tied a man under each middle sheep. He hung on under the largest ram. Polyphenols counted each sheep as it went out, but never guessed that the men were beneath them

(a) Why did Odysseus and his men set sail towards land? 

(b) What happened when they met the one-eyed giant? 

(c) Who was the owner of the cave?

(d) How did Odysseus and his men make the Cyclops scream in pain?

(e) Did Odysseus and his men manage to escape in the end? 

(f) Pick out words from the passage which mean the same each of the following:

(i) to go around an area to know more about it. 

(ii) burning brightly and strongly 

Ans. (a) Odysseus and his twelve ships were caught in a storm that lasted for nine days and nights. At last, they saw land and left the others by a small island. Odysseus took one ship and set sail towards the land.

(b) They met the one-eyed giant he returned with his flock of sheep and goats. This cyclops was very fierce and ate two of the men. He covered the entrance to the cave with a huge rock so that there was no escape.

(e) Cyclops whose name was polyphemous was the owner of the cave.

(d) When the cyclops were asleep, they thrust the sharpened stake into the fire until it was red hot. They rammed the blazing point hard into the single eye of the giant. The cyclops woke oke with a terrible scream, Maddened with pain, he pulled the burning stake from his eye and hurled it away.

(e) Odysseus and his men manage to escape in the end. Odysseus bound the sheep together in trees and tied a man under each middle sheep. He hung on under the largest ram. 

class 12 english important unseen poem questions and answers

Q. 2. Read the following unseen poem and answer the questions that follow

I wandered lonely as a cloud That floats on high over vales and hills. When all at once I saw a crowd. A host of golden daffodils: Besides the lake, beneath the trees. Fluttering and dancing in the breeze. Continuous as the stars that shine And twinkle on the Milky Way. 

They stretched in never-ending lines. Along the margin of the bay Ten thousand saw me at a glance, Tossing their heads in sprightly dance, The waves beside them danced; but they Out-did the sparkling waves in glee: 

A poet could not but be gay. I such a jocund company I gazed and gazed but little thought What wealth the show to me had brought: For oft when on my couch I lie I vacant or in pensive mood, They flash upon that inward eye Which is the bliss of solitude; And then my heart with pleasure fills, And dances with the daffodils.

(a) Who wandered lonely as a cloud? 

(b) Where does the poet see the daffodils?

(c) In the poem, what does the poet compare the daffodils to? 

(d) What stretched in a never-ending line?

(e) How many daffodils and the poet see at a glance? 1

Ans. (a) The poet himself wandered lonely as a cloud.

(b) The poet sees the daffodils on the high over valleys and hills. 

(c) In the poem, The Stars That Shine the poet compares the daffodils.

(d) The stars twinkle on the Milky Way, they stretch in never-ending lines.

(e) Ten thousand daffodils saw, the poet at a glance.

Q. 3. Write an essay on any one of the following:  

(a) Importance of Advertisement

(b) Your Favourite Political Leader

(c) Child Labour

(d) Polythene Bags -A Threat to the Environment.

Ans. Child Labour

Child labour is a crime against humanity that has become a curse to society and a big issue preventing the country’s growth and development. Childhood is the most memorable period of life which everyone has the right to live from birth. Children have full rights to play with friends, go to school, feel the love and care of parents and touch beauty of the nature. However, just because of the improper understanding of the people (Parents, Owners etc), children are forced to live the life of the elder. They are forced to arrange all the resources for life survival in their childhood.

Parents want to make them very responsible towards their family in the early childhood of their kids. They do not understand that their kids need love and care, they need proper schooling and play with friends to grow properly. 

Such parents understand that their kids are their only property of them, they can use them as they want. But really, every parent needs to understand that they have some responsibility towards their country too. They need to make their kids healthy in every aspect to make the future of the country bright.

Parents should take all the responsibility of the family on their own and let their kids live their childhood with lots of love and care. 

