Ncert Solutions Home Science Class 12 Chapter 13 Notes In PDF

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Home Science Class 12 Chapter 13 Notes In PDF, Ncert Solutions Home Science Class 12 Chapter 13 Notes In PDF, Home Science Class 12 Chapter 13 Notes

Home Science Class 12 Chapter 13 Notes In PDF

Class12th 
Chapter NameClothing Relation to Personality
Chapter number13
Book NCERT
SubjectHome Science
Medium English
Study MaterialsImportant questions answers
Download PDFHome Science Class 12 Chapter 13 Notes PDF

Clothing Relation to Personality


In the present chapter, the importance of clothes for human life has been discussed. Wearing clean and well-fitting clothes enhances a person’s personality. Wearing clothes is an essential requirement for humans.

Clothing can help you express, reflect and promote your personality. Clothing has main and secondary functions in every person’s life.

(i) Main functions like personal protection and comfortable clothing.

Home Science Class 12 Chapter 13 Notes In Hindi PDF

(ii) Secondary functions like self-adornment, identity, social status and prestige, dressing according to fashion, attire and traditional beliefs, self-expression, creativity and artistry, change and adventure, fashion, style, craze, clothes and sex appeal.

To study the basic elements like lines, colors, textures and beautiful designs etc. to make proper selection of clothes. Desired illusions can be created with lines, such as vertical lines, horizontal lines, opposing lines, curved lines, crooked lines, luminous lines, oblique lines, V shaped lines. According to fashion experts, there are only three types of shapes – straight or square, tube-shaped, bell-shaped, shadow shape.

Colors have deep impressions and effects on personality such as happiness, sadness, indifference, respect, seriousness and joy.

The color of skin, eyes, hair affects the color of clothes. Structure means how the fabric looks and feels like, thick, fine, hairy/porous etc. Different categories of designs are structure/ artificial design/ realistic/ styled ornate design, impractical design. The principles of design are unity, proportion, balance, pressure, rhythm and coordination.

Majority All the basic principles of design – lines, shapes, colors, composition etc. should create unity or perfect harmony between the person wearing it and the occasion on which it is worn. Balance means equality, stability, security and uniqueness. In any sample, the combined relation of one part to another is called ratio.

The thought that dominates any garment is called pressure. The correct relationship of all the parts of a specimen is called coordination. Rhythm means movement, that is, the vision can move from one end to the other without any hindrance. Therefore, clothing is very important for humans.


VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS


Q. 1. Write one way to achieve proportion in clothes.

Ans. Different parts of the garment, such as collar, cuffs, pockets, sleeves, cut pattern and structure etc. should all match the wearer.

Q.2. What kind of signals do the lines give?

Ans. Lines indicate pride, speed, waves and faith etc. 

Q. 3. Explain the effect of clothing which has large print on the personality of the child.

Ans. If a small child wears a garment with a big print, the personality of that child will be suppressed.

Q. 4. How does shape and type affect clothes? 

Ans. The sauda or tube shape can be used in body-fitting garments and the bell shape indicates fullness. A shape divided into equal sections indicates beautiful proportions, whereas one divided into halves does not.

Q. 5. What effect do long (vertical) lines in clothes have on a person’s body shape? 

Ans. They maintain the normal shape of the body and allow the growth and development of various parts of the body.

Q 6. What is the importance of coordination in clothing?

Ans. The correct relationship of all the parts of a specimen is called coordination. The lines, structure and other parts of any cup should have unity.

Q. 7. What are the principles of design?

Ans. 1. Unity 2. Balance 3. Proportion 4. Pressure 5. Rhythm 6. Principles of design.

Q. 8. What are the basic functions of clothing?

Ans. The basic functions of clothing are (1) Personal protection (2) Comfortable clothing.

Q. 9. What is design?

Ans. Fabrics woven in different weaves, structures and prints create designs. 

Q. 10. How can basic elements be used in clothes?

Ans. (1) Lines (2) Shape (3) Color (4) Structure.

Q. 11. Explain the effect of horizontal lines in clothes on body shape.

Ans. (a) If there are long lines in the clothes, then the illusion of height increase can be created. Horizontal lines can give the illusion of the person becoming fat, hence the use of different lines can show the length, width and changed body proportions. Confusion can be created.

