Class 12 History MCQs CH-6 | bhakti-Sufi traditions MCQS

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 History MCQs CH-6? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 History MCQs CH-6 | bhakti-Sufi traditions MCQS

Class12th 
Chapter6
Chapter Namebhakti-Sufi traditions
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectHistory
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

facts to remember

  • Bawar was fond of gardens. He got many gardens planted in Agra and Lahore. Humayun’s tomb was built by his wife Haji Begum.
  • Nur Jahan built the tomb of her father Etmauddaulah in Agra. This is the first building made of marble.
  • Akbar made maximum use of red sandstone and Shah Jahan made maximum use of marble in his buildings. Tuq-e-Babri (Baburnama) is Bayer’s autobiography, written in Turkish. Khankhana has translated it into Persian language and Beveridge has translated it into English language.
  • Shah Jahan’s mother was Jodha Bai, daughter of King Uday Singh of Marwar.
  • Shalimar Bagh and Nishat Bagh of Kashmir were built during the time of Shah Jahan.
  • Akbar banned the pilgrimage tax and Jizya tax. Aurangzeb re-imposed the Jizya tax in 1679 AD. He also reimposed the pilgrimage tax.
  • The Mughal emperors got the Mahabharata and Ramayana translated into Persian. The Mahabharata was translated under the name ‘Ramnama’ (Book of War).
  • Faizi translated Lilavati and Nal-Damayanti into Persian.
  • Darashikoh got the translation of the Upanishad Bhagwat Gita and Yoga Vashishtha done. Abul Fazl had said – ‘There are many people who hate painting but I dislike such people. It seems to me that the artist has a unique way of recognizing God through painting. Because somewhere he feels that he cannot give life to God’s creation.’
  • Legend has it of a Mongol queen, Alankua, who became pregnant by a ray of the sun while resting in camp. This divine light had an effect on the child born by him. In this way, this light was transmitted from generation to generation.
  • In 1517 AD, Gulbadan Begum started writing Humayunnama.

Multiple Choice Questions

1. The name of the daughter of Mumtaz and Shahjahan was—

  • (a) Jahanara
  • (b) Roshan Ara
  • (c) Gohar Ara
  • (d) all these

2. Who was the brother of Humayun?

  • (a) Kamran
  • (b) Asgari
  • (c) Hindal
  • (d) all these

3. In whose period Mughal painting reached its climax—

  • (a) Humayun
  • (b) Akbar
  • (c) Jahangir
  • (d) Shah Jahan

4. Any translation of the name of Rama

  • (a) Ramayana
  • (b) Mahabharata
  • (c) Gita
  • (d) Upanishads

5. Gulbadan Begum wrote-

  • (a) Akbar
  • (b) Humayun
  • (c) Babur
  • (d) Abdul Fazal

6. Who wrote Badshahnama

  • (a) Faizi
  • (b) Abdul Fazal
  • (c) Abdul Hameed Lahori
  • (d) Nizamuddin Ahmed

7. Who implemented Yassa (State)?

  • (a) Timur
  • (c) Genghis Khan
  • (d) Babur
  • a) Akbar

8. Who did the English translation of Humayun Nama?

  • (a) Henry Beveridge
  • (b) Jarrett
  • (c) Black man
  • (d) Grand Duff

9. Ladli Begum, who is the daughter of Shri?

  • (a) Nur Jahan
  • (b) Mumtaz
  • (c) Asma Begum
  • (d) Jahanara

10. Who made Fatehpur Sikri the capital?

  • (a) Akbar
  • (b) Jahangir
  • (c) Shahjahan
  • (d) Babur

11. Which of the following was the way of greeting in the court?

  • (a) Cornish
  • (b) prostration
  • (c) Pay Boss
  • (d) all these

12. In which year did Akbar start Din-e-Ilahi religion?

  • (a) 1562
  • (b) 1564
  • (c) 1579
  • (d) 1581

13. Lived in Agra near Dara and Shahjahan—

  • (a) Jahanara
  • (b) Roshan Ara
  • (c) Gohar Ara
  • (d) all these

14. Who built Chandni Chowk in Delhi?

  • (a) Jahanara
  • (b) Roshan Ara
  • (c) Gohar Ara
  • (d) none

15.Which descendant was Babar Genghis Khan?

