Class 12 Political Science Book-II Ch-6 Mcqs The Crisis of Democratic Order With Answers Pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science-II Ch-6 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science-II Ch-6 MCQs The Crisis of Democratic Order With Answers Pdf Download

Class12th 
Chapter06
PartII
Chapter NameThe Crisis of Democratic Order
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember | Class 12 Political Science Book-II Ch-6 MCQs With Answers

Every state has a large number of permanent civil servants who run the administration efficiently. of important decisions. They have a special role in taking and implementing them. This is called bureaucracy.

The question arises whether permanent civil servants should stay away from politics or maintain their allegiance with the ruling party.

The liberal view holds that the bureaucracy should remain neutral or neutral i.e. they should stay away from politics. Whether a party comes to power or goes out of power, its job is to serve its political masters.

But there is committed bureaucracy in fascist and communist systems. It is necessary for civil servants to be loyal to the policies and programs of the ruling party. The politicians of the ruling party only recruit permanent civil servants.

Democratic countries have neutral bureaucracy. But controversy arose in 1969 when Prime Minister Indira Gandhi and the new Congress President Jagjivan Ram supported the idea of ​​a committed bureaucracy.

According to the constitution and service rules, civil servants cannot engage in politics. Critics said that the Indira government wanted to bring a system like the Soviet Union in India. But after a brief interval, this controversy was averted when government sources clarified that civil servants should not be loyal to the ideology of any political party but to the ideals and principles of the Constitution of India. They should give full cooperation in the works related to the welfare of the country leaving the old mindset. It was accepted that the commitment of the bureaucracy should be reinterpreted in the context of a developing country like India.

Like bureaucracy, the judiciary should also be neutral. The independence of the judiciary is very important in a democracy. It means that the judges should be kept away from politics. They settle disputes independently. In fascist and communist countries, the courts have to work according to the policies of the ruling party, but in India, many measures have been taken to maintain the independence of the judiciary.

In India, the issue of a committed judiciary arose when the Supreme Court gave judgments against the government. In the Golaknath case (1967), the court said that there cannot be any amendment in the constitution that curtails fundamental rights.

The Indira government made a strategy that such people should be appointed in the court, whose social philosophy is in line with the government. conform to the policies of That’s why in 1973, breaking the established tradition of seniority, A. N. head to rayA judge was appointed in protest against which three senior judges resigned.

Democracy means responsible governance in the parliamentary system, the Legislature can oust the government by a no-confidence motion.

But in 1972, Jaiprakash Narayan started the Nav-Nirman movement, which was first used in Gujarat.

Youth and students condemned the Congress government as corrupt and MLAs were forced to write resignation letters. In 1974, the governor dissolved the assembly. But this movement failed in Bihar.

This experiment was a part of Jayaprakash Narayan’s complete revolution. The intention of such a revolution was that there would be radical changes in all areas of the country.

There should be a change. Only then there will be a new construction in India. 8. Special provisions have been made in the constitution to deal with emergencies. Such provisions were kept in Germany’s Weiker constitution which Hitler misused. That is why in the Constituent Assembly members like HV Kamath opposed these provisions.

But Sir Alladi Krishnaswamy Iyer, a member of the Drafting Committee, called them the ‘breathing tube’ of the Constitution. Jayaprakash Narayan’s complete revolution campaign shook the internal system of the country. June to deal with this

In 1975, Anu. Under Article 352, the President declared a state of emergency which lasted till March 1977. 10: During the emergency, the government committed many types of excesses. The opposition was almost crushed. Detentions were done arbitrarily.

That is why in the elections of 1977, the electorate made the Janata Party formed by Jayaprakash Narayan victorious. Janata Party governments were formed at the center and in many states. Many organizations were formed to protect the essential freedoms of the people.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Book-II Ch-6 MCQs With Answers

Class 12 Political Science-II Ch-6 MCQs
Class 12 Political Science Ch-6 MCQs

1. Who supported the idea of ​​committed bureaucracy in India? Did?

(a) Rajendra Prasad

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Lal Bahadur Shastri

(d) Indira Gandhi

2. who said that being guilty of bureaucracy is also an inevitableNeeded?

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

(c) Harold Laski

(d) F. M. Marx

3. During the time of which Prime Minister, it was raised that before appointing a judge, the social philosophy of that person should be seen.should go?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Indira Gandhi

(d) Rajiv Gandhi

4. Who led the new construction movement?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Vinoba Bhave

(c) Jaiprakash Narayan

(d) Ram Manohar Lohia

5. In which state did the Nav Nirman movement fail?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) BiharWhen

6. If the Janata government was formed, then who got the post of Prime Minister?

(a) Morarji Desai

(b) Jagjivan Ram

(c) Charan Singh

(d) Jaiprakash Narayan

7.In the time of Janata government, who was accused of violating privileges?Debarred from the membership of the Lok Sabha on the allegation?

