VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition 

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

If you are looking for questions and answers To the MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 1 then this website is for you.

So students, after reading this article, you will get very high marks in the exam from this chapter because all the exam-related questions are described in it, so read it thoroughly.

I have been a 12th topper myself and I know what kind of questions are asked in the 12th exam. Presently, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written this article with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to score very good marks in Geography from this chapter in the exam.

VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition 

Class12th 
Chapter No01
ProvidingVvi questions & answers
Chapter NamePopulation: Distribution, Density, Growth and Composition 
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English / Political Science
Study MaterialsMCQs


MCQS

MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 1

1. What percentage of people are dependent in India?

(a).69%

(b) 73%

(G) 67% 

(d) 70%

2. What is the percentage of workers in India?

(a) 33%

(b) 67%

(c) 68%

(d) 44%

3, What is the age limit of the working class?

(a) 15 to 49 years

(b) 15 to 59 years

(c) above 60 years

(d) 15 to 29 years

4. What is the number of females per thousand males called?

(a) gender

(c) Participation

(b) labour ratio

(d) none

5. What is the range of the reproductive age group?

(a) 15 to 59 years

(b) 15 to 49 years

(c) 40 to 49 years

(d) 50 to 59 years

6. What is the ratio of area and population called?

(a) Population index

(b) concentration

(c) population distribution

(d) population density

7. What was the population of Uttar Pradesh in 1991?

(a) 13, 20, 72, 287

(b) 6,63,08,854

(c) 7,87,06,719

(d) 5,56,38,318

8. According to the 2001 census, what is the population of India?

(a) 102.8 crores

(b) 84 crores

(c) 100 crores

(d) 90 crores

9. When was the first census done in India?

(a) In 1772

(b) in 1872

(c) in 1901

(d) in 1921

10, In which period did the population increaseDepreciated?

(a) 1921 to 1951

(b) from 1901 to 1911

(c) since 1911. until 1921

(d) from 1981 to 2001

11. What is the population growth rate in India from 1981-1990?

(a) 2.35 per cent

(b) 5 per cent

(c) 24.69 per cent

(d) 17.2 per cent

12. According to the 1991 census, what is the number of working men in India?

(a) 51.62 per cent

(b) 50 per cent

(c) 67 per cent

(d) 14 per cent

13. In which decade did the urban population ratio decrease?

(a) 1901-1911

(b) 1911-1921

(c) 1921-1931

(d) 1931-1941

14. In which decade was the increase in urban population maximum?

(a) 1951-1961

(b) 1961 1971

(c) 1971-1981

(d)1931-1941

15. What is the base of India’s population pyramid?

(a) Wide base

(b) narrow base

(c) both A and B

(d) none

16. What is a person who does gainful work for 183 days in a year called?

(a) The chief workman

(b) Marginal worker

(c) working class

(d) producer

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

17. What is the total labour population in states with less labour force?

(a) 25 to 40%

(b) 25 to 35%

(c) 30 to 40%

(d) 30 to 35%

18. Which of the following is the population of India as per the 2011 census?

(a) 102.8 crores

(b) 318.2 crores

(c) 328.7 crores

(d) 121 crores

19, Which of the following states has the highest population density (as of 2011)?

(a) West Bengal

(c) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(d) Punjab

20, According to the 2011 census, which of the following states has the highest proportion of urban population?

(a) Tamil Nadu

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) Goa

21, Which of the following groups is the largest linguistic group in India?

(a) Sino-Tibetan

(b) Indo-Aryan

(c) Austria

(d) Dravid


Other important MCQs


1. Population density per square kilometre of IndiaIs-

(b) 382

(a) 262

(c) 482

(d)400

2. What is the total number of states in India?

(a) 28

(b) 30

(d) 38

(c) 29.

3, According to the 2011 census, which state of India has the lowest population density?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Meghalaya

(c) Bihar

(d) Kerala

4. Which of the following language does not come under the Aryan language group?

(a) Odisha

(b) Bengali

(c) Telugu

(d) Assamese

5. Population density in which one of the following states is the highest?

(a) West Bengal

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Kerala

6. To which language family group do the people of Bihar belong?(BSEB 2012)

(a) Austria

(b) Dravidian

(c) European

(d) sugar

7. Which of the following is the population of India in 2011?

(a) 98 crores

(b) 100 crores

(c) 121.05 crores

(d) 103.7 crores

8. According to the 2011 census, which state of India has the highest population density?

(a) Karnataka

(b) Uttar Pradesh

(c) Bihar

(d) Kerala

9. When was the complete census done for the first time in India?(BSEB 2017)

(a) 1881

(c) 1781

(b) 1981

(d) none of these

10. Which state of India has the highest literacy rate?

(a) Kerala

(b) Bihar

(c) Goa

(d) none of these

11. The percentage of the urban population in India is

(a) 31%

(b) 41%

(c) 51%

(d) 61%

12. Which of the following language family has the least population?

(a) Asterisk

(b) Dravid

(c) Sino-Tibetan

(d) Indo-European

13. According to the 2011 census, per square kilometre in BiharThe population density is:

(a) 1006

(c) 1136

(b) 1106

(d) 1166

14. According to the 2011 census, which state of Indialeast population?(BSEB, 2018)

(a) Manipur

(b) Arunachal Pradesh

(c) Nagaland

(d) Sikkim

15. According to the 2011 census, the literacy rate of India is the percentage?

(a) 65.4

(c) 76.10

(b) 74.04

(d) 77.18

Answer- 1. (d), 2. (b), 3. (a), 4. (c), 5. (a), 6. (a), 7. (c), 8. (c), 9. (a), 10. (a), 11. (a), 12. (a), 13. (b), 14. (d),, (b).


Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in

Leave a Comment