Class 12 English Elective Important Model Question Paper PDF Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Class 12 English Elective Important Model Question Paper, Class 12 English Elective Important Model Question Paper PDF Download, class 12 english comprehension passages, class 12 English Elective Important Model question paper


Class 12 English Elective Important Model Question Paper

Class12th 
Chapter Important Model Question Paper
BoardCBSE & All Others boards
Book NCERT
SubjectEnglish Core
Medium English
Study MaterialsCBSE & All Other boards

class 12 english comprehension passages

Q. 1. Read the following passage carefully and answer the questions that follow in your language:

Class 12 English Elective Important Model Question Paper PDF Download

Native American hunters, like the Stoux spent summer and autumn moving across the wide rolling grasslands of the Great Plains, chasing a herd of buffaloes, which they killed for meat and skin. During winter, they camped in sheltered valleys or woods. Before Europeans settled in America, bringing horses with them, Great Plains hunters travelled vast distances on foot.

The Native American farmers grew beans, maize and squash (Pumpkin) which were the there essential food crops. Those farmers who lived in the forests of North West America carved tall totem poles to record their family’s history and to retell ancient legends about the powerful spirits they believed lived in all rocks, mountains, wild animals and trees. These totem poles were made by skilled craftsmen in North West America and present-day Canada. 

They carved magical creatures on these totem poles. It is strongly advised that no one should believe in these spirits. This is given merely for information and general knowledge. 

(a) Where did the Native Americans find shelter during winter?

(b) What were the essential food crops grown by them? 

(c) Where and by whom were the totem poles made? 

(d) How would the Native American hunters spend their summer? 

(e) What is strongly advised?

(f) Give the meanings of the words given below. One-word answers or short phrases will be accepted.

(i) essential, (ii) advised

Ans. (a) The native Americans found shelter in valleys or woods during winter.

(b) There were various essential food crops grown by the native American farmers such as beans, maize and pumpkins.

(c) The tall totem poles were made by farmers of North-West America in the forest to record their family’s history. These totem poles were made by skilled craftsmen in North-West America in present-day Canada.

(d) native American hunters like the Stoux spend their summers and autumn mornings across the wide rolling grasslands of the Great Plains, chasing hard buffaloes that they killed for meat and skin.

(e) It is strongly advised that no one should believe in these spirits. This is given merely for information and general knowledge.

(1) (i) essential-necessary;

(ii) advised – suggested.

class 12 english important unseen poem questions and answers

Q. 2. Read the following unseen poem and answer the questions that follow: 

I do not understand this child Though we have lived together now In the same house for years. I know Nothing of him, so try to build up a relationship from how He was when small. Yet have I killed

The seed I spent or sown it where The land is his and none of mine? We speak like strangers, there’s no sign Of understanding in the air. This child is built to my design Yet what he loves I cannot share. Silence surrounds us. I would have Him prodigal, returning to His father’s house, the home he knew, Rather than see him make and move His world. 

I would forgive him too, Shaping from sorrow a new love Father and son, we both must live On the same globe and same land. He speaks: I cannot understand Myself, why anger grows from grief. We each put out an empty hand. Longing for something to forgive. 

(a) Why is the father unhappy?

(b) Why does the father want to build a relationship with his son?

(c) What does the father say about the physical features of the son? 

(d) Describe the universal appeal of the poem. 

Ans. (a) The father is unhappy because he doesn’t understand his child who lived together in the same house for years but he doesn’t know about his children and they speak like strangers.

(b) The father wants to build a relationship with his son because he wants to know more about his son and they both share their problems and happiness. And they will not live like strangers in the same house. 

(c) The son has changed over time the tone is almost pleading attempting to find a link with his group of sons. 

(d) The new generation wants to live on its terms. The youngsters think independently. Father feels helpless. The conflict is never resolved if they both refuse to compromise. Nowadays

this is a common problem in every family. This is because of a lack of understanding. Both need to understand each other.



class 12 english important essay

Q. 3. Write an essay on any one of the following: 

(a) Role of advertisement in our life,

(b) Internet 

(c)The Place I like most, 

(d) Digital India 

Ans. (a) Role of advertisement in our Life

Advertisement has become an important part of our daily lives. It is a form of persuasive communication. It can be in the form of commercials on television, radio advertisements or online advertisements. Companies use some of these methods to market their products and catch the audience’s attention. 