The main causes of child labour all over the world are poverty, parents, society, low salary, joblessness, poor living standard and understanding, social injustice, lack of schools, backwardness, and ineffective laws which are directly affecting the development of the country.

(d) Polythene Bags – A Threat to the Environment Plastic bags are commonly seen in the market. These bags are available in various sizes and come in handy while shopping. But plastic bags are polluting the environment.

Plastic bags are non-biodegradable. It is a challenge to dispose of them. Used plastic bags stay in the environment for years and cause land and water pollution. This is the reason why many countries have banned the use of these bags. These countries have replaced plastic bags with paper bags or reusable cloth bags.

The production of plastic bags releases toxic chemicals. These are the main causes of serious illness. The polluted environment is a major reason for various diseases that are spreading easily in human beings. 

Waste plastic bags are the main reason for trapping the drains and sewers, especially during rains This can result in a flood-like situation and disrupt the normal life of people.

However plastic pollution causes harm to humans, animals and plants through toxic pollutants. It can take hundreds or even thousands of years for plastic to break down so the environmental damage is long-lasting. It affects all organisms in the food chain from tiny species like plankton through the whales. 



class 12 english important report writing

Q. 4. The Electoral Literacy Club of your school organised a Voter Awareness Program on the school campus. Write a report in about 100-150 words for the school magazine describing the event.

Ans. Voter Awareness Program A Report

May 5, 2020. The buzz around elections is in full swing in the city as the state goes to poll on June 25, 2020. While there have been several campaigns carried out by different political parties, several socially conscious groups have been doing campaigns to raise awareness among the public about the importance of voting. 

A bunch of school students also joined other groups, urging people not to waste their votes and telling how the public plays an important role in elections. A voter awareness campaign, emphasising the importance of voting was held by the

Electoral Literacy Club of our school on campus. To motivate the voters, the campaign which mainly saw the participation of the school students was organised on June 13, As part of it the students displayed placards with motivational statements written on them, leaving no stone unturned to make sure that the voters exercise their democratic rights and ensure 100% polling. According to a press release sent out by the school,

 around 500 students took part in the awareness drive. A message such as ‘Your vote is your right your voice! Don’t be a quitter, be a voter’ were displayed on the placards that the students held during the campaign.

Or, Write a letter to the Editor of a newspaper complaining about the frequent breakdown of electricity in your locality. You are Vidur/Varsha living in 596, Sector 20, Ranchi,

Ans. 

The Editor The Indian Express Ranchi.

Sub.: Freuqent breakdown of electricity in our locality-596, Sector 20 Ranchi 5th June, 2020

Sir,

Through the columns of your esteemed newspaper, I want to highlight the frequent breakdown in the supply of electricity in our locality in Ranchi. I hope this letter will awaken the concerned authorities from their slumber. Prompt remedial steps will be taken to set things right. 

The residents of our locality have to undergo untold suffering due to the frequent breakdowns of electricity. In summer when the mercury shoots up to 46°C, the helpless residents spend sleepless nights. There have been many thefts in the area. The low voltage has been a regular problem. 

The worst sufferers are the students. They have to study on candlelight of the night during examination days.

The erratic and irregular supply of power speaks volumes of the inefficient working of the JBVNL. A delegation of the residents met the Minister in this regard. He assured them of a regular supply of electricity in the area. 

We hope the JBVNL will make provisions for the regular supply of electricity in the area. We hope the JBVNL will make provisions for a regular and uninterrupted power

supply to the residents of our locality. Yours Faithfully

Varsha.

class 12 english important passages with answers

Q. 5. The passage given below has not been edited. There are five errors, one in each sentence. Write the incorrect word and correction as shown.

(a) Anger is a fact of life.

(b) Everyone experiences this emotion from time and time.

(c) When anger is controlled it does not harm anyone. 

(d) Uncontrolled and selfish anger destroyed everything.

(e) If you have to understand somebody’s character, find out what makes him angry.

