Class 12 Political science MCQs Ch-5 Contemporary South Asia

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Are you a Class 12 student and looking for Class 12 Political Science MCQs Ch-5? Because this chapter is very important for the exam. Many questions from this chapter have come in the exam. Due to this, it is very important to know the question answer of this chapter.

So students, after reading this article, you will get a lot of marks from this chapter in the exam, because the questions related to all the exams have been described in it, so definitely read it completely.

I myself have been a topper of class 12th and I know what type of questions are asked in class 12th exam. At present, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written the mcqs article here with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to get very good marks in history from this chapter in the exam.

Class 12 Political science MCQs Ch-5 Contemporary South Asia

Class12th 
Chapter05
Chapter NameContemporary South Asia
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectPOLITICAL SCIENCE
Medium English / History
Study MaterialsMCQ

Points to Remember

  • 1. There are many regions in the world in which the region of South Asia holds an important place. It includes India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka and the Republic of Maldives. India is the largest and main country of South Asia.
  • 2. The countries of this region are facing many serious problems which hinder their political and economic development. External forces also create obstacles in their development by their negative role.
  • 3. In Pakistan, there are ups and downs of sometimes democracy and sometimes military dictatorship. When the military rule crushes the fundamental freedoms of the people, then the movement for the restoration of democracy after achieving its success brings the country back on the path of political development.
  • 4. Nepal has its own situation where the opposition elements want to replace monarchy and bring republic. Militant elements with covert aid from China carry out anti-India activities. Now Nepal is a secular republic.
  • 5. Sri Lanka suffers from racial associations. Here Tamil people oppose Sinhalese nationalism and do not accept their status. Militant elements are demanding their own state in the north-east but it is not clear whether they want an independent state or an autonomous region.
  • 6. The problem of Sri Lanka can be solved only within the federal structure. An autonomous province of Tamils ​​should be formed in the northern part of the country.
  • 7 Globalization has a worldwide effect, so even the countries of South Asia cannot remain untouched by it. India was the first to recognize this fact. For this reason, the Government of India had to change its economic policy which was coming from the time of Nehru.
  • 8. Just as the European Union has achieved commendable success, the South Asian Association for Regional Cooperation is working. The credit for its construction goes to Prime Minister Rajiv Gandhi.
  • 9. It is a matter of regret that this organization could not achieve the desired success due to the hostile attitude of Pakistan and sometimes Bangladesh.
  • 10. A straight line cannot be drawn between India and Pakistan. The rulers of Pakistan create new controversies and want a solution to the Kashmir problem as per their wish. The peace process also continues.

Multiple Choice Questions

Class 12 Political science MCQs Ch-5 Chapter 4 Alternative Centres of Power in Hindi | अध्याय 5 समकालीन दक्षिण एशिया MCQs
Class 12 Political science MCQs Ch-5 Chapter 4 Alternative Centres of Power

1, Who was the first to establish military rule in South Asian countries?established in the state?

(a) Sri Lanka

(b) Nepal

(c) Pakistan

(d) Bhutan

2. Which state of South Asia is suffering from racial extremism?Is ?

(a) Nepal

(b) Bhutan

(c) Sri Lanka

(d) India

3. Where was the first conference of SAARC held?

(a) in India

(b) in Bangladesh

(c) in Pakistan

(d) in Sri Lanka

4. In which state of South Asia the Maoists have created upheaval?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Bangladesh

(d) Nepal

5. How many countries are there in SAARC?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

6. In which member state has the SAARC summit not yet taken place?

(a) Afghanistan

(b)Bhutan

(c) Nepal

(d) Sri Lanka

7. In which state the sanctity of constitutionalism is repeatedly played with?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Bangladesh

(d) Sri Lanka

8. Between which two countries did the Shimla Agreement of 1972 take place?

(a) India and Nepal

(b) India and Pakistan

(c) India and Bangladesh

(d) Pakistan and Bangladesh

9. Which religion is the relative state in South Asia?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) Bhutan

10. In which state was the Panchayat system established?

(a) Bangladesh

(b) Pakistan

(c) Nepal

(d) Bhutan

11. LTTE is a terrorist organization in which country? 

(a) Sri Lanka

(b) Pakistan

(c) India

(d) Russia

12. When was Das established?

(a) 1980

(b) 1985

(c) 1990

(d) 2008

13. The Prime Minister of which South Asian country was deposed by his successor and sentenced to death?

(a) India

(b) Sri Lanka

(c) Pakistan

(d) Nepal

14. Which of the following is not a member of SAARC?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) Indonesia

15. Why does India not sign the Nuclear Non-Proliferation Treaty?

(a) India wants proliferation of atomic bombs.