Q. 12. What two colors and designs would you suggest for a 20 year old boy who is thick and tall?

Ans. Will choose warm colors because warm colors give a feeling of constriction. Warm colors like red, yellow, orange etc. are suitable. Choose a design with small print and oblique lines because oblique lines make the person appear less tall and thin. Large indicates breadth and thickness.

Q. 13. What is the meaning of pressure in textiles?

Ans. The idea which is given prominence in any garment is called pressure. The central feeling or unity of feeling is stressed.

Q. 14. What effect do horizontal lines in clothes have on a person’s body shape?

Ans. Horizontal lines provide width and stability to a thin person.

Q. 15. What two effects does a V shaped neck in a dress have on a person’s figure? 

Ans. (i) V-shape increases the width of the lines.

(ii) V-shape is an indicator of increase in height and thinness.

Q. 16. Write the names of the sections of design.

Ans. 1. Structure/ artificial. 2. Reality/Style. 3. Decorated. 4. Impractical.

Q. 17. What is the meaning of balance?

Ans. Balance means equality, stability, security and uniqueness.

Q. 18. What is the meaning of the structure of clothes?

Ans. Structure means how the fabric looks and feels, like the structure can be compact, flat, loose or rough.

Q. 19. What is the importance of harmony in clothing?

Ans. Rhythm means movement, that is, the vision can move from one end to the other without any hindrance. The edges, shoulders, collar and neck are the first things to attract attention in a garment.

Q. 20. By what means can harmony be brought in clothes?

Ans. 1. Repetition 2. Contrast 3. Radiation 4. Alternation 5. Fluctuation are the measures of rhythm.


SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS


Q. 1. Mention two methods each to bring harmony and uniformity to a skirt. 

Ans. 1. Rhythm – Under rhythm, the entire form of the garment should be visible simultaneously and at a single glance, that is, its color, composition, lines and decoration should be such that the eye can move from one end of the garment to the other. Reach the end easily.

To create a garment, repetition, layering and radiation can be used in color, line, structure, shape and decoration.

2. Harmony – It is very important for the garment to be in harmony with different parts of itself and the personality of the person wearing it, otherwise the beauty of the entire garment and its decorations will seem meaningless.

To bring uniformity, various elements of colour, line, shape and ornamentation are used. All parts of the garment should match each other. By proper selection and matching them properly, compatibility can be easily achieved. For example, garlands, stars and bell-bottomed dresses seem to be worn by an elderly woman. 

Whereas well-made light patterned dresses give grandeur to the same woman. Similarly, clothing should not only be according to age but also according to occasion, need and physical shape. 

Q. 2. What is the importance of emphasis in garment design?

Ans. The idea that is given prominence in any garment is called pressure. The unity of the central feeling or fear is dominant and all other parts of the pattern are secondary. This can be due to dark contrasting colors, lines, composition and grouping of objects etc. Pressure is attracted to shape.

Q. 3. Present two examples of creating balance in garment design. 

Ans. 1. While it is necessary to have balance in different pieces of dress, like salwar and kameez, pants and kameez, here it is necessary to have balance in the length and width of the kameez and there should be balance in the design of the fabric of the kameez.

2. It is also necessary to have balance in the colors used in the design of clothes, like bringing balance in the design of clothes by using dark and light colors. 

Q. 4. What is the effect of uniformity in the design of apparel?

Ans. The correct relationship of all the parts of a specimen is called coordination. There should be unity in the lines of any clothing, its structure and everything else. These should be related to each other. When there is harmony in colors, design, structure and lines, complete coordination is achieved. The result is beauty, pride and attractive design. 

Q.5. What is meant by rhythm in garment design?

Ans. Rhythm means a uniform movement i.e. a related path made of shapes and colors on which the eyes spontaneously move from one corner of the design to the other. While rhythm adds attraction to a design, here in the absence of rhythm even the best of expensive clothes look useless. Suitable rhythm can be brought in any design by different colors which enhance the clothes.

Q.6. Suggest two ways each to bring balance and importance to a frock. 

Ans. Balance- Balance means equality, stability, security and uniqueness. Balance comes when there is coordination of lines, shapes and colors in all directions around a center so that the vision is equally lifted everywhere and there is a feeling of uniqueness and peace.

Following are two ways to bring balance and strength in the frock: Balance- 

(i) There should be balance in the length and width of the frock.

