Class 12 Political Science Book-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science-II Ch-10 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science Book-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 

Class12th 
Chapter10
PartII
Chapter NameCurrent issues and challenges
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English
Study MaterialsMCQ

Points to Remember | Class 12 Political Science Book-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 

Big changes are taking place in the world since 1991. Distances are disappearing, states are becoming closer, the development of information technology has brought distant people together, capital is free to flow, multi-national companies are spreading their net, people Cultures are changing as the ideas of Swadeshi are changing, the concept of Swadeshi is going to the background. Is. This phenomenon has been named as globalization.

Along with this, the wave of liberalization is going on fast. The economic restrictions imposed by the states are getting relaxed, markets i.e. the economic sector is being freed, privatization is being encouraged, it is believed that the relationship between the state and the market there should be mutual friendship.

When Narasimha Rao formed the Congress government in India in 1991, he had to understand this reality. That is why Finance Minister Manmohan Singh changed the economic policy of India which was going on since the time of Nehru. Instead of the socialist direction, the liberal direction took the leading form.

Leftist elements criticized it but since then every government is implementing this new economic policy because there is no alternative to it.

There is a large number of backward castes in India which are called Dalit castes. Due to the Varnashram system of Hindu society, these castes have suffered social discrimination, exploitation, and oppression for centuries. But Ramaswamy Naicker (Periyar) in Madras and Ambedkar awakened them in Bombay. He became active in politics.

Under the Macdonald decision of 1932, these castes got a reservation of seats in the Legislative Councils. After independence, Nehru’s government gave the benefit of reservation to Scheduled Castes and Scheduled Tribes.

In 1955, the report of the Kalelkar Commission came for the welfare of the backward classes, which was rejected by the Nehru government. In 1980, the report of the Mandal Commission came, whose recommendations were implemented in 1990 by Prime Minister VP Singh.

The organizations of Dalits are demanding that they should be given reservations in the non-government or private sector as well because the work area of ​​the government is shrinking. They have a vote bank that appeals to all parties. That is why the constitution in the 200693rd amendment was done.

People of many religions live in India. There is a majority of Hindus. Muslims and Christians are minorities. India’s secular state is Still some organizations use the politics of communalism. Due to this, Hindu-Muslim riots take place, whose condition Terrible form was manifested in Ayodhya in Uttar Pradesh and Godhra incident in Gujarat.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 

Class 12 Political Science-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 
Class 12 Political Science Book-II Ch-10 MCQs Current issues and challenges With Answers Pdf Download 

1. Who said that communalism is a form of fascism

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Patel

(d) B. R. Ambedkar

2. Which element of Manmohan Singh’s model was given special importance went?

(a) Restrictions in the economic sector

(b) Promotion of private sector

(c) increase in the public sector

(d) heavy industrialization

3, Which Prime Minister mixed in his development model initiated the economy?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Morarji Desai

(c) Rajiv Gandhi

(d) Manmohan Singh

4. Development with social justice. what element in it is not included?

(a) poverty should be resolved

(b) increase employment opportunities

(c) progress of the private sector

(d) Economic arrangements should be relaxed

5. Who does not get a reservation for seats in Lok Sabha and Legislative Assemblies?

(a) scheduled castes

(b) Scheduled Tribes

(c) Other Backward Classes

(d) Anglo-Indian people

6. In which state was the organization named Dalit Panthers established?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Maharashtra

(d) Andhra Pradesh

7. Which element does not come under the implications of globalization?

(a) the end of distances

(b) development of information technology

(c) cultural exchange

(d) Swadeshi’s request

8. Who gets the credit of being Mahatma of Mahad?

(a) Mahatma Jyotiba Govind Phule

(b) Mahatma Gandhi

(c) Dr. B. R. Ambedkar

(d) Periyar

9. Which of the following events took place on 6th December, 1992?

(a) Godhra scandal

(b) Demolition of Babri Masjid

(c) Formation of Janata Dal

(d) The Indian economy

10. NDA government is-

(a) private economy

(b) Capitalist economy

(c) Mixed economy

(d) none of these

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

11. “MNREGA” program was started in-

(a) By Atal Bihari Vajpayee

(b) By Indra Kumar Gujral

(c) by Manmohan Singh

(d) by H. D. Deve Gowda

12. Which commission has arranged reservations for OBCs?based on the recommendations of

(a) Kaka Kalelkar Commission

(b) Mandal Commission

(c) Sachar Commission

(d) Patwardhan Commission

13. When is World Human Rights Day celebrated? 

(a) 15 August

(b) 1st May

(c) 26 January

(d) 10 December

14. Where is the headquarter of Amnesty International?

(a) in Vienna

(b) in Geneva

(c) in London

(d) in New York

15. Who founded the Scheduled Castes Association?

(a) Mayawati

(b) b. R Ambedkar

(c) Pandit Nehru

(d) Kanshi Ram

16. Who was the founder of Bahujan Samaj Party?

(a) Mayawati

(b) Ambedkar

(c) Kanshi Ram

(d) none of these

17. Who is the present Vice President of India?

(a) Venkaiah Naidu

(b) Naveen Patnaik

(Went. Of. Antony

(d) Jaswant Singh

18. At present our President is-

(b) Sonia Gandhi

(a) Ramnath Kovind

(c) Manmohan Singh

(d) George Fernandes

[Answer – 1. (b), 2. (b), 3. (a), 4. (c),5. (c), 6. (c), 7. (d), 8. (c), 9. (b),10. (c), 11. (c), 12. (b), 13. (d),14. (c), 15. (b), 16. (c), 17. (a),18.(a).]


class12.in

FAQs

 1. What is meant by Globalization?

Answer- Globalization means the states of the world and their citizens are coming closer to each other. The world is turning into a gram.

2. What is meant by liberalization?

Answer- Freedom in the political field and strict restrictions of the state in the economic field should be removed, so that the liberal system can be restored.

3. State the meaning of communalism.

Answer-Considering the interest of your religion or community above the interest of the nation, having feelings of hatred or enmity towards other religions and communities, which inspires terrible riots.

4. What is called disinvestment of capitalism?

Answer – The government withdraws its capital invested in public sector enterprises and gives its share to private people, this gives a boost to privatization.

Leave a Comment