Class 12 Political Science MCQs Chapter 1 Cold war era in world Politics

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 Political Science MCQs Chapter 1? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science MCQs Chapter 1 Cold war era in world Politics

Class12th 
Chapter01
Chapter NameCold war era in world Politics
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to remember

  • 1. The United States of America and the Soviet Union emerged as two superpowers after the Second World War. Both became rivals of each other. Therefore, due to mutual hatred, condemnation, and commentary, tense relations were established between the two, which could open the door to a third world war at any time. This situation was given the name of the Cold War. But after 1953, the tense situation in the relations between the two superpowers began to decline, both started coming closer to each other, mutual cooperation and dialogue began.
  • In 2.1954, the Indo-China problem was resolved by the summit conference in Geneva. Gradually, the process of progress continued, which led to the erosion of the Cold War, which was named tension relaxation.
  • 3. The ups and downs of the Cold War continued. After 1970, the situation of Detente appeared in place of the Cold War, but in December 1979, when Soviet-Russian forces arrived in Afghanistan, President Carter said with dismay that the second or new Cold War had begun. Gorbachev’s leadership came to the Soviet Union in 1985. The situation improved again. This is called new or second-stress dystonia. Cold War and tensions eased with the disintegration of the Soviet Union in 1991. The era of both is over.
  • 4. During the Cold War, both superpowers formed their own military blocs. He included many countries in his camp by giving huge military and financial assistance. The world became bipolar but leaders like India’s Prime Minister Nehru, Yugoslavia’s President Tito, Indonesia’s President Sukarno, and Egypt’s President Nasser chose the path of non-alignment. He condemned the Cold War but made good relations with both the superpowers and gave his cooperation in the field of international peace and security.
  • 5. Bipolarity remained in the Cold War era but it had to face internal and external challenges. Cracks began to appear in the military groups. The Non-Aligned Movement presented an external challenge.
  • 6. Non-Aligned Movement continued to progress. In 1961, the first Non-Aligned Conference was held in Belgrade. Similar conferences kept happening. Its 17th conference was held on Margarita Island in Venezuela in 2016 in which 120 member states participated. The continued success of the Non-Aligned Movement weakened the Cold War and changed it into a relaxation of tension.
  • 7. When India became independent in 1947, the Cold War started. Prime Minister Nehru made it clear that India would not join the camp of any superpower by adopting an independent foreign policy. India will be with everyone for the sake of maintaining international peace, security, and cooperation. 8. Initially the meaning of India’s foreign policy was not understood. The insistence of both the superpowers remained that whoever is not with us is against us. But after the Korean War (1950), he understood the meaning of this policy. When collective security action was taken as per the decision of the Security Council, India sent its troops to it.
  • 9. India maintained good relations with Communist China. Panchsheel was composed in 1954. When Pakistan went into American military blocs, Nehru strongly condemned it. America and other western countries supported Pakistan’s side, that’s why non-aligned India had to increase its inclination towards the Soviet Union. India did not make any conditional treaty with the Soviet Union. That’s why the existence of the Indo-Soviet treaty of 1971 non-alignment cannot be called a violation of policy.
  • 10. The developing countries of the world launched a campaign to bring a new international economic system. He demanded that the rich countries of the world give financial assistance and new technology to underdeveloped and developing countries and they should not be discriminated against in the international arena.
  • 11. North-South dialogue continued in the decades of 1970s and 1980s but this campaign could not get the desired success. Then the developing countries launched a campaign of collective dependence and South-South cooperation in which India played a leading role.
  • 12. The two opposing blocs during the Cold War were (i) the capitalist bloc (led by the United States), (ii) the communist bloc (led by the Soviet Union).

Multiple-Choice Questions

Class 12 Political Science MCQs Chapter 1
Class 12 Political science MCQs CH-1 in Hindi | अध्याय 1 शीत युद्ध का दौर MCQs