(ii) By using light and dark colors in the frock fabric. 

Emphasis – (i) To make the design of the frock attractive by giving contrasting color piping on the neck.

(ii) To make the design of the frock attractive by putting pressure on anything in it.

Q. 7. What is the meaning of unity in apparel design?

Ans. All the basic principles of design – lines, shapes, colors, composition etc. should be in perfect harmony with the person wearing it and the occasion on which it is worn. Such design is called compact design 1

Q.8. Tell two ways to bring harmony and importance to salwar kameez. 

Ans. Rhythm – The color, line, shape, structure and ornamentation of the garment should be such that the viewer keeps looking at the wearer from one end to the other in one rhythm. To create rhythm, repetition, gradation and radiation of colour, line, shape, structure and ornamentation should be used in the design of the garment. The composition of the entire outfit through rhythm becomes so interesting that the eye falls on it due to the rhythmic movement.

Emphasis – Emphasis is put through lines in the designs of clothes. By using lines in various ways, the garment is embellished and the beauty of the person wearing it is enhanced. Even after choosing the designs according to these principles, it is necessary to see whether they look beautiful? Designs should suit the personality of the individual and should have a unique style. 

Q. 9. What is the importance of proportion in garment design?

Ans. In any sample, the combined relation of one part to another is called ratio. There should not be much difference in the size of the items included in two different clothes. Different parts of the garment like collar, cuffs, pockets, sleeves, cut, pattern and structure etc. should all match the wearer.


LONG ANSWER TYPE QUESTIONS


Q. 1. What effect do colors in clothes have on personality? 

Ans. Colour: Colors have a deep impression and impact on a person’s personality. You would have experienced a lot of happiness, sadness, indifference, respect, seriousness and joy from them. Is. You can compare the color to a particular person. Maybe you wore your dress on a special occasion and had a lot of fun.

You will call that dress your luckiest dress and the color your favorite color. You read about colors in the last class. Reading it again will help you in understanding the colors.

Green Do you know which color is associated with safety? Red light indicates stop while red light indicates move.

Effect of Light on Colors Do you know why your clothes look green? Yes, because when rays of light fall on an object, some of them get absorbed and some are reflected. In the above example, all the colors except green are absorbed in it, hence we are able to see only green color.

White objects appear white because they reflect rays of all colors. On the other hand, rays of all colors are collected in black objects due to which the object appears black. Houses with white roofs remain cool during the summer season, but if the color of the roof is black, it will absorb the sun’s heat and the house will become warm. Similarly, light also affects clothes. Wearing a black blouse in summer will cause irritation in the back but white clothes will keep you cool.

Mercury lamps installed in shops do not have red rays. That’s why the red color in it, even if your lips are red, will not appear red, rather it will appear blue or purple. Therefore, whenever two colors have to be matched, it should be done in white light.

Do you remember the measurements of colors? Yes, this is Hue, Intensity, and Value. All colors are shown in the Parang color chart.

Prang Color Chart – Yellow, blue, and red are the basic colors. Orange, purple and green are secondary colors. Yellow-orange, red-orange, red-violet, blue-violet, blue-green and yellow-green are the third class colors.

Primary, secondary and tertiary colors are used in different color schemes. With proper knowledge of these colors, you can choose the appropriate colors that enhance your personality. Yellow, orange, red and purple are warm colors. Therefore, they are mostly used in cold climates. Green and blue are cool colors and bring you peace.

We do. The green color of the nearby sky and the clear color of the water provide coolness in summer. Significance of lines in clothes: Lines are of utmost importance in clothes. The lines in the garment are not only caused by the print of the garment.

But they are also specially made by cutting and joining, decorating equipment like lace, piping, buttons etc. These lines are influenced by fashion. But lines that do not ‘suit’ the body make a person ugly and unattractive. There are many types of lines which have their own effects. Some main types of lines are as follows-

1. Vertical lines: These lines, being vertical and long, appear to increase the length of the body. They are used to hide the defect of obesity. These lines demonstrate a glorious personality. . 

2. Horizontal lines – These lines remain in the direction of width, hence they appear to increase the width. These are used by very tall and lean people to reduce their awkward height and thinness. Horizontal lines create the effect of peace and relaxation. 


NCERT Solutions for Class 12 Commerce Stream



Leave a Comment