Ncert Class 12 Psychology Important Questions PDF Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Ncert Class 12 Psychology Important Questions, Ncert Class 12 Psychology Important Questions pdf, Ncert Class 12 Psychology Important Questions in English

Ncert Class 12 Psychology Important Questions 

Class12th 
Book NCERT
SubjectPsychology
Medium English
Study MaterialsImportant questions answers
Download PDFClass 12 Psychology Important Questions Pdf download

Ncert Class 12 Psychology Important Questions 

Ncert Class 12 Psychology Important Questions Pdf Download

1. When was the Bean-Simon test of intelligence developed? (When has the Binet-Simon test of intelligence developed?)

(1) 1879

(2) 1905

(3) 1900

(4) 1800 

Ans .(2)

2. Who said that intelligence is a ‘global capacity’ ?

(1) Wechsler

(3) Gardner

(2) Alfred Binet

(4) fez (Hilgard) 

Ans . (1)

3. Which psychologist propounded the three-element theory of intelligence? 

(1) Sternberg

(2) Spearman

(3) Thorndike

(4) Thurstone 

Ans . (1)

4. Which psychologist first used Intelligence Quotient (I.Q.) to measure intelligence? 

(1) Terman

(2) Buckingham) 

(3) Stern

(4) Binet-Simon

Ans . (3)

5. What are the main causes of individual differences? (What is the main reason for individual difference?)

(1) Heredity and environment

(2) Culture

(3) Family

(4) Education

Ans . (1)

6. IQ of retarded or less intelligent children. What is the intelligence quotient? (What is the I.Q. of children with mentally intelligence deficient?)

(1) 70 to (to) S6

(2) 87 to 112 

(3) Below 70

(4) 113 to 128

Ans . (3)

7. Which of the following is Performance Intelligence test? (Which of the following is a performance: intelligence test ?)

(1) General Intelligence Test

(2) Block Design Test

(3) पवन (Maudsley Personality Inventory (MPI))

(4) Adjustment Test 

Ans . (2)

8. How many types of intelligence are there? (How many types of intelligence are there?)

(1) Two

(2) Three

(3) Four

(4) Five

Ans . (2)

9. How many sub-tests are there in Alexander’s functional test series? (How many sub-tests are there in Alexander’s Battery Test ?)

(1) Five

(2) love (4)

(3) Three

 (4) Two

Ans . (1)

10. At what age do abilities become clearly visible in children? (At what age children have aptitudes that are clearly visible?)

(1) 11 to 13 Ans 

(2) 15 to 18 Ans 

(3) 7 to 10 Ans 

(4) 18 to 21 Ans 

Ans . (3)

11. “Aptitude is the ability to know a person’s knowledge, skills and reactions after training.” Whose statement is this?

(1) Bingham

(2) Cyril Burt

(3) Terman

(4) Godard 

Ans . (3)

12. What is Self? (What is Self?)

(1) Self expresses beliefs, feeling and experiences about itself

(2) Self tells about others

(3) Self is born (Self is born)

(4) None of these

Ans . (1)

13 From which word is ‘personality’ formed? 

(1) Persona 

(2) Personal

(3) Personic 

(4) Personia 

Ans . (1)

14. How many types of personality are there according to Sheldon? 

(1) Two

(2) Three

(3) Four

(4) Five

Ans . (2)

15. How many morphological aspects of the mind are there? (How many topographical aspects of mind are there?)

(1) Two

(2) Three

(3) Four

(4) Five

Answer. (2)

16. Which of the following is not a biological determinant of personality formation? (Which of the following is not a biological determinant of personality formation?)

(1) Body structure

(2) Intelligence

(3) Endocrine gland 

(4) Family 

Ans . (4)

17. Which psychologist did the Ink-blot test (R.T.)? (Which psychologist did the Ink-blot test?)

(1) Hermann Rorschac

(2) Murray

(3) Eysenck

(4) Cattell 

Ans. (I)

18. What is the meaning of Projective? (What does ‘projective’ mean?).

(1) A person accuses others of his feelings and thoughts.

