Most Important Questions Of Political Science Class 12 2024 PDF

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Most Important Questions Of Political Science Class 12 2024 PDF, Political Science Sample Paper 2024 Class 12 With Answers, Ncert Political Science Class 12 PDF

Most Important Questions Of Political Science

Class12th 
ChapterImportant Model Question Paper
BoardCbse
Book NCERT
SubjectPolitical science
Medium English
Study MaterialsFree Study Materials

Class 12 Political Science Important Mcq 

Most Important Questions Of Political Science Class 12 cbse Pdf Download

Q. 1. When was the first coalition government formed at the Centre? (When was the First Coalition Government formed at the Center in India

Ans. Made in 1977 AD.

Q. 2. Which is the largest country in South Asia? (Which is the largest country in South Asia.)

Ans. India.

Q. 3. On which cities were atomic bombs dropped in Japan? (On which cities of Japan were atomic bombs dropped?

Ans. Bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki in Japan.

Q. 4. What does AESAAN mean? (What is the meaning of AESAAN?)

Ans. Association of East South Asian and African Nations.

Q. 5. How many times has a veto been used in the Security Council? (How many times veto-power has been used in the Security Council?)

Ans. 256 times.

Q. 6. How many states and how many union territories are there in India? (How many States and Union Territories are there in India?)

Ans. 28 states and 6 union territories.

Q. 7. Mention one negative impact of the Green Revolution. (Mention any negative effect of the Green Revolution.

Ans. It could not benefit all parts and needy farmers.

Q. 8. Which country was leading the capitalist group? (Which country was leading the Capitalistic Camp ?

Ans. United States of America (U.S.A.)

Q. 9. When was the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty signed? (When did the Comprehensive Test Ban Treaty come into existence ?) 

Ans. In 1995 AD.

Q. 10. Who got the most success from the environmental movement in India? (Which environmental movement was most successful in India?)

answer. The ‘Holy Forest Province’ Co.

Q. 11. What two challenges did India have to face at the time of independence? (What were the two challenges before India? 

Ans. Do it yourself

Class 12th Political Science Important Questions 

Q. 12. What are the two main objectives of the United Nations? (What are the two main objectives of the United Nations Organization?) 

Ans. Objectives of the United Nations: 

1. Establishment of international peace and security. 

2. To increase relations and cooperation between different nations. 

3. Resolving international disputes by peaceful means. 

4. To obtain international cooperation to solve human problems like economic, social and cultural etc. of the world. 

5. To act as a coordinating centre in the work of various nations engaged in the fulfilment of these common objectives.

Q. 13. What was the objective of the second five-year plan? (What was the aim of the Second Five-Year Plan?)

Ans. The objective of the Second Five Year Plan was to bring about rapid structural changes. Its period is 1956-1961. Was.

Q. 14. What do you understand by glasnost? 

Ans. Glasnost means openness. People can be given information about political and economic topics only when they know those topics.

Have the right and freedom to express thoughts. 

Q. 15. What is the United Nations Security Council?

Ans. Do it yourself

Q. 16. What is an alliance? (What is meant by Coalition?)

Ans. The politics in which before or after the elections, as per need, mutual agreement is reached among the parties regarding government formation or any other matter (such as the presidential election) and they conduct politics in the country (as an opposition party or as part of the ruling party) according to a generally accepted minimum common programme. If it is in form), then such politics is called coalition politics. They say.

Q. 17. Which national party was victorious in the 1977 Lok Sabha elections? (Which national party won the election of Lok Sabha in 1977.7)

Ans. Janata Dal (a party formed by combining several parties) was victorious in the 1977 Lok Sabha elections. It gave birth to Jansandh, Samajwadi, Congress ‘O’ etc.

Q. 18. Briefly describe the Pizzo National Front. (Describe in brief the Mizo-National Front (MNF).

Ans. The Mizo National Front (MNF) launched an armed campaign on the lines of guerrilla warfare and targeted the army and central officials. He received military training and financial assistance from Pakistan and China.

Mizoram remained a victim of this terrorist violence for two decades. In 1986, to bring peace and bring it into the national mainstream. An agreement was reached according to which Lalhenga became the Chief Minister of Mizoram. 

Q. 19. What were the main provisions of the Punjab Agreement? (What were the main provisions of the Punjab Accord?) 

Ans. In the late 1950s, Punjabi-speaking people started raising their voices to create a separate state for themselves. Ultimately his demand was accepted and the states of Punjab and Haryana were created in 1966. 

Q. 20. Discuss the principle of SAARC. 

Ans. SAARC is a regional organization whose principle or objective is to increase cooperation in various fields among the countries of South Asia. There are 8 countries in it – India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Maldives and Myanmar etc.

