Class 12 Political Science Book-II Ch-4 MCQs India’s External Relations With Answers Pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science-II Ch-4 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science-II Ch-4 MCQs India’s External Relations With Answers Pdf Download

Class12th 
Chapter04
PartII
Chapter NameIndia’s External Relations
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember | Class 12 Political Science Book-II Ch-4 MCQs With Answers

Every state has its own interest which is called national interest. Foreign policy is made to protect and promote the same, whose implementation is called diplomacy.

When India became independent, the Cold War started between the two superpowers (USA and the Soviet Union). Prime Minister Nehru made it clear that India would stay away from the Cold War. He will not join the military bloc of any superpower. This was called the policy of non-alignment or non-alignment.

Other countries did not understand the pure meaning of non-alignment. They stuck to the belief that what is not with us isis against us. But after the war in Korea in 1950, they began to understand the true meaning of non-alignment. where there is war or cold war, India is not with any power, but where international peace, security, and cooperation is concerned, India is with C. That’s why when the United Nations forces were formed to stop the war in Korea, India sent its troops to it.

In 1954, there was a treaty of friendship and trade with China, in whose preamble five important formulas were kept. He was named Panchsheel. But after the Bandung Conference of 1955, Nehru added five more points to it. 5. India tried to maintain good relations with its neighboring countries. Slogans of ‘Hindi Chini Bhai Bhai’ were raised.

But when China raised the Sauma dispute, it became natural for relations to sour. India urged China

Did not agree that parts of Ladakh and NEFA (now Arunachal Pradesh) should be given to him. That is why t he war happened in 1962. China to India illegally occupied a lot of lands. Due to this, the relations between the two countries were almost broken. 6. Like China, Pakistan also took an anti-India stand.

He called Kashmir’s accession to India illegal and tried to grab the region by force. That is why there were wars in 1965 and 1971 in which Pakistan had to face defeat.

In Tashkent Agreement (1966) and Shimla Agreement (1972), it was said that both countries should settle their problems through peaceful talks.

India has opposed nuclear tests because the use of nuclear devices can cause unimaginable harm to the world. But India also wants that nuclear tests should be done for peaceful and constructive purposes.

This is the reason why in 1974 India conducted a successful nuclear test. India did not sign the Nuclear Non-Proliferation Treaty because it is discrimination.

Prime Minister Vajpayee argued that India cannot compromise its security. That’s why in 1998 the second successful test was done.

Now India occupies its place in the fraternity of nuclear powers. But it insists that nuclear energy

Must be used creatively. Vajpayee made it clear that India could make a nuclear device, but it was his will not take the initiative to experiment.

India played a leading role in the Non-Aligned Movement. But when he saw that America and other western countries were supporting Pakistan’s side, it became natural for him to lean towards the Soviet Union.

The Cold War ended with the disintegration of the Soviet Union in 1991. Now new equations emerged. In an era of unipolarity, ways had to be found to avoid American dominance. That is why India adopted the strategy of maintaining close relations with the European Union, the Russian Federation, ASEAN, and other countries and organizations.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Book-II Ch-4 MCQs With Answers

Class 12 Political Science-II Ch-4 MCQs With Answers
Class 12 Political Science Book-II Ch-4 MCQs With Answers

1. When was Nehru’s policy of non-alignment first tested?

(a) In the war with Korea in 1950

(b) In the invasion of China in 1962

(c) In the invasion of Pakistan in 1965

(d) In the Bangladesh war of 1971

2, India signed a treaty with which country in the preamble of which have you kept the formulas of Panchsheel?

(a) with Pakistan

(b) with China

(c) with America

(d) With the Soviet Union

3. Where is the McMahon Line? (BSEB, 2015, JAC, 2018)

(a) Jammu and Kashmir

(b) Arunachal Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Nagaland

4. Which agreement was signed by Prime Minister Lal Bahadur Shastri did you

Or, when did the Tashkent Agreement take place? (BSEB, 2013)

(a) Simla Agreement (1972)

(b) Indus River Agreement (1960)

(c) Indo-Pak Accord (1959)

(d) Tashkent Agreement (1966)

5. When did India conduct the first successful nuclear test? (BSEB, 2013)

(a) In 1963

(b) in 1974

(c) in 1980

(d) in 1998

6. Which treaty has India signed? 

(a) Fortnightly Test Restriction Treaty

(b) Nuclear Non-Proliferation Treaty

(c) Comprehensive Test Ban Treaty

(d) Baghdad Pact

7.In which organization India has got the place of full dialogue?

(a) European Union

(b) Regional cooperation of South Asian states

(c) Asian Regional Forum

(d) Shanghai Cooperation Organization

8. When did India conduct the second successful nuclear test?

(a) In 1971

(b) in 1974

(c) in 1980

(d) in 1998

9.Which agreement was signed by Indira Gandhi?