(2) A person understands the thoughts of others

(3) A person sees the thoughts of others

(4) A person holds negative thoughts in himself/herself 

19. Which of the following is not a virtue? 

(1) Honesty

(2) Determination

(3) Satyavadita (truthfulness)

(4) Mental strength

Answer. (4)

20. Trait of personality is

(1) Beauty

(2) Apparel

(3) specific way of behavior

(4) Jewelery

Answer. (3)

21. Emphasizes positive and optimistic attitude towards human nature 

(1) Humanistic approach 

(2) Behaviouristic approach

(3) Freudian approach

(4) None of these

Ans . (1)

 22. Which stress factor is lion and air pollution? (What is the stress factor of noise and air pollution?)

(1) Social stress

(2) Environmental stress

(3) Both (1) and (2) 

(4) Psychological disorders

Ans . (2)

23. When is ‘World Environment Day’ celebrated? (‘World Environment Day’ is celebrated)

(1) 2nd June 

(2) 5th June

(3) 7th June (7th June)

(4) 1 June

Answer. (2)

24. What does stress affect? (Who does stress effect?)

(1) Fashion

(2) Behavior 

(3) Propaganda

(4) none of these 

Ans . (2)

25. Which of the following is not a man-made disaster? 

(1) Tsunami

(2) Bhopal Gas Tragedy

(3) Three Mile Island

(4) Chernobyl

Ans . (1)

26. Which of the following is not a source of stress? (Which of the following is not a source of stress?)

(1) Anxiety

(2) Frustration

(3) Conflict

(4) Social stress

Ans . (4)

27. From which Latin word is the word stress derived? (Which Latin word is the origin of the word ‘stress’ ?)

(1) strict

(2) Structure

(3) Stick

(4) Stricter 

Ans . (1)

28. Which of the following is environmental stress? (Which of the following is an environmental stress?)

(1) Earthquake

(2) Frustration

(3) Stressful

(4) Divorce 

Ans . (1)

29. How many stages of therapeutic relationship are there between the patient and the doctor? (How many stages are there in a medical relationship between patient and doctor ?)

(1) Three

(2) Four

(3) Five

(4) Two

Ans . (1)

30. Which of the following is not related to the method of psychoanalysis? (Which of the following is not related to Psychoanalytic method?)

(1) Free association

(2) Dream interpretation or analysis

(3) Systematic desensitization

(4) Stage of transfer

Ans . (4)

31. Behavioral therapy was developed by Lindsley and Skinner. (Behavior therapy was developed by Lindsley and Skinner.)

(1) True

(2) False

Ans . (2)

32. Pranayam involves the management of breath. (Breathing is involved in Pranayam.)

(1) True

(2) False

Ans . (1)

33. Freud considered repressed desires to be the cause of mental diseases. (Freud considered repressed desires as a cause of mental diseases.)

(1) True

(2) False

Ans . (1)

34. What are the total elements of lifestyle in Ayurveda? (How many original elements of life-style are there in Ayurveda?)

(1) Two

(2) Four

(3) Six

(4) (Eight)

Ans . (3)

35.Meaning of Psychotherapy is

(1) Treating or treatment of mental diseases

(2) Treating or treatment of physical ailments

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these

Ans . (3)


SECTION – A


(Very short answer type questions) Answer any five questions. (Answer any five questions)

1. What is the meaning of attitude? (What is meant by Attitude?)

Ans. Attitude is the mental and nervous state of a person which gives impetus to reactions towards related objects and situations. 

2. What is the meaning of stereotypes? (What do you mean by

Ans. A stereotype is a set of ideas about the characteristics of a particular group. Stereotypes are called stereotypes. Stereotypes contain undesirable characteristics about the target group and lead to a negative attitude or prejudice about members of a particular group. In fact,

Stereotypes are preconceived notions that people have about different groups. 