Q. 21. Consider four reasons for the first Gulf War. 

Ans. First Gulf War-

(1) This war took place between the armies of 34 countries including America and Iraq. The reason for this war was the occupation of Kuwait by Iraq. Despite appeals from many diplomats, Iraq did not give up its occupation of Kuwait. As a result, the United Nations permitted the attack to liberate Kuwait.

(2) A huge army of 660,000 soldiers from 34 countries attacked Iraq and defeated it.

(3) Although it was said to be a United Nations campaign, in reality, it was an American campaign. It was commanded by American General Norman Schwarzenegger. 75% of these were American soldiers.

(4) Iraqi President Saddam Hussein faced this war with great courage. But ultimately Iraq was defeated and was forced to leave Kuwait.

(5) America used modern technology in this war. He used smart bombs. This weakened America’s military capability.

Most Important Questions Of Political Science Class 12 2024 PDF

Q. 22. What are the obstacles in the path of democratization in Pakistan? (What are the hurdles in the way of democratization of Pakistan?)

Ans. Difficulties in the democratization of Pakistan: 

1. Here the army, religious leaders and landowning class have social dominance. Due to this, military rule was established many times by toppling the elected governments. 

2. Due to Pakistan’s tension with India, pro-army groups are stronger. They argue that Pakistan’s political parties and democracy are flawed. Therefore Pakistan may be in danger. 

3. There is no special international support for democratic governance in Pakistan. That’s why the army dominates. 

4. The United States and Western countries selfishly promoted military rule in Pakistan. 

Q. 23. Explain any four reasons, which strengthen India’s claim for permanent membership in the Security Council. Reasons that support India’s claim to permanent membership of the Security Council.

Ans. India’s membership in the Security Council should be accepted as a permanent member of the Council. Many arguments were given in support of this theory.

Can go which are as follows- 

1. The Security Council lacks representative character. This can be resolved only by expanding the Security Council and making India a member.

2. Apart from China, there is no developing country in the Security Council. Representation of developing countries is necessary to raise their voice in the Security Council.

3. The scope of work of the Security Council has increased in the last few years, hence expansion is necessary.

4. India is eligible for membership in the Security Council. Its population is 20% of the total population of the world. India is the world’s largest democracy. He has done important work in many areas of the United Nations. Along with this, it is emerging as an economic power on the world stage. It makes regular contributions to the budget of the United Nations.

For all these reasons, India should be made a permanent member of the Security Council. 

Q. 24. Give four essential reasons for foreign policy. (Mention four essential factors of Foreign Policy:)

Ans. Do it yourself

Q. 25. Describe two subjects promoting mutual cooperation between India and Bangladesh. 

Ans. Po So Bangladesh has emerged with the help of India. India played a big role in liberating East Pakistan (now Bangladesh) from West Pakistan. India has had good relations since the rise of Bangladesh. Relations have been good except for a few issues. 

Economic relations between the two have been good in the last 10 years. India has a policy of ‘Go East’. This is an indication towards Bangladesh. Water Bangladesh is a part of that policy. There is talk of establishing contact with Myanmar through this policy.

Both countries have also cooperated on the subject of disaster management and the environment. Efforts are being made to expand the area of ​​cooperation by recognizing common threats and increasing greater sensitivity towards the needs of others. 

Q. 26. What is called global wealth? Write any two suggestions to celebrate “Global Wealth”. 

Ans. See Global Wealth Question No. 25 of the year 2016 (or) Ways of exploitation and pollution of the world’s common heritage-

(i) The amount of ozone gas in the Earth’s upper atmosphere is continuously decreasing. This is because of industrialization. Western countries have had more involvement in this work. 

(ii) Some parts of the Antarctic region are losing their quality under the pressure of residual materials such as oil spills. 

(iii) Pollution of sea beaches is increasing all over the world. Its coastal waters are being polluted by land activities. 

(iv) Various countries are rapidly experimenting in space. And polluting it. Global wealth can be saved by controlling the above-mentioned things. 

Class 12th Political Science Important Questions 

Q. 27. What do you explain from the economic aspect of globalization? 

Ans. Economic effects of globalization-

1. Economic globalization is the process in which economic flow between different countries of the world increases. Some economic flows occur voluntarily while some are imposed by international institutions and powerful countries. 

2. Economic flow leads to the flow of goods, capital and ideas. Trade in goods has benefited due to globalization.

3., due to the effect of globalization, restrictions on the import of capital and goods have been abolished by various countries. Therefore, rich countries can invest their money in other countries, especially in developing countries, where they can get more profits.

4. From the point of view of ideas, national boundaries are not a hindrance. Therefore, internet and computer-related services have expanded.

