Class 12 Political Science Book-II Ch-9 MCQs Recent Developments in Indian Politics With Answers Pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student looking for Class 12 Political Science-II Ch-9 MCQs? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the MCQs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science-II Ch-9 MCQs Recent Developments in Indian Politics With Answers Pdf Download

Class12th 
Chapter09
PartII
Chapter NameRecent Developments in Indian Politics
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember | Class 12 Political Science-II Ch-9 MCQs Recent Developments in Indian Politics With Answers Pdf Download

India has a democratic system. The first general election in 1952 was a great democratic experiment. Since then continuous progress is being made in this direction. With the decline of Congress’s dominance, the degree of mass participation increased rapidly. The role of regional parties emerged. That is why the era of coalition governments has come.

The Janata Dal and the Bharatiya Janata Party flourished remarkably in the non-Congress governments. In 1996, first BJP’s Vajpayee got the opportunity to form a coalition government, then Janata Dal’s Deve Gowda and after him, Gujral formed the cabinet, but after a gap of about two years, Vajpayee’s government was again formed.

In the 2004 elections, there was a surprising improvement in the position of Congress. The Janata Dal disintegrated, but the BJP retained its organized form. Congress emerged as the single largest party, hence it got the opportunity to form the government. Now Manmohan Singh has formed a coalition government.

The formation of coalition governments cannot be based on ideology. Therefore, all coalition governments were formed on the formula of experimentalism or opportunism. It is another matter that sometimes anti-Congress and sometimes anti-BJP tendencies continued to play their dominant role.

The formation of coalition governments and their way of working have distorted the established traditions of the parliamentary system. But the emergence of such distortions is natural because the country does not have a well-established two-party system, like the UK. And no party can establish the hegemonic position which Congress had during the time of Nehru or Indira Gandhi. 6. The first coalition government at the Center was formed in the year 1977 by the Janata Party.

The coalition government of Janata Dal (United) and Bharatiya Janata Party is working in the state of Bihar. The coalition government is being headed by Nitish Kumar who is a prominent leader of the Janata Dal (United).

The Janata Dal (United) won the maximum number of seats in the 2010 Bihar Legislative Assembly elections. 9. Bharatiya Janata Party leader Sushil Kumar Modi is the Deputy Chief Minister of Bihar.

Multiple Choice Questions | Class 12 Political Science-II Ch-9 MCQs Recent Developments in Indian Politics With Answers Pdf Download

Class 12 Political Science-II Ch-9 MCQs
Class 12 Political Science Ch-9 MCQs With Answers Pdf Download

1. Who is given the credit for the establishment of Janata Dal in 1988? (BSEB, 2016)

(a) Jaiprakash Narayan

(b) Chandrashekhar

(c) V. P. Singh

(d) Lalu Prasad Yadav

2. In the first coalition government formed after the 1996 elections who became the prime minister?

(a) Narasimha Rao

(b) Deve Gowda

(c) Indra Kumar Gujral

(d) Atal Bihari Vajpayee

3. In 1996, which Prime Minister resigned due to the fear of failure of his motion of confidence in the Lok Sabha?

(a) Chaudhary Charan Singh

(b) Atal Bihari Vajpayee

(c) H.S. D. Deve Gowda

(d) Indra Kumar Gujral

4, Which parties were included in the United Progressive Alliance formed in 2004? Not there?

(a) Congress

(b) Nationalist Congress

(c) N.J.D.

(d) B.J.P.

5. What major distortion has come in the parliamentary system due to the existence of coalition governments?

(a) Weak position of the President

(B) Strong position of the Prime Minister

(c) Ignoring the principle of collective responsibility

(d) Rise of regional parties

6.Bharatiya Janata Party is called the reincarnation of which party? 