3. What is environmental psychology? (What is Environmental Psychology?)

Ans. Environmental psychology is the study of the relationship between mental processes and the man-made physical environment. Environmental psychology is related to the environment. In this kind of environment, man spends his life in the same way he behaves.

4. What is communication? (What is Communication? ) 

Ans. The process of conveying meaning from one person to another in the form of communication is called communication, in which the sender receiving the communication receives the meaning in its exact form.

5. What is verbal intelligence test? 

Ans. Verbal intelligence test is also called verbal intelligence test. Verbal intelligence test is an intelligence test whose test is expressed in the form of language. In other words, its units are written in the form of words or sentences. Its instructions are also written. 

The candidate reads and answers these items and his intelligence is tested on the basis of the given answers. Binet-Simon intelligence test is a major verbal intelligence test. Due to language, naturally such tests are used only to measure the intelligence of educated people.

6. What is called interview? (What is Interview?) 

Ans. Interview is a method which is used to know the personality of a person. An interview is a face-to-face conversation between at least two people. Before interviewing any person, a plan is made and the interview is conducted according to that plan. 

In this, by talking/questioning the person about various topics and events, information is obtained about his reaction, decision-making ability, nature. There are two types of interviews – structured and unstructured. In the unstructured form, the interviewer forms an impression or concept about the person and uses his assessments or the person is asked to explain in detail the facts that reveal his personality. Be important to understand. 

Structured interviews have specific questions and follow a specific procedure. It is conducted to make objective comparison of the individuals interviewed. Pricing scales are also used to standardize evaluations.

7. What is the meaning of empathy? (What is the meaning of Empathy?)

Ans. Empathy is an important aspect in the counseling process. This indicates the sensitivity of the counselor towards the problem of the beneficiary. Empathy means having similar feelings.

It involves perception and communication. When the counselor listens to the beneficiary then the element of perception is important and when the counselor says something to the beneficiary due to which the beneficiary feels that his words have been understood in the right perspective, then communication takes place here. For effective use of ’empathy’, knowledge of the cultural environment of the beneficiary is beneficial. Study will be beneficial to understand empathy better.


Section B


(Short answer type questions) Answer any Five questions

8. Write the characteristics of attitude. (Write the characteristics of Attitude.)

Ans. Ethics is the state of mind of a person. Attitude has the following characteristics:

(i) One characteristic of attitude is that it has the power of hearing, positivity and negativity.

(ii) One characteristic of attitude is that it has extremes. 

(iii) One characteristic of attitude is that it has both simplicity and complexity.

(iv) The characteristic of centricity is also found in attitude.

(v) Attitude is the product of the mind and a person behaves according to what the mind thinks.

9. What is prosocial or socially useful behaviour?

All religions teach us that we should help or assist those who are in need. This behavior is called pro-social behaviour. Philanthropic behavior is very similar to “altruism” which means doing something for others without any self-interest or thinking about their welfare.

10. What effect does air pollution have on a person’s behaviour? (How does air pollution affect a person’s behavior 2)

Ans. When air in the environment gets polluted then it is called air pollution. Air pollution has a bad effect on a person’s behaviour. Air

Pollution not only harms physical and mental health but also has a negative impact on a person’s behavior.

11. What are the causes of poverty? (What are the causes of poverty 7) 

Ans. Destitute is called poverty. Due to poverty, a person’s standard of living becomes low. Following are the reasons for poverty-

(i) When a person’s income is less than his expenditure, the person goes into a state of destitution.

(ii) Due to lack of employment, a person’s income reduces due to which the person becomes poor.

(iii) When a person does not have a favorable environment to work and earn income, then the income of the person gets reduced and as a result the person becomes poor.

(iv) Due to illiteracy and lack of training, a person does not become skilled in doing any work. Such a person is unable to get employment. As a result, due to lack of income the person becomes poor.

