Class 12 Political Science Ch-7 MCQs With Answers Pdf Download Security in the Contemporary World

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 Political Science Ch-7 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science Ch-7 MCQs With Answers Pdf Download Security in the Contemporary World

Class12th 
Chapter07
Chapter NameSecurity in the Contemporary World
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember

  • 1. Every state wants its security because its existence is based on it. Any kind of messing with the security of the state. or cannot be reconciled. Morganath has called this the basic national interest.
  • 2. If a state takes measures or arrangements for its security, then other state or states are worried because their security may be in danger. The security of one state should not become the cause of the crisis of another state. This is called the security paradox.
  • 3. States can make many efforts to safeguard their interests, such as a collective security system, the balance of power, the balance of terror, disarmament and arms control, etc. Here the support of experimentalism is taken, that is, do as you stumble.
  • 4. The concept of security has changed. According to the old concept, the state should avoid the attack of the enemy because losing the war would mean the end of the existence of its state. But under the new concept, those elements also come that challenge the security of a state, such as poverty, public health, education, etc.
  • 5. All states support disarmament, but there cannot be a standard definition of disarmament. Disarmament generally means that states should arm themselves as is sufficient for their security, but there can be no definite determination of this adequacy.
  • 6. In the year 1945, an atomic bomb was used by the United States of America on two cities of Japan, Hiroshima, and Nagasaki. Due to this, there was a lot of destruction in these two cities.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Ch-7 MCQs With Answers

Class 12 Political Science Ch-7 MCQs With Answers Pdf Download | अध्याय 7 समकालीन विश्व में सुरक्षा वस्तुनिष्ठ प्रश्न-उत्तर
Class 12 Political Science Ch-7 MCQs With Answers Pdf Download

1. Which system has a place in the Charter of the United NationsHas been given?

(a) Balance of power

(b) peace establishment

(c) peacebuilding

(d) collective security

2. What situation was created by the role of the two superpowers, due to which the third world war could not take place?

(a) Balance of Power

(b) balance of terror

(c) civil war

(d) Stress relaxation

3. Which treaty completely banned the nuclear promise?

(a) Nuclear Nonproliferation Treaty

(b) Fortnightly Test Ban Treaty

(c) Comprehensive Test Ban Treaty

(d) South-East Asian Zone Free from Nuclear Weapons treaty

4. Who was the proponent of the plan ‘unite for peace’?

(a) Dean Acheson

(b) a. Gromyko

(c) Anthony Edin

(d) Marshal Tito

5. Who coined the term neo-colonialism? 

(a) Colonel Nasser of Egypt

(b) Jawaharlal Nehru of India

(c) Ghana’s N. Crumah

(d) Mao Zedong of China

6. When was the Disarmament Commission formed under the auspices of the United Nations? Or, U.N.O. When was the Disarmament Commission formed?

(a) In 1945

(b) in 1952

(c) in 1960

(d) in 1965

7. Which country made the constellation war program? 

(a) United States of America

(b) Soviet Union

(c) China

(d) America and Soviet Union

8. What system did the Security Council call upon the United Nations to stop the war in Korea?

(a) peace establishment

(b) peace building

(c) balance of power

(d) collective security

9. Under which officer is the supervision of the work of peace establishment?

(a) President of the General Assembly

(b) President of the Security Council

(c) President of the International Court of Justice

(d) General Secretary

10. Peace buildingWhere was the method first used?

(a) in the war of Korea

(b) in the Gulf War

(c) In the civil war of Congo

(d) in Iraq war

11. In which attack on any one nation affects all nationsAre you faced considering it as an attack? 

(a) internal security

(b) collective security

(c) Global Security

(d) all of these

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

12. Where do most armed conflicts take place in the world?

(a) In the countries south of the Sahara Desert of Africa

(b) China and India in Asia

(c) in Latin American countries

(d) in the United States of America

13. Which of the following is not a member of NATO?

(a) America

(b) India

(c) France

(d) Britain

14. When is World AIDS Day celebrated?

(a) 1 tightness

(b) 10 December

(c) 24 December

(d) none of these

15. On whom is the responsibility of maintaining peace in the world?

(a) General Assembly

(b) Security Council

(c) Economic and Social Council

(d) General Secretary

16. Who is the present Secretary General of the United Nations?

(a) Kofi Annan

(b) Shashi Tharoor

(c) Ban Ki-moon

(d) none of these

17. Global warming is a matter of which security?

(K)collective security

(b) Global Security

(c) human security

(d) none of these

18. C.T.B. T. When was the proposal accepted by the United NationsWent?

(a) 1995

(b) 1996

(c) 1997

(d) 1998

19. When was the second successful nuclear test done by India?

(a) 1971

(b) 1974

(c) 1980

(d) 1998

[Answers- 1. (d), 2. (b), 3. (c), 4. (a), 5. (c),6. (b), 7. (a), 8. (d), 9. (d), 10. (c), 11. (b), 12. (a), 13. (b), (of),15. (b), 16. (d), 17. (a), 18. (b),19.(d).]


class12.in

FAQs

1, What is the general meaning of security?

Answer- Every state wants to maintain its existence and its value system, so it should avoid every attack that will put its existence or its value system in danger.

2. What is meant by the irony of security?

Answer- Every state has the right to protect its existence and its value system, but the arrangements for the security of one state can create a threat to the security of other state or states.

3. Define disarmament. (USEB, 2016)

Answer- Every state should be armed in the same amount as is necessary for its security, more weapons should be destroyed than required.

4. What is collective security?

Answer – Many peace-loving countries can together defeat the aggressor so that the situation of peace can be restored.

5. What is meant by the statement that the state should lay down its swords? Convert into furrows of the plow?

Answer- The states should not use their power in the works of war or destruction but in the works of peace or construction.

Leave a Comment