Class 12 Political Science Book-II Ch-1 MCQs With Answers Pdf Download challenges of nation-building notes

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science Book-II Ch-1 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science Book-II Ch-1 MCQs With Answers Pdf Download challenges of nation-building notes

Class12th 
Chapter01
PartII
Chapter Namechallenges of nation-building notes
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember

  • 1. The modern state is a nation-state. The formula of One Nation, One State has got universal recognition. But in order to maintain the nation-state, it is necessary that the goal of national integration be achieved. For this nation-building has been done.
  • 2. Nation-building can be done in two ways. In a fascist or communist country, this work is done by force or by repressive methods. Opponents are crushed and dissent is forbidden. Lenin and Stalin did the same in Russia. Hence it was called Russification. In democratic countries, this work is done with the will and cooperation of the people. It takes a long time to complete but the system is permanent. Prime Minister Nehru thought this method appropriate. Gave the formula of unity in that diversity.
  • 3. Many important works have been done for nation-building, such as the Constituent Assembly made the constitution, then the states were reorganized in the laws of the Parliament, the work of social and economic justice was done in the country, the education system and the legal system were reformed. And the government adopted the policy of international peace and security.
  • 4. The partition of the country created an acute problem of refugees. Lakhs of people who migrated from Pakistan took refuge in India. The government and the public made efforts for their rehabilitation. Within a few years this problem was solved. Refugee Ra became irrelevant. The goal of the fraternity was kept in the preamble of the constitution keeping in mind the consequences of partition.
  • 5. When Maharaja Hari Singh of the princely state of Kashmir signed the Instrument of Accession of India, this part joined the Union of India. But Pakistan considered this merger illegal and attacked and took a large part of it in its illegal possession. Gave it the name of Azad Kashmir. Pakistan has been maintaining its insistence that this problem should be resolved by public decision. India does not accept such requests.
  • It is true that Jammu and Kashmir have been given the status of a special state in Article 370 of the Constitution, but it is a matter of fact that this state is an integral part of India. In 1957, the constitution of Jammu and Kashmir came into force, which was made by the representatives of the people there and given in its preamble. That Jammu and Kashmir is an exclusive part of India.
  • 6. The British rulers created provinces in the country for the convenience of their administration. After independence, the princely states were merged with Bharat Mana, which made ‘B’ and ‘C’ class units, while the provinces that were running from the British era were kept in the ‘A’ class. In 1953, Andhra Pradesh was formed for Telugu-speaking people.
  • Then in 1956, the states were reorganized on a linguistic basis. Now there are 14 states in total. Bombay and Punjab were made bilingual states. In 1960 Gujarati speaking people got Gujarat by cutting the western part of Bombay. In 1966, Haryana was carved out of the Hindi-speaking part of Punjab.
  • Thus 16 linguistic states were formed in the country. Considering the convenience of administration or the strategic importance of any area, many states were formed, the first example of which is Nagaland formed in 1963.
  • 7. People of many languages ​​live in India. Sometimes there are conflicts in the name of the language. According to Article 343 of the Constitution, Hindi scripted in Devanagari has been given the status of official language. It was also said that after 15 years of the implementation of the constitution, all government work will be done in the Hindi language.
  • Apprehensive of this, the non-Hindi-speaking people started their movement. But the Official Languages ​​Act of 1963 provided that after January 26, 1965, English could also be used as the official language. Due to this, the linguistic riots stopped.
  • 8. India’s traditional friend the Soviet Union (now Russia) used veto power (VT) most often in the Security Council in the case of Kashmir. Can’t be called unfair.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Ch-1 MCQs With Answers

Class 12 Political Science Book-II Ch-1 MCQs
Class 12 Political Science Book-II Ch-1 MCQs

1. Who told the specialty of ‘unity in diversity’ in India?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Subhash Chandra Bose