  • (a) fifth
  • (b) seventh
  • (c) twelfth
  • (d) fourteenth

16. Who was Gulbadan Begum?

  • (a) Dancer
  • (b) singer
  • (c) writer
  • (d) Heroine

17. Who ruled as the guardian of Akbar?

  • (a) Bairam Khan
  • (b) Munim Khan
  • (c) Abdul Latif
  • (d) Humayun

18. At the time of Akbar, the maximum number of mansabdars of the princes were made.

  • (a) 5,000
  • (b) 7,000
  • (c) 10,000
  • (d) 12,000

19. Who was the last Mughal emperor of India?

  • (a) Shahjahan
  • (b) Aurangzeb
  • (c) Muhammad Shah
  • (d) Bahadur Shah Zafar

20. In whose time was the Mughal painting at its peak?

  • (a) Babur
  • (b) Akbar
  • (c) Jahangir
  • (d) Shahjahan

[Ans- 1. (d), 2. (d), 3. (c), 4. (b), 5. (a), 6. (c), 7. (b), 8. (a), 9. (a), 10. (a) ), 11. (d), 12. (d), 13. (a), 14. (a), 15. (d), 16. (c), 17. (a), 18. (d), 19. (d), 20. (c),

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

Irrigation of trees and fields Value-Based Questions

Most of the country of India is situated on plain land. Although there is an abundance of cities and cultivable land, there is no running water anywhere…. They therefore… do not need water at all for growing crops or gardens. Autumn

This is an excerpt from the Baburnama, which tells about the irrigation equipment that this emperor saw in northern India – crops grow from rainwater, And it is a matter of surprise that the crops of the spring season are produced even when there is no rain at all. (Nevertheless) water is carried to the small trees by means of buckets or arahats…

In Lahore, Dipalpur (both in present-day Pakistan), and other such places, people used rats to irrigate. They make two circular loops of rope, which are longer according to the depth of the well. They put wooden blocks in these nooses at some distance and tie pitchers to these blocks. These ropes tied to wooden blocks and stakes were suspended from wheels over the well.

goes. Another wheel on the axle of the wheel. This last wheel is turned by means of an ox; The teeth of this wheel engage the teeth of another wheel nearby and thus the wheel with pitchers starts rotating. Where water falls from pitchers,

But they bury wooden poles, fix a rolling pin between these rolling pins, tie a rope to a big bucket, wrap the rope around the rolling pin, and tie the other end of the pole to the bullock. One person has to drive the bullock, the other gets water from the bucket.

  • (i) Who was the author of Baburnama?
  • (ii) What resources and equipment were used for irrigation?
  • (iii) How were the means of irrigation mentioned in Baburnama different from the irrigation system of South India?
  • (iv) Why was the participation of farmers necessary for improving agricultural technology?
  • (v) What opinion would you draw about Bawar after reading this statement?
  • (vi) What does Babur want to show by this statement?

Map related Questions

  • Show any 6 provinces of Akbar’s time on the map of India.
  • Depicting on the map the cities of Ujjain, Agra, and Banaras near the battle sites of Mughal succession, name those battle sites.

If you find any kind of error in this article, then do tell us by commenting, we will try to fix it as soon as possible because most mistakes happen while writing 😅😅😅😅😅😅😅😅

Chapter NoChapter SolutionMcq
1Bricks, Beads and Bones The Harappan CivilisationClick here
2Kings, Farmers and Towns Early States and EconomiesClick here
3Kinship, Caste and Class Early SocietiesClick here
4Thinkers, Beliefs and Buildings Cultural DevelopmentsClick here
5Through the Eyes of Travellers Perceptions of SocietyClick here
6Bhakti-Sufi Traditions Changes in Religious Beliefs and Devotional TextsClick here
7An Imperial Capital: VijayanagaraClick here
8Peasants, Zamindars and the State Agrarian Society and the Mughal EmpireClick here
9Kings and Chronicles The Mughal CourtsClick here
10Colonialism and the Countryside: Exploring Official ArchivesClick here
11Rebels and the Raj The Revolt of 1857 and its RepresentationsClick here
12Colonial Cities Urbanisation, Planning and ArchitectureClick here
13Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Civil Disobedience and BeyondClick here
14Understanding Partition Politics, Memories, ExperiencesClick here
15Framing the Constitution The Beginning of a New EraClick here

Leave a Comment