(a) Rajnarayan

(b) Chandrashekhar

(c) Madhulimaye

(d) Indira Gandhi

8.Whose name is associated with the Civil Liberties Association?

(a) V.S. M.Sc. Tarkunde

(b) Rajendra Sachar

(c) Advocate Mukhi

(d) H. D. Suri

9. 42nd in the Indian ConstitutionWhen did the amendment happen?

(a) In 1971

(c) in 1977

(b) in 1976

(d) in 1978

10. Which party got the most in the 1977 Lok Sabha elections?Got a place?

(a) Indira Congress

(b) Janata Party

(c) Congress for Democracy

(d) Marxist Communist Party

11. Whose name is associated with ‘Complete Revolution’? (JAC, 2017)

(a) Mahatma Gandhi

(b) Raj Narayan

(c) Jaiprakash Narayan

(d) Indira Gandhi Janata Party

12. The crisis of the constitutional system was formed in-

(a) May 1, 1977

(b) August 29, 1974

(c) June 25, 1974

(d) none of these

13. Who gave the slogan “Jai Jawan, Jai Kisan”?

(a) Atal Bihari Vajpayee portrait

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Indira Gandhi

(d) Morarji Desai

14. President who declared emergency in 1975Name is-

(a) Fakhruddin Ali Ahmed

(b) Zakir Hussain

(c) Giani Zail Singh

(d) none of these

15. Who led the nationwide Satyagraha in 1975?

(a) Jaiprakash Narayan

(b) V.P. Singh

(c) Morarji Desai

(d) Chandrashekhar

16. Under which article of the constitution in India financialEmergency is imposed?

(a) Article 352

(b) Article 356

(c) Article 360

(d) Article 364

17. Emergency situation due to ‘internal disturbance’ in the countryWhen was it announced?

(a) In 1975

(b) in 1974

(c) in 1972

(d) in 1977

18. Bharatiya Janata Party is the new name of which party? (BSEB, 2017)

(a) Bharatiya Jana Sangh

(b) Bharatiya Kranti Dal

(c) Bharatiya Lok Dal

(d) Bharatiya Janata Dal 19.

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

19.Who led the Sampoorna Kranti movement?

(a) Karpuri Thakur

(b) Chandrashekhar

(c) Jaiprakash Narayan

(d) none of these

20. Who became the prime minister in 1977 under the rule of the Janata Party?

(a) Chandrashekhar

(b) Vishwanath Pratap Singh

(c) Morarji Desai

(d) Indrakumar Gujral

21. Under which article of the Indian Constitution (National) Emergency can be imposed?

(a) Article 352

(b) Article 356

(c) Article 360

(d) all of these

22. In which article of the Indian Constitution is the power of judicial review inherent?

(a) Article 368

(b) Article 13

(c) Article 72

(d) Article 108

23. Who led the entire revolution in Bihar? 

(a) Morarji Desai

(b) Nitish Kumar

(c) Indira Gandhi

(d) Jaiprakash Narayan

24. Who was the first Prime Minister of non-Congress government in India?

(a) Chandrashekhar

(b) Morarji Desai

(c) V. P. Singh

(d) I.K. Gujral

25. In which year Mrs. Indira Gandhi declared emergencyDid ?

(a) 1975

(c) 1977

(b) 1976

(d) 1974

26. In which year the Janata Party came to power at the Centre?

(a) 1975

(b) 1977

(c) 1979

(d) 1980

[Answer- 1. (d), 2. (c), 3. (c), 4. (c), 5. (d), 6. (a), 7. (d), 8. (a) , 9. (b), 10. (b),11. (b), 12. (d), 13. (a), 14. (a), 15. (a), 16. (c), 17. (a), 18. (a), (c), 20. (c),21. (a), 22. (c), 23. (d), 24. (b), 25. (a),26.(b).]


class12.in

FAQs

1. What is meant by bureaucracy?

 Answer- The administration of the state is in the hands of permanent civil servants who are selected on the basis of merit, they are promoted on the basis of seniority and efficiency, they are not responsible to the public or the Legislature.

2. What is committed bureaucracy? (BSEB, 2015)

Answer- The leaders of the ruling party select the civil servants and they have to work according to the ideology and policies of the ruling party.

3. What is meant by the independence of the judiciary? 

Answer – Judges should listen to disputes without any kind of fear or pressure, court proceedings should be open and their decision should be fair.

4. What was the objective of the entire revolution?

Answer – In 1972, Jayaprakash Narayan called for this, so that there should be a radical change in all areas (social, cultural, economic, political, educational, legal, and psychological) of the country.

5. What is meant by the crisis of the constitutional system?

Answer- When groups of people or organizations question the validity of constitutional provisions or strongly oppose their use by calling them illegal, then a constitutional crisis arises.

Leave a Comment