Class 12 History MCQs CH-9 Kings and Chronicles The Mughal Courts

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 History MCQs CH-9? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 History MCQs CH-9 Kings and Chronicles The Mughal Courts

Class12th 
Chapter09
Chapter NameKings and Chronicles The Mughal Courts
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectHistory
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

facts to remember

Class 12 History MCQs CH-9
Class 12 History MCQs CH-9
  • Alberuni traveled to India between 1024 and 1030 AD.
  • Alberuni had great interest in Indian religion, philosophy, knowledge, science and astrology.
  • Alberuni’s travelogue is found in ‘Kitab-ul-Hind’.
  • Ibn Battuta visited India between 1333 and 1342 AD.
  • On the special encouragement of Moroccan Sultan Abu Inan Marini, Ibn Battuta got his travelogue written by Muhammad ibn Jujay.
  • Ibn Battuta’s travelogue is found in a book called ‘Kitab ur Rehla’.
  • • Muhammad bin Tughlaq appointed Ibn Battuta as Qazi of Delhi.
  • Tughlaq sent Ibn Battuta as his ambassador to the court of the Mongol ruler of China.
  • • Ibn Battuta was a traveler of Morocco.
  • Francis Bernier was a French traveler who came to India between 1658 and 1668 during the time of Aurangzeb.
  • Bernier’s travelogue is found in Travels in the Mughal Empire. Bernier has often tried to prove European superiority by presenting comparative studies in his descriptions.

Objective Type Questions

Multiple Choice Questions

1. On the basis of the description of which traveler, the French philosopher named Montesquieu propounded the theory of ‘Oriental absolutism’.

(a) Bernier

(b) Tavernier

(c) Alberuni

(d) Ibn Battuta

2. Whose travelogues did a traveler named Abdurrazzak Samarkandi read and take inspiration from?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Bernier

(d) all of these

3. Which foreign traveler fainted after seeing the scene of Sati Pratha in front of his eyes?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Ibn Battuta

(d) Bernier

4. Which foreign traveler witnessed the poignant incident of a 12-year-old girl being forced to commit sati in Lahore?

has told?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Ibn Battuta

(d) Bernier

5. Whose travelogue is found in the book ‘Ther Rehla’?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Ibn Battuta

(d) Bernier

6. Whose travelogue did Muhammad ibn Juziye write at the behest of the Sultan of Morocco?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Ibn Battuta

(d) Bernier

7. Which city or its fort has been described by most of the travelers?

(a) Gwalior

(b) Ujjain

(c) Lahore

(d) Patna

9. Which traveler is called the king of medieval travelers?

(a) Alberuni

(b) Marco Polo

(c) Bernier

(d) Ibn Battuta

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

10. Like a bird leaves its nest, which traveler left his home to go on a journey?

(a) Alberuni

(b) Marco Polo

(c) Bernier

(d) Ibn Battuta

11. During which Sultan’s reign did Ibn Battuta come to India?

(a) Mohammad bin Tughlaq

(b) force force

(c) Razia Sultan

(d) Sikandar Lodi

12. Which African traveler came to India in Humayun’s court?

(a) Abdur Razzak

(b) Alberuni

(c) Bernier

(d) none of these

13. With whom Alvaruni came to India?

(a) Mahmud of Ghazni

(b) Mohammad Ghori

(c) Timur

(d) Mohammad bin Qasim 

14. Who has been called the prince of travelers?

(a) Fahyan

(b) Hiuen Tsang

(c) Alberuni

(d) Ibn Battuta

15. Ibn Battuta was the traveler of which country?

(a) Morocco

(b) Egypt

(c) Turkey

(d) Iran

16. Captain Hawkins came to the court of which Mughal ruler?

(a) Akbar

(b) Jahangir

(c) Aurangzeb

(d) Shahjahan

17. In which language did Ibn Battuta write the description of his journey?

(a) Persian

(b) Urdu

(c) English

(d) Arabic

18. Whose travelogue is written in ‘Kitab-ul-Hind’ or ‘Tahkeek-e-Hind’?

(a) Alberuni

(b) Abdurrazzaq

(c) Fahyan

(d) Marco Polo

[Answer: 1. (a), 2. (b), 3. (c), 4. (d), 5. (c), 6. (b), 7. (a), 8. (a) , 9 (b), 10. (d), 11. (a), 12. (d) 13. (a) 14. (b), 15, (a), 16. (b) 17. (d) 18. (a).