(b) he believes it to be discriminatory.

(c) the policy of non-alignment will be affected

(d) none of these

16. When did China adopt the policy of open door for foreign trade?

(a) In 1978

(b) in 1975

(c) in 1985

(d) in 1990

17. Where is the headquarter of Dakshem?

(a) Delhi

(b) Dhaka

(c) Kandu

(d) Thimphu

18. Which of the following statement is true?

(a) All the countries of South Asia are democratic

(b) Nepal is a country where monarchy is

(c) SAARC came into existence in 1985

(d) Bhutan is a republic

19. Which of the following country is a member of SAARC?

(a) Malaysia

(b) Indonesia

(c) Japan

(d) India

20. When was the Farakka Agreement signed between India and Bangladesh?

(a) In 1967

(b) in 1971

(c) in 1996

(d) in 2000

21. When did India recognize Bangladesh? 

(a) 1965

(b) 1970

(c) 1971

(d) 1972

22. Which Indian Prime Minister took the initiative to improve India-China relations in 2014? (BSEB, 2016)

(a) Manmohan Singh

(b) Narendra Modi

(c) Both K and B

(d) none of these

23. Which South Asian country is in constitutional crisis?

(a) Pakistan

(b) Bangladesh

(c) Bhutan

((d)) Nepal

24. In which state is the National Conference party active?

(a) Uttar Pradesh

(b) Arunachal Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Mizoram

25. When did Bangladesh come into existence?

(a) 1970

(b) 1971

(c) 1972

(d) 1973

26. What is the agreement made between India and Pakistan in 1972 called?

(a) Shimla Agreement

(b) Lahore Pact

(c) Karachi Agreement:

(d) New Delhi

27. National Panchayat is the parliament of which country?

(a) Bangladesh

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Pakistan

28.Which is not true about the ethnic conflict in Sri Lanka?

(a) Politics in Sri Lanka openly favored the Sinhalese people.

(b) The interests of Tamils ​​were ignored. SAARC Countries to Tigers

(c) Liberation of Tamil Eelam was supported.

(d) There was no political equality in Sri Lanka?

29. Where was the 18th SAARC conference held?

(a) India

(b) Kathmandu

(d) Sri Lanka

(c) Pakistan

[Answer- 1. (c), 2. (c), 3. (b), 4. (d), 5. (d), 6. (b), 7. (b), 8. (b) , 9. (b), 10. (c), 11. (a), 12. (b), 13. (c), 14. (d), 15. (b), 16. (a), .(c), 18. (c), 19. (d), 20. (c), 21. (c), 22. (b), 23. (d), 24. (c), 25. ( b), 26. (a), 27. (c), 28. (c), 29. (b).


class12.in

FAQs

1. Explain the meaning of constitutionalism.

Answer- The governance of the state should run according to the rules of the constitution and it should be limited and responsible.

2. What is a state relative to religion?

Answer- In such a state, governance is done according to the sources of any religion, discrimination is done on the basis of religion, Pakistan is such a state where Islam has been declared as the state religion.

3. What is racial nationalism?

Answer- People of a particular race unitedly run their movement and demand their separate state as the Tamil people of Sri Lanka are doing.

4. What is the difference between monarchy and republic?

Answer – In monarchy, the post of king (queen) is hereditary, in a republic, the president of the state (president) is elected for a fixed period, who is responsible for his work.

5. What is the purpose of mixed communication?

Answer – At the time of the SAARC conference in Islamabad in 2004, it was decided that India and Pakistan would jointly try to build trust and settle their disputes through direct talks.

Leave a Comment