(a) Indus River Water Treaty of 1960

(b) Fortnightly Nuclear Test Treaty of 1963

(c) Tashkent Agreement of 1966

(d) Shimla Agreement of 1972

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

10. With which organization is the Asian Regional Forum related?

(a) European Union

(b) SAARC

(c) North America Free Trade Area

(d) ASEAN

11. Which of the following countries is not a member of ASEAN? 

(a) Indonesia

(b) Philippines

(c) Singapore

(d) Sri Lanka

12. Non-alignment means-

(a) Joining conflicting groups

(b) Not joining any faction of the world

(c) joining all the factions of the world

(d) To maintain harmony among the existing conflicting factions

13. Which country violated ‘Panchsheel’ by attacking India?Did ?

(a) China

(b) Pakistan

(d) United States of America

(c) France

14. Who signed the Shimla Agreement on July 3, 1972?signed?

(a) Zulfikar Ali Bhutto and Indira Gandhi

(b) Atal Bihari Vajpayee and the Prime Minister of China (c) Jawaharlal Nehru and Kosygin

(d) none of these

15. Where did India conduct its first nuclear test in 1974?

(a) Pokhran

(b) Bikaner

(c) Mirzapur

(d) Trivandrum

16. When did the Kargil war between India and Pakistan take place?

(a) In 1995

(b) in 1996

(c) in 1999

(d) in 1998

17. On January 10, 1966, on Tashkent Agreement Whose two signed?

(a) Abub Khan and Lal Bahadur Shastri

(b) Z. A. Bhutto and Lal Bahadur Shastri

(c) Ayub Khan and Jawaharlal Nehru

(d) none of these

18. Which of the following in the ‘Grade Alliance’ of 1971-Didn’t attend the party?

(a) Bharatiya Jana Sangh

(b) Samyukta Samajwadi Party

(d) Indian Revolutionary Party

(c) Communist Party

19. The agreement between India and Pakistan in 1972What do you say?

(a) Shimla Agreement

(b) Lahore Pact

(c) Karachi Agreement

(d) New Delhi Agreement

20. In which year Lal Bahadur Shastri died?

(a) 1965

(b) 1966

(c) 1975

(d) 1976

21. What is McMahon Line?

(a) The boundary line between India and Pakistan

(b) The boundary line between China and Pakistan

(c) The boundary line between India and China

(d) none of these

22. In which city did the Afro-Asian Conference take place in 1955?

(a) in Jakarta

(b) in Badunga

(c) in Singapore

(d) in Hong Kong

23. When was the Panchsheel agreement signed between India and China?What year was it?

(a) In the 1950s

(b) in 1952

(c) in 1953

(d) in 1954

24. India had a war with which neighboring country in 1962?Was ?

(a) Pakistan

(b) China

(c) Sri Lanka

(d) Bangladesh

25. When did the India-China war take place?Or, in which year did China attack India?

(a) In 1962

(b) in 1964

(c) in 1966

(d) in 1968

26. Representation of Soviet Union at the time of Tashkent AgreementWho was leading?

(a) Stalin

(b) Kosygin

(c) none of these

27. With which country did India have a war in 1965 and 1971?

(a) China

(b) Sri Lanka

(c) Pakistan

(d) Bangladesh

28. Unipolarity was established under the dominance of which country?

(a) Russian Federation

(b) China

(c) France

(d) America

[Answer—1 (a), 2. (b), 3. (b), 4. (d), 5. (b), 6. (a), 7. (c), 8. (d), 9. (d). ) 10. (d),11. (d), 12. (b), 13. (a), 14. (a), 15. (a),16. (c), 17. (a), 18. (c), 19. (a), 20. (b),21. (c), 22. (b), 23. (d), 24. (b), 25. (a),26. (d), 27. (c), 28. (d).


class12.in

FAQs

1. What is foreign policy and what does it have to do with diplomacyIs there a difference?

Answer – Every state secures and promotes its national interest makes its policy to do, it is called foreign policy. Its implementation is called diplomacy.

2. What do you understand by collective security?

Answer- Peace-loving countries unite against an aggressor country and establish peace by stopping its efforts.Can

3. What are the provisions in the fortnightly test ban treaty of 1963?

Answer- It has been said that a country cannot conduct nuclear tests above the surface, in the sea, and above the environment, it can conduct underground tests.

4. What is the purpose of the Simla Agreement of 1972? 

Answer- It has been said that India and Pakistan should live peacefully and settle all their disputes through mutual talks.

5. What is China’s logic behind not following the McMahon Line?

Answer – It was lying in 1914 when there was a weak government in China, which accepted it under pressure from the British government.

6. Describe any two steps taken recently to improve India-China relations.

Answer – The two main steps taken in the direction of improvement in India-China relations are-
(i) Both countries have started negotiations to determine the disputed boundary.
(ii) To cooperate on issues of common interest in global fora are trying to

7. State the two main objectives of Nehru’s foreign policy. Or, highlight any two aspects of Indian foreign policy which were greatly influenced by Pt. Jawaharlal Nehru. (CBSE, 2018)

Answer-
(i) Non-Alignment: Keeping oneself separate from military alliances and military agreements and discouraging such alliances.
(ii) Panchsheel- Maintaining mutually respectful relations between all states and nations.

Leave a Comment