very important questions very important questions

  • 1. Write the name of the book written by Ibn Battuta. What were his views on women and slaves in the subcontinent?
  • 2. When did Alberuni write his account Kitab-ul-Hind?
  • 3. Who wrote Marco Polo’s travelogue ‘Travels of Marco Polo’?
  • 4. In whose time did Francis Bernier come to India?
  • 5 ‘The carelessness of the world by taking a walk; Where is life then, if life is something; So where is the youth then? Which Indian great traveler traveled the world taking inspiration from this lion?
  • 6. Which foreign traveler has presented the poignant description of an innocent 12-year-old girl becoming sati?
  • 7. Which foreign traveler was deeply impressed by the beauty of Marathi women and the chastity of Hindu women?
  • 8. Name 5 such travelers who tell that the gold and silver of the whole world were getting accumulated in India.
  • 9. Indirectly, which foreign traveler has called the Mughal rulers the rulers of cruel and beggar people?
  • 1. Write a short note on ‘Rehla’.
  • 2. Write an article on ‘Travels in the Mughal Empire’.
  • 3. How did Bernier’s travelogue become a part of the ongoing debate between ‘State and Society’ in Europe?
  • 4. Give any quote of Ibn Battuta related to Sati Pratha.
  • 5. How does Ibn Battuta explain to his countrymen about Indian betel leaf, coconut and arecanut? 6. Throw light on the status of women as described by Alberuni.
  • 7. Which elements have been mentioned by Alberuni as hindrances in Indian studies?
  • 8. Throw light on the travelogue of Bernier.
  • 9. Write the name of the book of any seven foreign travelers who came to India and their travelogues.
  • 10. How does Bernier try to prove European superiority over India?
  • 1. Present a comparative study of the travelogues of Alberuni, Ibn Battuta and Bernier.
  • 2. Discuss Alvaruni’s description of India.
  • 3. Describe the description of India presented by Ibn Battuta.
  • 4. Critically interpret the description of India presented by Bernier.
  • 5. Describe the condition of women in India presented by foreign travelers.
  • 6. Give a brief description of Delhi as described by Ibn Battuta.
  • 7. Discuss Alberuni’s explanation regarding the caste system. (C.B.S.E. Delhi & U.S.E.B., 2010) (U.S.E.B., 2010)
  • 8. According to Bernier, what were the problems of the peasants in Mughal India?
  • 9. Explain Bernier’s views on the social condition of the Mughal Empire.
  • 10. Explain Ibn Battuta’s accounts of Indian cities with special reference to Delhi.
  • 11. How have historians explained the prosperity of Indian towns by the description of Ibn Battuta? Explain. (C.B.S.E. All India, 2010, B.S.E.B., 2013)
  • 12. Discuss the picture of contemporary Indian society that emerges from Bernier’s travelogue. 13. Compare the objectives of Alberuni and Ibn Battuta in writing their travelogues in India.
  • 14. What is the significance of the travelogues of Ibn Battuta and Bernier in history?
  • 15. Describe the postal system described by Ibn Battuta?
  • 16. Why is Alberuni’s travelogue important about the Indian caste system?

If you find any kind of error in this article, then do tell us by commenting, we will try to fix it as soon as possible because most mistakes happen while writing 😅😅😅😅😅😅😅😅

Chapter NoChapter SolutionMcq
1Bricks, Beads and Bones The Harappan CivilisationClick here
2Kings, Farmers and Towns Early States and EconomiesClick here
3Kinship, Caste and Class Early SocietiesClick here
4Thinkers, Beliefs and Buildings Cultural DevelopmentsClick here
5Through the Eyes of Travellers Perceptions of SocietyClick here
6Bhakti-Sufi Traditions Changes in Religious Beliefs and Devotional TextsClick here
7An Imperial Capital: VijayanagaraClick here
8Peasants, Zamindars and the State Agrarian Society and the Mughal EmpireClick here
9Kings and Chronicles The Mughal CourtsClick here
10Colonialism and the Countryside: Exploring Official ArchivesClick here
11Rebels and the Raj The Revolt of 1857 and its RepresentationsClick here
12Colonial Cities Urbanisation, Planning and ArchitectureClick here
13Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Civil Disobedience and BeyondClick here
14Understanding Partition Politics, Memories, ExperiencesClick here
15Framing the Constitution The Beginning of a New EraClick here

Leave a Comment