Levi’s for example is a mark of clothing that became famous thanks to advertisements and has been advertised in different ways. However, most commercials are not just simple marketing tools. They carry hidden messages. 

Ads can provide rain and lead to socialism between people. Also, the freedom of commercials has crossed the lines and illustrates a wrong image of culture and region. Furthermore, advertisers play with people’s minds, especially females and take advantage of their naivety by lying to them. 

Levi’s or Levi Strauss is a very large company known all over the world for its most significant product, clothes. It is especially famous for its various denim jeans. To establish its sales successfully, strategies to attract a wide audience. A large no. of principles concerning consumer behaviour have to be tackled and controlled. 

Apart from producing a new series of clothing for everybody, the company’s effective marketing technique is the use of music. The commercials are fun with a popular song in the background. All the songs are used for precise purposes. There are more things in advertisements to attract you to buy products from advertisements. 

(b) do your self

(c) The place I Like Most My favourite place has always been Grandma’s house. My grandma’s house has and always will have to very special place in my heart. I spent my summers with my grandmother when I was younger through my early teen years. Her house seemed to have something special about it that set it apart from all the rest. It is just the little things that make Grandma’s house so special to me. My grandma’s house is a place of family gatherings. 

On holidays it is always full of laughter and cheer uncle Jack can be heard from miles around with his deep, signature laugh. Aunt Beth never passes the opportunity to joke about his laughter. Everyone sitting down at the holiday dinner can be seen making jokes about

one another or telling the newest joke he heard. My grandma can always be seen sitting in her living room, next to the front door gazing out of her window. This is where she reads her daily newspaper and drinks her hot black coffee with no sugar and no cream the old-fashioned way she calls it. She sometimes sits in her living room for hours and watches the birds swoop down to the bird feeder placed next to the window. 

My grandmother recognizes the same birds and has names for most of them. She never misses the opportunity to gaze at the squirrels whenever possible. She always describes them as people with different personalities. It is hysterical always listening to her stories about what the bird or the squirrel did that day. 

(d) do your self 

class 12 english important report writing

Q. 4. You attended a seminar conducted by Swami Krishnananda. The seminar was on the benefits of Yoga for heart ailments and the need to practise it for good health. Write a report in 125-150 words about the seminar for your school magazine. 

Ans. Ranchi, 10th March, 2019-A seminar was conducted by Swami Krishannanda in our school. This seminar was conducted

for the benefits of Yoga for heart ailments and also for the benefits of good health. This report should be published in our school magazine,

class 12 english article writing examples

Or, Write an article for your school magazine justifying the need for the Education of Girls in the country for national development in 125 to 150 words

Ans: do your self

Q. 5. The passage has not been edited. There are errors. Write the incorrect word and correction as shown. 

Example: Error Correction More time is more precious than money. Money once lost can be regained, but time once lost is forever. Time and tide waits for no one. Lost opportunities may spoil one’s life. Those who don’t act in time have to repent afterwards. Ans. very-more; was-can; No one-None; on’s life-once life. 

direct speech to indirect speech examples with answers

Q. 6. Change the following from Direct speech to Indirect speech:

(a) He said to me, “I cannot help you in this matter.”

(b) She said to me, “Who teaches you English ?”

(c) Ram said, “Honesty is the best policy.”

(d) The Principal said, “Monday will be a holiday”.

(e) Sunil said to his servant, “Post the letter at once.” 

Ans. (a) He replied to me that he could not help in this matter.

(b) She asked me who taught me English.

(e) Ram said that honesty is the best policy.

(d) The principal announced that Monday would be a holiday.

(e) Sunil ordered to his servant that at once post the letter at.

class 12 english important questions with answers pdf 2024

Q. 7. Choose any two of the following extracts and answer the questions that follow

(a) “I only come to tell you that I dreamed about last night,” she said. “You must leave right away and not come back to Vienna for five years.”

(i) Who is the dreamer here?

(ii) What is the dream?

(iii) What is the effect of the dreamer on the writer? 

Ans. (i) The writer is the dreamer here. 

(ii) The dream is to leave right away.

(iii) The effect of the dreamer on the writer is not coming back to Vienna for five years.