5. Developed countries have adopted conservation policies for developing countries. 

Q. 28. Briefly describe the development of the women’s movement in India.

Ans. The anti-liquor movement can be called a women’s movement because women mostly supported these movements and were led by women. From this point of view, it can also be called a women’s movement because women have to suffer the most effects of alcohol addiction. 

They are subjected to physical and mental torture and the financial condition of the family deteriorates. It has a bad effect on the children of the family. The family becomes a victim of unemployment. 

The family becomes indebted. Along with this, due to the intoxication of alcohol, many evils affecting women take birth in society like dowry, foeticide and exploitation of women in public places. Thus, the maximum support for the prohibition of alcohol comes from women only. 

We also have examples of the leading roles of women in the anti-drug movements in Haryana, Andhra Pradesh and Gujarat. Gradually other issues like dowry, female foeticide etc. were included in this movement. In this way, we can call movements against alcohol women’s movements. 

Q. 29. Explain four differences between socialist parties and communist parties. 

Answer. Samajwadi Party

1. Socialists believe in democratic ideology.

2. Socialists do not consider capitalists and capital as completely unnecessary and anti-social.

3. Socialists are against the Zamindari system. They are in favour of workers and farmers but they are in favour of social control democratic traditions and constitutional measures.

Communist Party 

The Communist Party believes in the totalitarian democracy of the proletariat. Communists consider private capital and capitalists to be completely unnecessary and anti-social.

The Communist Party, in all circumstances, favours the interests of the peasants rather than the workers, rather than the capitalists, even if it is forced to nationalize the means of production and land through violent means or by force of the government.

Q. 30. What challenges did civil liberties organizations face? (What were the challenges faced by C.L.O.?)

Ans. After attaining independence, India is engaged in the process of nation-building. There are three major challenges facing India in this process which are as follows- 

(i) To maintain the integrity of Indian national unity for which efforts are being made on various occasions through various means so that the feeling of nationalism is developed among all Indians.

(ii) Secondly, to prepare the citizens to strengthen Indian democracy and make it successful.

(iii) The third challenge is to do public welfare work for Indians like India. To fulfil the minimum needs of the people and raise their standard of living. Many schemes and programs have been started in India for this purpose.

Q. 31. What is meant by native? His main legs are Yaya. (What is meant by indigenous people? What are their main demands?) 

And, do it yourself

Q.32. Explain the attitude of the Government of India towards regionalism. (Describe The viewpoint of the Government of India regarding Regionalism.) 

Ans. Indian government’s approach (or approach) towards regional aspirations or regionalism India adopted a democratic approach to the question of diversity. 

Political expression of regional aspirations is allowed in democracy and democracy does not consider regionalism as anti-national. Apart from this, there are full opportunities in democratic politics for various parties and groups to represent the sentiments of the people based on regional problems. 

In this way, regional aspirations become stronger in the process of democratic politics. Also, one meaning of democracy is that regional issues and problems will be given due attention and they will be given participation in the policy-making process. Sometimes tensions or problems may arise in such a system. 

Sometimes the concerns of national unity may outweigh regional aspirations and needs. Sometimes it may happen that due to regional concerns, we turn a blind eye to the larger needs of the nation. 

Where the unity of the nation is concerned, political conflict over the powers of the regions, their rights and separate existence is a common phenomenon.

Q. 33. Due to what reasons did the Congress Party disintegrate in 1969? (What was the reason for the bifurcation of the Congress Party in 1969)

Ans. Do it yourself

Q. 34. Has the system of single-party dominance hurt the democratic character of Indian politics? (Did single-party dominance affect the Democratic character of Indian Democracy Adversely?)

Ans. For a long time, Indian politics was dominated by one political party i.e. Congress, the main feature of which was that no other party emerged in a similar form to Congress.

The second reason was that Congress had the legacy of the national movement and the leadership of people like Pandit Jawaharlal Nehru, Mahatma Gandhi and Sardar Patel, Lal Bahadur Shastri, who not only strengthened the country but also gave a new direction to the society. From 1952 to 1967, from 1971 to 1977, from 1980 to 1989 and from 1991 to 1996, Congress has had influence i.e. dominance.

The dominance of Congress as a single party in Indian politics has had some negative effects on Indian politics, the main ones being the following.

(1) Lack of internal democracy in political parties.

(ii) Development of centrism.

(iii) Use of the provisions of the Constitution (such as use of Article 356).

(iv) Diminution of the dignity of the office of Governor.

(v) Lack of opposition parties.

(vi) Politics of conflict between the Center and the provinces. 

(vii) Decline in the dignity of the post of Chief Minister.

(viii) Rise of regional parties.

(ix) Rise of regionalism.

(x) Demand for reinterpretation of the relations between the Center and the provinces.

Q. 35. What suggestions do you give for protecting the environment? (What step do you suggest for the conservation of the environment?) 

Ans. Do it yourself


class12.in

Leave a Comment