Class 12 Political Science MCQs CH-2 The End of Bipolarity

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 Political Science MCQs Ch-2? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political Science MCQs CH-2 The End of Bipolarity

Class12th 
Chapter02
Chapter NameThe End of Bipolarity
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ
Class 12 Political science MCQs CH-2 The End of Bipolarity in Hindi | अध्याय 2 द्विध्रुवीयता का अंत MCQs
Class 12 Political science MCQs CH-2 The End of Bipolarity

Points to Remember

  • 1. The Second World War ended in 1945, but the United States of America and the Soviet Union emerged as the two superpowers. A tense relationship was established between the two, which was named the Cold War. The world became bipolar, but with the disintegration of the Soviet Union in 1991, the Cold War died and the world became unipolar.
  • 2. Soviet Prime Minister Stalin made the destiny of revolution ie the expansion of communism the basis of his foreign policy and diplomacy. In the countries of Eastern Europe, covert assistance was given to the Communist parties, due to which they merged their states. joined the governments. He made his strong position in governance. This was given the name of ‘people’s democracy’. But after some time, by adopting Saro, the mixed governments were converted into communist governments. This system was called socialist democracy.
  • 3. Soyat Sangh and who decided to establish the ideology of Marxism-Leninism in the whole world. It is surprising that this red empire disintegrated, for which many reasons can be given. Such as failure of totalitarian system, economic dissatisfaction, corruption in government departments, rise of racial nationalism, lack of qualified leadership, loss of human life and injury to western liberalism.
  • 4. Due to the disintegration of the Soviet Union, new states were established which contributed to international politics by adopting an independent foreign policy. Let it happen in Yugoslavia. 5. Cracks continued to appear in the Soviet camp. First Yugoslavia broke away, then Albania, then the Baltic Republics (Latvia, Estonia and Lithuania) and then all the republics (provinces) got separated. The largest province was Russia which has now become the Russian Federation. East Germany was unified into West Germany.
  • 6. The President of the Russian Federation, Eltsin, made a commonwealth of independent states by joining many former republics. It is a confederation in which every member has the right to create his own army, his own currency, his own foreign policy and he can leave the membership of the confederation at will.
  • 7. Post-communist system came after the departure of communism. Liberal system came in Russia, Bulgaria, Romania, Czechoslovakia, Hungary and Poland and former republics of Soviet Union like Ukraine, Belarus, Georgia, Moldavia etc. Dictatorship of Communist Party, multi-party system came in the country, free elections started, private economy was established.
  • 8. India had close relations with the Soviet Union. It has maintained relations there with the Russian Federation. The Russians are adopting a loss control strategy. Therefore, he is also interested in maintaining close relations with India.
  • 9. India has established close relations with all former communist states as it is a major feature of its foreign policy.
  • 10. International Monetary Fund and World Bank gave financial assistance to communist countries to handle the collapsed economy on the condition that they adopt the path of liberalisation. This was called shock therapy.