(b) The shadow of the dome of pleasure Floated midway on the waves; Where was heard the mingled measure From the fountain and the caves. 

(i) What is the shadow of the dome of pleasure?

(ii) Why does that shadow float on the waves?

Ans. (i) It’s a mirage like that of a desert. Human beings like Kubla Khan are blind to running a race to meet their passions or ambitions but they don’t care if the means are fair or unfair. It’s hedonism that can not be satisfied. 

(ii) Passions generate a hunger inside human beings and they are obsessed or hallucinated by their desires. They commit even heinous offences under their brain vagaries. It makes them frenzy or fanatic.

(c) But freedom obviously cannot exist in a frame. And most of us live in a frame, in a world enclosed by ideas do we not? 

For instance, you are told by your parents and your teachers what is right and what is wrong, what is bad and what is beneficial. You know what people say, what the priest says, what tradition says and what you have learned in school. 

All this forms a kind of enclosure within which you live; and living in that enclosure, you say you are free, are you? Can a man ever be free as long as he lives in a prison?

(i) Which world is enclosed by ideas?

(ii) Do you think living in a world enclosed by ideas is freedom? 1

(iii) To whom the author says people living in a prison? 2

Ans. (i) It is the world enclosed by ideas, not principles formed, after analysing the things perceived, taught by teachers, imbued by parents and preached by priests or missionaries. These only form belief but not faith as the latter makes the person perseverant and self-confident.

(ii) No, it’s a world worth living for only slaves. Such a person lives with autism and hallucinations far from reality. It’s not freedom but slavery.

(iii) These are people, daydreamers, sloth, compromising, meek and cowardly. They cannot face real-life situations with indomitable courage and patience. They are shortly depressed and hurt. 

class 12 english important questions with answers pdf 2024

Q. 8. Answer any two of the following questions in about 100 words each: 

(a) How does the novel reflect the wholeness of a human being? 

(b) What connection does the author draw between filmmaking and conjuring? 

(c) How does the process of inquiry lead to true freedom?

Ans. (a) The term “novel” so far as I give place it as per the text, is something different from anything known before or new, interesting and often seeming slightly strange. It is not so, not in its meaning as a novel viz., a story long enough to fill a complete book in which the characters and events are usually imaginary. It is not a noun but an adjective in its meaning as per the text or its subject matter.

This novel in its reflection on the wholeness of human beings tells that living without degrees or distinctions as a scientist, philosopher, or priest (here in person) in their so-called repute position or sophisticated worldly living or distinction in its meanest form is ‘stupid’ is the true and wholesome form as ‘stupid’ is the true and wholesome living. 

the author wants to see each individual in his recognition as a ‘novelist’ viz. an individual different from that he is known before or a new individual. He is meant here, an individual abounding in cosmos consciousness or Parama Chetana (Parambrahma). 

He states – “And being a novelist, I can consider myself superior to the saint, the scientist, the philosopher and the poet, who are all great masters of different bits of man alive, but never get the whole hog”. He thus, imagines an individual free from ego, passions, urges, temptations and hedonism. 

He finds pleasure in seeing people in their “me living” and not as “man alive”. It is an all-around development of human personality. It’s an individual getting rid of worldly bondage i.e. discrimination, prejudices, stereotypes and mores. Therefore, it is here shown that the novel reflects the wholeness of a human being.

(b) He says that cinematography is based on the deception of the human eye, therefore, it is analogous to conjuring. As the conjurer does clever tricks such as making things seem to appear or disappear, as if by magic; a film-maker has to sit through twenty-seven minutes of complete darkness if the running time of the film is that of one hour. 

It’s a deceit and the author is caught in a guilty conscience because the film does nothing but takes advantage of certain human weakness that finds catharsis in a show of fallacy and deceit.

(c) The process of inquiry leads to true freedom in the following ways-

(i) It enables us to understand why are people from different rungs of society busy with their respective duties. For example, labourers are seen as attentive to their hard work, all manual even for the pretty amount they receive as wage. 

One can see them laughing at peak, making mischief to keep them happy to energise their body for more hard work. It will develop in the observer, loyalty to his study, hate to ostentations and never feeling inferiority complex while attending to or handling the sophisticated persons. 

Such hate will make students more attentive to their studies as mental energy wasted in such trifle conscious as to see one’s trousers, saree, consumable items, eating manners, etc: is served and utilised for study.