(c) Rajendra Prasad

(d) Jawaharlal Nehru

2. Why was the ideal of fraternity kept in the Preamble of the Constitution?

(a) for social development

(b) for social justice

(c) for freedom

(d) for national unity

3. Who signed the Instrument of Accession of Kashmir to India?

(a) Lord Mountbatten

(b) Sardar Patel

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Raja Hari Singh

4. Which state of India has special status in the constitution?

(f) Jammu and Kashmir

(b) Sikkim

(c) Nagaland

(d) Arunachal Pradesh

5. Who was the chairman of the States Reorganization Commission?

(a) Govind Vallabh Pant

(b) Sardar K. M. Pannikar

(c) Pandit Hridaynath Kunzru

(d) Justice Fazal Ali

6. According to the State Reorganization Act, on what basis were the states created in India?

(a) Population

(b) area

(c) strategic importance

(d) language

7. Which bilingual states were formed in 1956?

(a) Bombay and Punjab

(b) Uttar Pradesh and Bihar

(c) Kerala and Tamil Nadu

(d) West Bengal and Orissa

8. Which language has been given the status of official language by the constitution?

(a) English

(b) Hindi

(d) Hindustani

(c) Urdu

9. Which state was formed first on linguistic basis?

(a) Andhra Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

10. Which state was formed first considering the element of strategic importance and not the language?

(a) Andhra Pradesh

(b) Nagaland

(c) Meghalaya

(d) Goa

11. In which year did Goa become a state of the Union of India?

(a) 1967

(b) 1987

(c) 1985

(d) 1950

12. Who is known as Iron Man of India?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Vallabh Bhai Patel

(d) none of these

13. Who was the first President of India?

(a) Pt. Nehru

(b) Sardar Petal

(c) Dr. Radhakrishnan

(d) Dr. Rajendra Prasad

14. Freedom was foreign princely state-

(a) Sikandar

(b) Junagadh

(c) Najafgarh

(d) (a) and (b)

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

15. Who was the last Governor General of India?

(a) C. Rajagopalachari

(b) C.R. Slave

(c) Lord Mountbatten

(d) Rajendra Prasad

16. Which European state had the colony of Goa, Daman and Diu?

(a) Britain

(b) France

(c) Italy

(d) Portugal

17. Which states were affected by the partition of the country?

(a) Bombay and Madras

(b) Bihar and Orissa

(c) Punjab and Bengal

(d) none of these

18. Who explained the ‘two nation theory’?

(a) Mahatma

(b) Nehru

(c) Jinnah

(d) Patel

19. Which country has used veto power most times in the Security Council?

(a) United States of America

(b) China

(c) Russia

(d) France

20. When was the Tashkent agreement signed?

(a) In 1966

(b) in 1972

(c) in 1998

(d) in 2002

21. Which statement is incorrect about the State Reorganization Commission?

(a) It was established in 1953.

(b) On the basis of its report, the State Reorganization Act was passed in 1996.

(c) It recommended the creation of linguistic states.

(d) All the statements are false.

22. When did Sikkim become a part of India?

(a) 1968

(b) 1970

(c) 1973

(d) 1975

(Ans- 1. (d), 2. (d), 3. (d), 4. (a), 5. (d), 6. (d), 7. (a), 8. (b), 9. (a), 10. (b), 11. (b), 12. (c), 13 (a), 14. ( d), 15. (c), 16. (d), 17. (c), 18. (c), 19. (c), 20. (a), 21. (b), 22. (d), 23. (a), 24. (b), 25. (a),26. (a), 27. (c), 28. (b), 29. (b), 30. (a),


class12.in

FAQs

1. What is meant by state-building?

Answer – The provinces or regions of the country should be formed or reorganized in such a way that people consider them valid so that the political and economic system can work smoothly.

2, What is the public decision?

Answer- To solve a complex problem, the majority of the votes of the people should be considered as the final decision.

3, What is social justice?

Answer- All sections of society should get equality, their dignity should be protected and problems like poverty and unemployment should be resolved. Economic disparity should be removed.

Leave a Comment