(f) It makes a person look childish.

Ans. Do your self

direct speech to indirect speech examples with answers

Q. 6. Change the following from Direct speech to Indirect speech:

(a) She said. “I am tired”.

(b) Grandfather said, “I like travelling by train”.

(c) The doctor said, “Your blood group is A.

(d) “We are planning a trip to the Andamans,” said Nidhi.

(e) Ganga said, “The Sun rises in the East”

Ans. 

(a) She said that she was tired. 

(b) Grandfather said that he liked travelling by train.

(c) The doctor said that their blood group is A

(d) Nidhi said they are planning a trip to the Andamans. 

(e) Ganga said that the sun rises in the east.

class 12 english important poem passage questions and answers

Q. 7. Choose any two of the following extracts and answer the questions that follow:

(a) “I know these sailor chaps, he said. One they he had quarrelled with Frank and after that, she had to meet her lover secretly. 

(i) Who is She in the above extract?

(ii) Who was Frank?

(iii) Why did Eveline’s father quarrel with him?

Ans. 

(i) Eveline is ‘She’ in the above extract. 

(ii) Frank was a sailor in a shipping company.

(iii) Eveline’s father being the sole guardian after the death of her mother, would have taken Frank’s approach to love-making just a cheat as he had not first tried to see him. He perhaps had presumption about the behaviour of sailors because he states” know these sailor chaps.”

(b) The landscape there is rugged and our company was working by a little lake in the forest. It was very cold, about 30 degrees and from time to time a few snowflakes fell through the grey, rain-dimmed sky. The company was dressed in a strange variety of clothing raincoats, and oil slickers: Icelandic sweaters, jackets, old blankets, coachmen’s coats, and medieval robes. 

(i) Which movie’s shooting was going on?

(ii) Where was the company working?

(iii) Who all were helping with the equipment? 

Ans. (i) “The Virgin Spring” movie’s shooting was going on.

(ii) The company works by a little lake in the forest. 

(iii) Actors, electricians make-up men, script girls, and sound crew all helping with the equipment.

(e) In Xanadu did Kubla Khan A stately pleasure-dome decree Where Alph, the sacred river, ran Through caverns measureless in man Down to a sunless sea.

(i) Name the poem and the poet.

(ii) What did Kubla Khan order?

(iii) What runs through them and up to which place? 

Ans. (i) Name of the Poem – Kubla Khan or a Vision in a

Dream: A fragment. 

Name of the Poet-S.T. Coleridge

(ii) Kubla Khan’s orders have been referred to as “Ancestral voices prophesying war!”

(iii) The ‘Alph’ the sacred river ran through caverns measured less to man.

class 12 english important questions with answers pdf 2024

Q. 8. Answer any two of the following questions in about 100 words each:

(a) How do the shadows before noon differ from the shadows of the afternoon? What do the two kinds of shadows represent? 

(b) Name the two characters from the story ‘Eveline’, whom Eveline liked and loved and two she did not what were the reasons for her feelings towards them? 

(c) Point out the difference between the slavery of man to Nature and the unnatural slavery of man to man. 

Ans. (a) Distinction between shadow before noon and F afternoon: 

(i) Morning shadows or the shadows before noon, according to the poet, are as lengthy as the shadow of the afternoon but the former is loved by people because these are created by the is

in an environment, they receive in the form of family and community. It’s not so with the afternoon shadows-says the poet. 

(ii) The shadows before noon are of three types and stage Le infancy, preadolescence and adolescence. Herein things are copied, learnt and observed while during shadows of afternoon, a mould is formed and man is compelled to live with them monotonously. 

obese two kinds of shadows represent the stages of development of love to live with the world that starts from love and affection received from family, the peer group and that of conjugal love. 

These stages have been referred to by the poet as three hours. The shadow formed afternoon bears a dismal picture of monotonous love wherein attachment is gone.