(ii) It is the process of inquiry that can see even a mark of the wall varied ways like Virginia Woolf, the renowned novelist. It keeps our sensory and executive organs always alert to observe and act upon. 

Our intellectual faculty finds itself busy churning on new topics scientifically or naturally to discover or invent things of public utility. It saves us from indulgence in bad habits, nuisance and daydreaming.

The process of inquiry bestows us with an undaunted or fearless disposition and increases our sensitivity all the time. To be sensitive is to feel, to receive impressions, to have sympathy for those who are suffering, to have affection and to be aware of the things that happen around us and this sensitivity rises from the process of inquiry or inquisitiveness. An insight is developed about seeing things in their real hues and features.

(iii) Sympathy for poor people and a sense of cooperation in positive thinking and presents from falling into the blind alley of superiority complex or super-ego that leads to inflicting atrocity and finding a place in the goal. It enables the concerned individual to think in depth about age-old and obsolete traditions and their devastating results in family and society in the most scientific manner.

Q. 9. Answer any five of the following questions in about 60 words each:

(a) Why did Pablo Neruda pay no attention to Frau Frieda?

(b) Mention three risks that filmmaking involves.

(c) What contributes to the beauty and mystery of the swan’s lives?

(d) How genuine is the love that Manjula expresses for her sister?

(e) What was Dr. Margolin’s attitude towards his profession?

(f) Why is Shakespeare called the son memory?

Ans. (a) Pablo Neruda was a poet of high esteem as his standard of living itself was evident. He was known that this world is transitory and the events take place unbarred, unaltered and there is no place for prophecy-like things here. 

It is merely a trickery of a few people who fear industry and lack requisite valour, the twin requirements of living under the full-fledged Sun- shine i.e. real not real life. In a most satirical way, he says “I dreamed about that woman who dreams about me.”

(b) do your self

(c) Swans are all the time youthful. They paddle in the streams, climb the air, the tread on the land. They are self-restraint yet the eyes of people wise to see them because they are as white as shown. They stimulate others but live still in themselves. 

(d) Genuiness in love cannot be measured because of is an invisible emotion however its element of sincerity, the human eyes can only watch in its manifestation. In that sense of criterion to measure, we can say that Manjula’s love for her sister was the most sincere one or Niskama Prema (viz. agape or disinterested love as defined by Bertrand Russel in his “My Three Passions”). To substantiate our stand, we refer to the following, manifestation of her love for her sister-

(i) Manjula has sacrificed her childhood, the age of her schooling, and material comforts to see her sister happy and happy.

(ii) The difference between her speech at the studio and an interview with her image exhibits that she conceals the dark corners of Malini to establish her as much like a goddess. She does not disclose the fact that Malini and Pramod Murthy were very close to each other.

(iii) She has composed a novel “The River Has No Memories in which Malini is shown as a sublime character while she is unattractive, not so genius as Malini and a dull lady. This, she has done to give more escalation to her sister than she has in terms of achievement. This novel is dedicated to Malini. 

(iv) She composed the novel in English because Malini was more interested in English than Kannada. She does not mind facing sheer criticism for that shift in the selection of language. 

(v) She says in the studio that Malini has adorned her place as a child, much more than being merely her sister. Based on the above perceivable activities on the part of Manjula, we dare to say that her love for Malini, her sister, is all genuine and better if, we say it a sincere love,

(e) Dr Margolin’s attitude towards his profession is as under- 

(i) He as a doctor was strictly observant of the Hippocratic oath or code of conduct devised for physicians. All physicians on successful completion of their MBBS degree have to take certain oaths about their career as true service given to the ailing community, i.e. patients.

(ii) He was dedicated to his profession as we read, he had an office on West End Avenue and wealthy patients in New York, USA.

(iii) He was so dedicated and devoted to the service as hardly any day in each week, he would spare from morning to late night for his wife Gretl even for a few hours.

(iv) He had duly accommodated himself to Anglo-Saxon society in New York so he was a good impression, as a physician there.

(v) He had refused several dubious associations that smacked of careerism as his wife Gretl herself took his sense of honour amounted to a mania.

(vi) He maintains his regime and routine strictly so that his good health might ooze an excellent impression on his clients.



class12.in

Leave a Comment