(a) Bharatiya Jana Sangh

(b) Indian Revolutionary Party

(c) Bharatiya Lok Dal

(d) Bharatiya Janata Dal

7. Which party communalism, casteism, tribalism, and racism, Does not nurture elements like regionalism?

(a) Indian National Congress

(b) Bahujan Samaj Party

(c) Samajwadi Party

(d) Shiv Sena

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

8. Who is the Speaker of the Lok Sabha at present?

(a) Meera Kumar

(b) Sumitra Mahajan

(c) Meera Singh

(d) Sushma Swaraj

9. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Sharad Yadav-Rashtriya Janata Dal

(b) Manmohan Singh – Congress

(c) Mayawati – Bahujan Samaj Party

(d) LK Advani – Bharatiya Janata Party

10. Which of the following leaders was the Deputy Prime Minister in the VP Singh government?

(a) Chandrashekhar

(b) Lalu Prasad Yadav

(c) Devilal

(d) S. R. bommai

11. Trinamool Congress Party was founded by whom?

(a) Jyoti Basu

(b) Mamta Banerjee

(c) Sharad Pawar

(d) Annie Besant

12. Which of the following is false?

(i) Beginning of economic liberalization in India in 1991Hui.

(ii) The planning policy in India was taken from the Soviet Union.

(iii) India is not a secular state.

(iv) Manmohan Singh of the Indian Statistical Instituteis the founder.

Select the correct answer from the codes given below-

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

13.Which of the following statement is false?

(a) All the countries of the world are democratic.

(b) France is a country where there is monarchy.

(c) The headquarters of the United Nations is in New York.

(d) Both K and B

14. Who headed the National Front government in 1989?

(a) V. P. Singh

(b) Indira Gandhi

(c) Devilal

(m) Chandrashekhar

15. Which political party in the 2010 Bihar assembly electionssecured first position?

(a) Janata Dal (U)

(b) Congress

(c) Rashtriya Janata Dal

(d) Bharatiya Janata Party

16. When was the Bharatiya Janata Party established?

(a) 1978

(b) 1979

(c) 1980

(d) none of these

17. Telugu Desam is the regional party of which state? 

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

18. Which party was formed by the merger of Janata Party, Jansangh, Congress for Democracy and Sangathan Congress in April 1977?

(a) Janata Dal

(b) Janata Party

(c) Independent parties

(d) Lok Dal

19. Who was the first prime minister of the coalition government in India?

(a) V.P. Leo

(b) Deve Gowda

(c) Indrakumar Gujral

(d) Atal Bihari Vajpayee

20. Which party in Bihar after the 2015 assembly electionsformed the government? 

(a) Janata Dal

(b) Rashtriya Janata Dal

(c) Congress

(d) all of them

21. How many elected members are there in Vihar Vidhansabha?

(a) 242

(b) 243

(c) 244

(d) 245

22. Who is the Governor of Bihar?

(a) Satya Pal Malik

(b) Ramnath Kovind

(c) Devanand Kunwar

(d) Kesari Nath Tripathi

23. Who was the first woman Chief Minister of Bihar?

(a) Sucheta Kriplani

(b) Rabri Devi

(c) Sarojini Naidu

(d) none of these

24. What is the tenure of the members of the Bihar Legislative Council?

(a) 6 years

(b) 5 years

(c) 4 years

(i) 7 years

25. Who was the first woman President of India?

(a) Rabri Devi

(b) Sonia Gandhi

(c) Pratibha Patil

(d) Indira Gandhi

26. In the 2015 Bihar assembly elections, which political team got first place?

(a) Janata Dal (U)

(b) Congress

(c) b. which. P.S.

(d) RJD

[Ans – 1. (c), 2. (d), 3. (b), 4. (d), 5. (c),6. (a), 7. (a), 8. (b), 9. (a), 10. (c),11. (b), 12. (c), 13. (d), 14. (a), 15. (a),16. (c), 17. (c), 18. (b), 19. (d), 20. (d),21. (b), 22. (a), 23. (b), 24. (a),25.(c), 26.(d).]


class12.in

FAQs

1. Explain the concept of a coalition government.

Answer- When no party gets a clear majority in the Lok Sabha, then many parties together form a majority, and their leader forms the government and runs it on the basis of a common minimum program.

2. What is meant by democratic upsurge?

Answer: The unprecedented participation of a large number of people in the political process is a sign of a democratic upsurge.

3. What are regional parties?

Answer – The role of a regional party is not in the whole country or in many parts of it, but it is limited to a state or province.

4. State the meaning of collective responsibility.

Answer- The Council of Ministers is collectively responsible to the Lok Sabha, so if the no-confidence motion is passed, all 4 ministers resign.

Leave a Comment