Class 12 Political Science Ch-8 MCQs With Answers Pdf Download Environment and Natural Resources

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 Political Science Ch-8 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science Ch-8 MCQs With Answers Pdf Download Environment and Natural Resources

Class12th 
Chapter08
Chapter NameEnvironment and Natural Resources
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember

  •  Man is a social animal, as well as he is also a creature of the environment. A healthy environment is essential for the all-round development of his life.
  • The environmental balance should be maintained. It is necessary to take every possible measure to prevent pollution. Knowledge developed in this direction after 1970 when scientists observed signs of melting ice in Antarctica. That is why such a serious topic was discussed in the Stockholm Conference.
  • The United Nations gave enough importance to this subject. Rio de Janeiro in 1992 and Kyoto in 1997 aimed to save the world from environmental pollution. Important announcements were made in this regard and justices were adopted. Such information has highlighted the importance of sustainable development rather than growth.
  • The open sea, atmosphere, and space are the common property or heritage of mankind. No state or country can have sole authority over them. Their safety is also everyone’s responsibility.
  • The competition to plunder natural resources gives rise to federations between countries. Such disputes should be settled by peaceful means.
  • There are environmental movements going on all over the world whose aim is to save mankind from natural disasters.
  • In some states, indigenous or primitive tribes can be identified. Their status should be recognized and their rights recognized.
  •  In order to protect the environment and improve it by preventing pollution, there are many important issues at the central and regional levels in India. Programs running.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Ch-8 MCQs With Answers

Class 12 Political Science Ch-8 MCQs With Answers Pdf Download
Class 12 Political Science Ch-8 MCQs With Answers Pdf Download

1. Where was the first international conference (BSEB, 2017) held for the protection of the environment?

(a) in Rio de Janeiro

(b) in Kyoto

(c) in Stockholm

(d) in New York

2. Who gave the formula of ‘common tragedy’?

(a) Indira Gandhi

(b) Garrett Hardin

(g) H. Brundtland

(d) B. B. Ghali

3. Medha Patkar’s name is associated with which movement?

(a) Chipko movement

(b) Tehri Dam Movement

(c) Bhoodan movement

(d) Narmada Bachao Andolan

4. On the report of which committee did the Government of India set up the Department of Environment?

(a) Tiwari Committee

(b) Sindhvi Committee

(c) Santhanam Committee

(d) Swaran Singh Committee

5. What is the title of the report of the World Commission on Environment and Development?

(a) common tragedy

(b) Our shared future

(c) only one earth

(d) sustainable development

6. Strategic Security Bet or Constellation Warmade it?

(a) United States of America

(b) Soviet Union

(c) China

(d) France

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

7. Who inaugurated the Earth Summit of 1992 Did?

(a) Margaret Thatcher

(b) Dr. Ghali

(c) Indira Gandhi

(d) Brandtland

8. It was decided in the Earth Summit of 1992-

(a) All states can exploit the commonwealth.

(b) Only the United Nations is responsible for the protection of the environment. is on

(c) All states should prevent pollution of the environment and maintain biodiversity.

(d) It is at the discretion of the states to follow Agenda 21.

9. Under the Kyoto Protocol, it is the responsibility of the states that-

(K)The number of toxic gases should be limited.

(b) To stop the pollution of the water of the State rivers.

(c) It is mandatory to follow the sources of Agenda 21.

(d) Publicize information related to environmental protectionLet’s do.

10. The objective of the Convention on Biodiversity is to-

(a) Sustainable development should be encouraged.

(b) Global warming should be limited.

(c) The rights of the tribals should be protected.

(d) All animals and plants except humans be kept safe.

11. The aim of the Chipko movement was-

(a) Indiscriminate felling of trees should be stopped.

(b) The emission of toxic gases should be limited.

(c) The height of Tehri Dam should not be more.

(d) displaced people should be rehabilitated.

12. The reason behind opposing Tehri Dam is that-

(a) It creates the problem of rehabilitation of the displaced people will be

(b) Due to falling of water from a height, tremors may arise in the ground.

(c) The environmental balance will be disturbed.

(d) It will cost a lot of money.

13. Which country organized the Earth Summit in 1992?

(a) United States did.

(b) United Nations did.

(c) Done at the request of the Government of Brazil.

(d) carried out on the initiative of non-aligned countries.

14. Which country is most at risk from global warming?

(a) Maldives

(b) Bangladesh.

(c) India

(d) Pakistan

15.In which city did the Earth Summit take place in 1992?

(a) Kyoto

(b) Rio-de Janeiro

(c) London

(d) New York

16. ‘Green house gases’ are related to-

(a) due to global warming

(b) from the global market

(c) global trade

(d) all of these

17. Due to the rapid decay in the ozone layer, which rayharming the Earth’s atmosphere?

(a) Gamma rays

(b) X-ray

(c) infrared ray

(f) ultraviolet ray

18. Where was the first Environment Summit held?

(a) in Geneva

(b) in Vienna

(c) in Montreal

(d) in Kyoto

19. Which is the international organization for the rights of children?

(a) Red Cross Society

(b) Amnesty International

(c) UNICEF

(d) none of these

20. When do we celebrate World Environment Day?

(a) May 5

(b) 10 August

(c) June 5

(d) 10 December

|Answer- 1. (c), 2. (b), 3. (d), 4. (a), 5. (b), 6. (a), 7. (b), 8. (c), 9. (a), 10. (d),11. (a), 12. (b), 13. (b), 14. (a), 15. (b), 16. (a), 17. (d), 18. (d), (c),20. (c) 1]


class12.in

FAQs

1. Who are the natives or tribals?

Answer- Such people of a state are called natives or tribals who have been living there since time immemorial and who can be recognized by their lifestyle based on very old customs.

2. What is meant by ‘common tragedy’?

Answer – The common property is the one on which all the people of the community have a right, but if some people loot selfishly, then everyone will be harmed by its destruction.

3. Explain the meaning of Agenda-21.

 Answer – In the Rio de Janeiro conference of 1992, a detailed program was made for the protection of the environment for the 21st century.

4. What is the purpose of the World Health Organisation?

Answer- Its objective is to make plans incorporating environmental health, which will benefit mankind.

Leave a Comment