Class 12 Political Science Book-II Ch-8 MCQs Regional Aspirations With Answers Pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science-II Ch-8 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science-II Ch-8 MCQs Rise of Popular Movements With Answers Pdf Download 

Class12th 
Chapter08
PartII
Chapter NameRise of Popular Movements
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember | Class 12 Political Science Book-II Ch-8 MCQs With Answers

In the second half of the twentieth century, some new movements came into light, such as the environmental protection movement, women’s movement, human rights protection movement, farmers’ movement, etc. Although they have a long history, they are placed in the category of new social movements, because after 1960 they attracted public attention on a large scale.

These movements have their own characteristics; As they are not associated with any particular ideology (liberalism, socialism, communism), people from all sections of society are involved in them, they want to gain autonomy instead of power, and they are interested in creating their own special identity.

All movements are related to protecting the interests of their activists. Farmers want agriculture to be made a profitable occupation, women want that they should not to be discriminated against or wronged on the basis of gender, and environmentalists demand that pollution be stopped.

The Directive Principles of State Policy have been given in the Indian Constitution. Compliance. 46 states that the state will work for the welfare of scheduled castes, scheduled tribes, and other weak and backward classes. Nehru’s government gave the benefit of reservation to Scheduled Castes and Scheduled Tribes, but the matter of other backward classes remained stuck.

In 1990, Prime Minister VP Singh implemented the recommendations of the Mandal Commission and gave the benefit of reservation to other backward classes as well. This is what he called social justice. But riots broke out against this. The Supreme Court has ruled in several cases that the number of seats to be reserved cannot exceed half of the total number of seats. Nehru’s

 The government gave reservations of 15% seats to Scheduled Castes and 7.5% to Scheduled Tribes, and VP Singh’s government gave the benefit of 27% reservation to Other Backward Classes. In 1992, the Supreme Court upheld this system. 6. World Women’s Day is celebrated every year on 8 March

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science Book-II Ch-8 MCQs With Answers

 Class 12 Political Science-II Ch-8 MCQs
Class 12 Political Science Book-II Ch-8 MCQs With Answers

1. With which movement is the name of Sundar Lal Bahuguna associated? (BSEB, 2010, 15)

(a) Peasant movement

(b) human rights

(c) labor movement

(d) Chipko movement

2. Who founded the All India Kisan Congress?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Rajendra Prasad

(c) Sardar Patel

(d) Chaudhary Charan Singh

3. Who said that women do not have the right to work in the public sector?

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Mill

(d) Marx

4. Which movement’s slogan is “Private is public, public is private”?

(a) Movement of farmers

(b) women’s movement

(c) labor movement

(d) Movement for the protection of the environment

5. Medha Patkar’s name is associated with which movement?

(a) Save Narmada movement

(b) Tehri Dam Roko Movement

(c) Chipko movement

(d) Stop the environmental and pollution movement

6. Who was the chairman of the first Backward Classes Commission?

(a) Kakasaheb Kalelkar

(b) b. P. Mandal

(c) B. R. Ambedkar

(d) V. P. Singh

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

7. Which Prime Minister implemented the recommendations of the Mandal Commission Report?

(a) Chandrashekhar

(b) Morarji Desai

(c) Charan Singh

(d) V. P. Singh

8. Air polluted city of India is-

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Kanpur

(d) all cities

9. Which of the following is a state (nation)-

(a) United Nations

(b) Nepal

(c) Bihar

(d) League of Nations

10. When is World Human Rights Day celebrated?

(a) 26 January

(b) 15 August

(c) 1st May

(d) 10 December

11. When did the ‘Right to Information’ Act come into force?

(a) 2001

(b) 2003

(c) 2005

(d) 2007

12. Bhakra Nangal Project is located at—

(a) On the Ganga

(b) on Kaveri

(c) on Sutlej

(d) On the Indus

13. The agreement of Farakka is related to-

(a) Indo-Pak (c) Indo-Bangladesh

(b) India-Bhutan (d) India-Nepal

14. Through which constitutional amendment, the reservation was provided to women in Panchayats?

(a) 42nd

(b) 44th

(c) 65th

(d) 73rd

15. When is World Women’s Day celebrated?

(a) on 10th December

(b) of 8th March

(c) on 1st December

(d) on 2 October

16. Which state first gave fifty percent reservation to women in Panchayats-

(a) West Bengal

(b) Gujarat

(c) Bihar

(d) Tamil Nadu

17. Through which constitutional amendment, the municipal bodies were given constitutional status?

(a) 72nd

(b) 73rd

(c) 74th

(d) 75th

18. To which state is the anti-toddy movement related?

(a) Gujarat

(b) Bihar

(c) Andhra Pradesh

(d) Maharashtra

19. Which cannot be kept in the category of new social movement?

(a) Chipko Movement

(b) Narmada Bachao Andolan

(c) Tehri Dam Movement

(d) Home Swaraj Movement

20. Where did the Right to Information movement start?

(a) Rajasthan

(c) Tamil Nadu

(b) Delhi

(d) Vihar

21. What percentage of reservation has been demanded for women in the Indian Parliament?

(a) 25 percent

(c) 33 percent

(b) 30 percent

(d) 35 percent

22. Which Prime Minister implemented the recommendations of the Mandal Commission?

(a) V.P. Leo

(b) Atal Bihari Vajpayee

(c) Indira Gandhi

(d) Morarji Desai

23. Which constitutional amendment is related to urban local government?

(a) 75th

(b) 74th

(c) 73rd

(d) 72nd

24. Who is the head of the village court? (BSEB, 2018)

(a) Sarpanch

(b) Chief

(c) ward member

(d) none of these

Answer- 1. (d), 2. (c), 3. (b), 4. (b), 5. (a), 6. (a), 7. (d), 8. (d), 9. (b), 10. (d), 11. (c), 12. (c), 13. (c), 14. (d), 15. (), 16. (), 17. (1). ), 18. (), 19. (d), 20. (a), 21, (c), 22. (a), 23. (b), 24. (a


class12.in

Leave a Comment