(b) These characters are (1) Frank And (ii) Herry

The reasons for her feelings 

(a) Frank: (i) Frank was her boyfriend. 

(ii) He was Harry is handsome and a sailor in a shipping company. 

(iii) She was interested in music and singing and the same qualities, she found in Frank. 

(iv) She was interested in journeys of distant countries and Frank was not only a sailor but also a foreign national who came to Dublin from Argentina, South America. 

(v) Frank agreed to marry her and promised he would take care of her throughout their life. 

(vi) Both were in their prime therefore, both were able to satiate their carnal desires.

(b) Harry: (1) He was her sibling and ready always to keep and see his sister happy. 

(ii) He was an earning member of the family. her brother

(iii) They were grown up together. 

(iv) Eveline had firm faith on

(c) Natural Slavery of man to man is stated as follows:

 (i) Voracious nature makes eating and drinking pleasant. Thus, man is enslaved to it by eating too much. 

(ji) Sleeping is also embedded with nature but excess sleeping reveals the natural slavery of man to nature.

(iii) To live in a family is a gregarious nature but getting married and reproducing children even in large numbers is slavery to nature.

(iv) Natural slavery of man to nature is tolerable and deluding Instead of presenting our natural wants as slavery, we take the greatest pleasure in their satisfaction.

Unnatural Slavery of man to man is stated as follows: 

(i) It is hateful to body and spirit and never appreciated.

(ii) There is no extremity of selfish cruelty at which the slavery of man to man will stop if it will not be stopped by law.

(iii) Slavery of man to man gives birth to civil war or class conflicts between rich and poor and the slaves and their masters. It should be abolished.

(iv) We shall never have a peaceful and stable society until the class war is ended by the abolition of slavery of man to man and the compulsion of everyone to do his share of the world’s work with his own hands and brains and not to attempt to put it on anyone else.

class 12 english important questions with answers pdf 2024

Q. 9. Answer any five of the following questions in about 60 words each:

(a) Who was Ananda? How did he meet Prakriti? 

(b) What are some of the flaws of the world of film-making today?

(c) What sort of a person was Mr. Carvil? (d) How genuine is the love that Manjula expresses for her sister?

(e) What was the conflict between the mother and son in the story? ‘One Centimetre’? 

(f) Referring. ‘The Mark on the Wall, what is the author’s perception of the limitations of knowledge and learning?

Ans. (a) Ananda was a Buddhist monk. He was a famous disciple of Lord Buddha. Ananda met with Prakriti at the well. Ananda, the Buddhist monk once more, could be seen and water was asked by him.

(b) Flaws of the modern film-making world: It is stated as follows-

(i) Artistic creation is individual today. being given a place next to the 

(ii) There is intolerance and loss of spirit among all workers in the film industry. 

(iii) Art is of team no more understood analogous to worship of almighty. 

(iv) The artist today considers his isolation, subjectivity and his individualism almost holy. 

(v) Loss of team spirit has made the film industry stifling like an insect under the boots of separatism, individualism and scepticism. 

(e) His body was gigantic like a hippopotamus. His cries were like that of a bear, a bull and a lion. Indeed, he was a fiercely furious man.

(d) do your self

(e) It is because he has acknowledged/understood the double deal or cheated on his mother. When he gets scaled by an old lady in the market, he is convinced of his height of 1.11 mt. instead of 1.10 mt. Thus, an image of liar, swindler, argumentative, rude, rustic and quarrelsome had put its crown in his innocent mind for his mother. He raised his brows, tripped and started racing away from his mother.

(f) It’s the proliferation of man’s self-study duly supported by institutions, risen to contemplation (i.e. at the state of decision-making with perseverance). Learning according to novelists is to read, peruse and generalise the views of our predecessors who could not gather any facility except a shelter in caves but they had indeed written down the language of stars. It’s light of that language of star that we could see and understand the scope of superstitions and our mental health and respect for beauty has increased.



class12.in

Leave a Comment