1. What is meant by the phrase ‘East versus West’?

(a) World War

(b) Cold War

(c) from stress relaxation

(d) post-cold war era

2. What is meant by bipolarity?

(a) America’s dominance

(b) Domination of the Soviet Union

(c) Rival dominance of America and Soviet Union

(d) Dominance of Soviet Union and China

3. When did the period of stress relaxation started? 

(a) After 1945

(b) after 1960

(c) after 1970

(d) after 1980

4. Where was the first Non-Aligned Conference held?

(a) in New Delhi

(b) in Belgrade

(c) in Cairo

(d) in Havana

5. Which military group was formed by the Soviet Union?

(a) NATO

(b) seats

(c) Santo

(d) Treaty of Inheritance

6. In which non-aligned conference the resolution to establish a new international economic system was passed?

(a) In the Belgrade Conference of 1961

(b) In the Cairo Conference of 1964

(c) In the Algiers Conference of 1973

(d) In the New Delhi conference of 1983

7. To whom is the credit given for starting the second phase of stress relaxation?

(a) US President Reagan

(b) Indian Prime Minister Indira Gandhi

(c) Soviet President Gorbachev

(d) Chinese leader Mao

8. Which countries of the world is meant by G-77?

(a) Developed countries

(b) developing countries

(c) Developed and developing countries

(d) underdeveloped countries

9. Nehru strongly criticized the joining of which American military group of Pakistan?

(a) NATO

(b) Rio Pact

(m) seats

(d) Ajans Treaty

10. When was the Trade and Development Conference of the United Nations established?

(a) In 1945

(b) in 1950

(c) in 1964

(d) in 1977

11. Which country was the first to leave the Socialist Commonwealth?

(a) Yugoslavia

(b) Poland

(c) Albania

(d) China

12. Which country opposed US leadership in NATO?

(a) Britain

(b) France

(c) West Germany

(d) Italy

13. The reason responsible for the Cold War is not

(a) ideological differences between the two superpowers

(b) Question of the second front

(c) Violation of wartime decisions

(d) Treaty of Versailles

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

14. Who led the Eastern Alliance in the bipolar world order?

(a) Great Britain

(b) France

(c) America

(d) Soviet Union

15. Which Indian leader had a major contribution in laying the foundation of non-alignment?

(k) Mahatma Gandhi

(b) Dr. B. R. Ambedkar

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Sardar Patel

16. Who was the President of the first Non-Aligned Conference?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Sukarno

(c) Abdul Nasir

(d) Marshal Tito

17. Which of the following is true?

-(a) Gorbachev thought of ‘Glasnost’ and ‘Pressoika’.

(b) The Taliban regime was established in Bangladesh from 1996 to 2001.

(c) NATO was a military organization established by the United States of America.

(d) All the countries of South Asia are democratic.

18. Which of the following statement is true?

(a) At the time of Indian independence, the world was in a tug-of-war regarding the spread of dominance area between two powerful groups.

(b) The Western bloc was led by the United States and the Communist bloc was led by the Soviet Union.

(c) The situation of cold war had arisen in the world due to mutual tussle between these two groups.

(d) all of these

19. Who among the following was not the father of the Non-Aligned Movement?

(a) Sukarno

(b) Arafat

(c) Marshall Tito

(d) Pandit Nehru

20. Who among the following adopted the policy of open door?

(a) China

(b) European Union

(c) Japan

(d) America

21. When was the summit of non-aligned countries held in New Delhi?

(a) 1982

(b) 1983

(c) 1969

(d) 1970

22. Which of the following was not given importance by the makers of the Soviet system?

(a) abolition of private property

(b) Building a society on the principle of equality

(c) There is no place for the opposition party or the opposition

(d) no control of the state on the economy

23. When did India conduct its first successful nuclear test?

(a) 1963

(b) 1974

(c) 1980

(d) 1998

24. Which state has not signed the Nuclear Non-Proliferation Treaty?

(a) Iran

(b) North Korea

(c) India

(d) China

25. Which of the following organizations was formed in April 1949?

(a) Warsaw Pact

(b) NOTO

(c) seats

(d) Santo

26. In which year did the Cuban Missile Crisis happen?

(a) 1962

(b) 1971

(c) 1950

(d) 1962

1. (b), 2. (c), 3. (c), 4. (b), 5. (d), 6. (c), 7. (c), 8. (b), 9. (c), 10. (c), 11. (a), 12. (b), 13. (d), 14. (d), 15. (c), 16. (d), .(a), 18. (d), 19. (b), 20. (a), 21. (c), 22. (a), 23. (b), 24. (c), 25. ( b), 26. (a).


class12.in

FAQs

Q. What was the implication of Tuman’s theory?

Answer – With the aim of stopping the communist expansionism of the Soviet Union, President Tuman declared that America would protect independent countries.

Q. What were the objectives of the Marshall Plan?

Ans- Economic revival of the countries of Europe by giving them financial assistance. By strengthening the economy of these countries, communist expansionism should be stopped there.

Leave a Comment