Home Science Class 12 Important Questions PDF Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Home Science Class 12 Important Questions,  Home Science Class 12 Important Questions PDF Download, Class 12 Home Science Important Questions PDF Download

Home Science Class 12 Important Questions 

Class12th 
ChapterImportant Model Question Paper
BoardCbse
Book NCERT
SubjectHome Science
Medium English
Study MaterialsFree Study Materials

Home Science Book NCERT Class 12 pdf

Home Science Class 12 Important Questions PDF Download

Q. 1. What do you understand by diet planning? (What do you mean by Meal Planning?)

Ans. Presenting food daily in a systematic manner keeping in mind the principles of nutrition is called food planning. Diet planning includes factors like utility, nutritional requirements, personal likes and dislikes, and well-equipped food serving.

Q. 2. What are the different types of cheques? (What are the different types of Cheques?).

Ans. There are three types of cheques-

(i) Bearer Cheque – A Bearer check is paid by the bank to the person who presents the check at the bank window.

(ii) Order Cheque: An order check is one whose payment can be received only by the person whose name is written on the check as payee or has been endorsed by him to some other person.

(iii) Crossed Cheque- When two oblique parallel lines have been drawn in the upper left corner of the cheque, then it is a crossed cheque and it is not paid at the bank window but the amount is deposited in the account of the person written on the cheque. goes.

Q. 3. What is immunity? 

Ans. A person’s ability to fight diseases and illnesses is called immunity. This means that the ability to protect the body from diseases is called immunity. The power to resist the germs that cause diseases is called disease resistance or immunity.

Q. 4. What do you understand by mental income? (What do you mean by Psychic Income?)

Ans. Mental income refers to the mental satisfaction received by a family from the consumption of monetary and real income in a given period. It cannot be seen, it can only be experienced.

Q. 5. What is meant by discretionary expenditure? (What is wise expenditure?)

Ans. The tendency to save money by developing various human resources like knowledge, work, skill, power etc. is called prudent expenditure. For example, if a housewife has knowledge of different markets for purchasing goods, then she can choose the best market as per her needs.

Q. 6. Why should seasonal food be used? (Why should seasonal food-stuffs be used?)

Ans. Many types of vitamins and many types of health-enhancing chemical compounds are found in seasonal foods. These fruits and vegetables are very beneficial for us. Their use helps in developing immunity.

Q. 7. What are emotions? (What are emotions?)

Ans. Emotions are present to some extent in a person’s behaviour. Emotion is such a thing that not only increases the happiness of the child but also increases his activity. 

Q. 8. What do you understand by investment? (What do you understand by Investment?) 

Ans. That part of the income we save every month or every year and invest in a well-planned scheme from which we will continue to get some benefit in the future is called investment. 

Q. 9. What are the methods of maintaining accounts? (What are the different methods of keeping accounts?) 

Ans. There are three methods of maintaining accounts-

(i) daily account, 

(ii) Weekly and monthly accounts,

(ii) Annual accounts. how to save

Q. 10. Planning a meal requires time, energy and money. (How time, energy and money can be saved by meals)

Ans. Do it yourself

Q. 11. Explain the reasons for the spread of infectious diseases.

 Ans. Do it yourself

Q. 12. How can innovation be brought into food? (How novelty can be brought in foods?)

Ans. Do it yourself

Q. 13. Write the benefits of saving. (Write the benefits of savings.)

Ans. Do it yourself

Q. 14. Write about the provident fund scheme.

Ans. Do it yourself

Q. 15. What are the types of budget? In detail

the different types of Budget? Write in detail.)

Ans. The following are the different types of budgets- 

(1) Balanced budget – A balanced budget means such a budget when both the income and expenditure of the family or management are equal to each other. In other words, it is ‘tete paan pasariye jeete lamchi saur’. In such a budget, no savings are possible and at the same time, the family management incurs some kind of debt. 

According to some scholars, the family budget should always be balanced so that the family can utilize its entire income and at the same time remain free from problems like repaying loans.

A balanced budget remains debt-free and makes full use of its resources, hence it can be considered a good budget, but a balanced budget is not always beneficial and does not show any kind of wisdom in it. There are other types of budget options available as per the needs of the family. 

(ii) Surplus budget – When the income received by the family management is more than the expenditure incurred by it, then this type of budget is called surplus budget. In this budget, the expenditure is less as compared to the income. 

This can be considered a good budget because the family always has some gross savings available for adverse situations, due to which the family does not get trapped in the burden of debt. However, the flaw in this budget is that the family is not able to utilize its entire income. 

The accumulated savings of the family always increase which otherwise remains idle. Also, to increase savings, the family has to cut down on its needs/pleasures.

This budget can be considered useful only when the family has some kind of debt that needs to be repaid or if money has to be arranged for future marriage, house construction, higher education etc. Therefore, if there is a possibility of more expenditure in future, it should be used. 

(iii) Deficit Budget – Under the deficit budget, the expenditure of the family or management is more but the income is less in comparison. A deficit budget results in the family/management having to take loans. For this reason, it cannot be considered a good budget because it is constantly said that mental problems are the reason for the family.

But the advantage of the Pate budget is that the family can utilize its entire income to its full extent, thereby fulfilling all its needs and also being able to develop itself. 

Pate should be adopted only when necessary for the family’s development and then the family expects more income shortly. For if the family has some kind of fixed deposit whose maturity time is near or some kind of bonus is to be received so that the loan can be repaid. 

Gaya Dhariwar does not have any kind of accumulated wealth like gold, silver, land etc. which may not be of immediate use to him.

Therefore, one should choose among the various budget options only after considering the family’s own needs and plans.

Q. 16. How can an uneducated woman help in increasing the family income? (How can an uneducated lady help in increasing the family income?) 

Ans. An uneducated woman can increase the family income by following measures

(1) Through part-time work – An uneducated woman can earn additional income to increase the family income by doing part-time work like providing services in an office, shop or the homes of others. 

(ii) If a woman employed through domestic industries is unable to go out, then she can earn additional income at home through many types of domestic industries like preparing papads, pickles, sewing-embroidery, making Bhomvati etc.

(iii) By learning any skill – A housewife can learn any skill like driving a car, embroidery work, sewing, cutting, weaving, etc. Then you can use your skills to get a job or start your own business.

(iv) Using the saved money, all families save some of their monthly expenses. If this saved money is invested, additional money can be earned as interest or profit.

Q. 17. What are the characteristics of socialization? 

Ans. Do it yourself



Q. 18. How can real income be increased? 

Ans. Real income refers to the services or facilities received by family members for a specific period. This income is obtained through the efforts of family members or through currency transfers.

Therefore, real income is called that where family income is the inclusion of income of the family members in real income as per their ability, income from community resources and monetary income. Real income can be direct or indirect. The following measures should be taken to increase real income:

(i) Proper use of available material resources: Many families have more material resources available than the needs of their members, which if used properly can increase family income. For example, if a small family has a larger house than is required to live in it, it can be given on rent.

(ii) By developing human resources, money can also be saved by developing various human resources like knowledge, work skills, power etc. 

For example, if a housewife has knowledge of different markets for purchasing goods etc., then she can choose the best market as per her requirement, from where she can get good quality food items at low prices. At the beginning of the month, a housewife can save money by purchasing things from the wholesale market and can use the remaining money to fulfil other needs.

Leave a Comment