Objective Type Questions

1. Who established the socialist state in Russia in 1917?

(a) Karl Marx

(b) Frederick Angeles

(c) Lenin

(d) Stalin

2. Which country was the first to break away from the Soviet bloc?

(a) Poland

(b) Yugoslavia

(c) East Germany

(d) Albania

3. Who led the Solidarity movement in Poland?

(a) Lech Walesa

(b) Brezhnev

(c) Marshall Tito

(d) Gomulka

4. Who founded the Commonwealth of Independent States?

(a) Gorbachev

(b) Mao Zedong

(c) Altscene

(d) Leach deed

5. Which Soviet leader played an important role in making Tashkent agreement between India and Pakistan?

(a) Stalin

(b) Khushchev

(c) Kosygin

(d) Brezhnev

6. What type of countries come in the countries of the other world?

(a) Capitalist countries

(b) developing countries

(c) Non-aligned countries

(d) Communist country

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

7. Who gave the mantras of Glasnast and Perestroika?

(a) Lenin

(b) Stalin

(c) Khushchev

(d) Gorvachyov

8. Who suggested strategic partnership?

(a) US President Clinton

(b) Russian President Putin

(c) Indian Prime Minister Vajpayee

(d) Chinese President Ximen

9. Which state first left the Warsaw Pact?

(a) Poland

(b) Yugoslavia

(c) Albania

(d) East Germany

10. Where did the Security and Cooperation Conference in Europe take place in 1975?

(a) In London

(b) in Paris

(c) in Moscow

(d) in Helsinki

11. How many countries are included in Shanghai Cooperation Organisation?

(a) 4

(b) 5

(d) 7

12. Which system has been adopted by the former communist countries?

(a) socialist

(b) Marxist

(c) – liberal

(d) Fascism

13. When did the Stalin Constitution come into force?

(a) 1936

(b) 1924

(c) 1977

(d) 1999

14. Who was the first elected President of Russia after the partition of the Soviet Union?

(a) Brezhnev

(b) Yeltsin

(6) Gobanev

(c) Stalin

15. Who is the President of the United States of America?

(a) George Bush

(b) Donald Trump

(c) Tony Blair

(d) Barack Obama

16. Which one of the following is not a result of the end of the Cold War?

(a) Rise of a unipolar world order

(b) Ideological war between America and Soviet Union

termination of

(c) C.S. Birth of I.

(q) Nuclear tests by India and Pakistan

17. Which of the following is not a member of NATO?

(a) India

(b) Britain

(c) France

(d) Germany

18. Which one of the following countries is a member of NATO?

(a) China

(b) Russia

(c) India

(d) Britain

19. Which one of the following is not a result of the disintegration of the Soviet Union? 

(a) Birth of CIS

(b) End of ideological war between America and Soviet Union

(c) End of cold war

(d) Crisis in the Middle East

20. Brezhnev was the President of which country?

(a) America

(b) England

(c) Soviet Union

(d) China

21. Which country emerged as a superpower after the disintegration of the Soviet Union in 1991?

(a) Germany

(b) Italy

(c) America

(d) China

22. When did the Soviet Union disintegrate?

(a) 1970

(b) 1980

(c) 1991

(d) 2000

23. Who was the last President of the Soviet Union?

(a) Breshnev

(b) Andro

(c) Mikhail Gorbachev

(d) Stalin

24. Which country was not a member of the Warsaw Pact of 1955?

(a) Soviet Union

(b) Poland

(c) West Germany

(d) East Germany

25. When was the unification of Germany done?

(a) 1992

(b) 1990

(c) 1979

(d) 1985

1. (c), 2. (b), 3. (a), 4. (c), 5. (c), 6. (d), 7. (d), 8. (b) , 9. (c), 10. (d), 11. (c), 12. (c), 13. (a), 14. (b), 15. (b), 16. (d), .(a), 18. (d), 19. (d), 20. (c), 21. (c), 22. (c), 23. (c), 24. (c), 25. ( b) .] .] .


class12.in

FAQs

1. What was called ‘people’s democracy’?

The communists of the countries of North-East Europe, such as Poland and Czechoslovakia, gained a place in the mixed council of ministers and established their dominance over the government. This was called ‘people’s democracy’.

2. What is meant by ‘the other world’?

Answer- When the socialist state was established in Russia, the rulers of the liberal countries of Europe insulted it by calling it another world.

3. What was the aim of the de-Stalinization campaign?

Answer – Khushchev’s leadership came in 1956, he condemned Stalin’s works and suppressed Stalin’s cults.

4. What was meant by the principle of ‘Limited Sovereignty’?

Ans- Soviet leader Brezhnev justified the military intervention in Czechoslovakia by arguing that the Warsaw Pact states could not act anti-Soviet.

5. What is meant by racial nationalism?

Answer- People of many nationalities lived in the Soviet Union, but they made independent states by calling for their specific racial nationalism.

6. Who was the last President of Soviet Union?

Answer – The last President of the Soviet Union was Mikhail Gorbachev.

7. Explain the impact of the end of the Cold War.

Answer – After the end of the Cold War, a unipolar world order emerged in the world.

Leave a Comment