12. What are the means of communication? (What are the means of communication?)

Ans. The process of conveying meaning from one person to another in the form of communication is called communication in which the sender receiving the communication accepts the meaning in his heart.

In communication technology, devices like word processor, laser printer, fax machine, TV, e-mail etc. are used.

13. How many stages or stages of interview are there? (How many stages are there in the interview?)

Ans. Every interview has three stages – preliminary preparation, question session and closing. A brief description of these stages is as follows –

1. Preliminary Preparation: People may spend very little time in this phase of the interview, but in reality it is the most important of the interview. Psychologists believe that in an interview, approximately 50 percent of the decisions are taken in the first 60 seconds and then 25 percent of the decisions are taken in the next 15 minutes. If your performance is not good at the beginning of the interview, then it becomes very difficult to succeed in the interview. 

2. Question and Answer Session – A major part of the interview takes place in this phase. In this the interviewer asks questions and the interviewee has to answer these questions. While giving the answer, it is not necessary that the answer be ‘Yes’ or ‘No’. After listening to the question, one should stop and think for a few moments and then give the answer.

3. Conclusion: Like the beginning of the interview, its conclusion is also important. In the last few minutes you should reflect on how you did in the interview and try to correct any unfavorable impression the interviewer may have had. Whenever the interviewer is paying attention to your requests or non-verbal signals while ending the interview.

14. What do you understand by environmental stress? (What do you mean by environmental stress?)

Ans. Environmental – Unexpected natural disasters like famine, earthquake, flood etc. are environmental stresses.

The traumatic impact on humans of serious problems arising in the environment, either naturally or due to human efforts, is called environmental stress.

There are many types of environmental hazards which include noise, pollution, crowding and natural disasters etc.

Are prominent. The effect of alternative stress is sometimes so intense that human life is in danger. Excessive noise can cause a person to become deaf.

Pollution can cause many types of problems as a result of which human life can be in danger. Excessive crowding sometimes leads to dire consequences. Due to which human life is in danger. At the same time, natural disasters also put human life in danger. This leads to dire consequences. Thus it is clear that human life is in danger due to environmental stress. This leads to dire consequences.


Section C


(Long answer type questions) 5×3 = 15 Answer any three questions. (Answer any three questions)

15. What are the ways to control or remove preconceptions? (What are the ways to control or remove prejudice?)

Ans. Measures to remove or reduce prejudice: Providing opportunities for contact between different groups – An important technique to reduce intergroup conflict is to give more opportunities to different groups to make direct contact with each other.

16. Briefly discuss the impact of information media and communication revolution. (Describe briefly the impact of media and communication revolution.)

Ans. The information media and communication revolution has a favorable impact on the individual and society.

The process of conveying meaning from one person to another in the form of communication is called communication, in which the recipient of the communication receives the meaning in its exact form. In communication technology, devices like word processor, laser printer, fax machine, TV, email etc. are used. [Is the condition? 

(In the present time, communication has been named a revolution. Because nowadays the importance of communication revolution has increased a lot. This revolution has brought great benefits to human life.

Has affected life a lot. Through various devices and areas of communication revolution, humans exchange news and messages as quickly as possible. The copy communication revolution has had a favorable impact on human life. It is believed that the meaning of life is communication. That is, communication is absolutely necessary to survive. Life without communication is actually like death. Communication Communication is an art that makes life simpler. Because it solves many problems of life. Communication is the pillar of social life without which social life cannot be imagined. 

More than 80% of a person’s entire life span is spent in communication with other people. This communication occurs through the process of sending and receiving messages from others. Communication is done verbally, symbolically (non-verbally), by writing or by choosing through various mediums. Success and failure in life largely depend on the skill of communication. Communication is essential in every area of ​​life like family, workplace, friendship, politics, business, playground, travel etc. In fact, nowadays the importance of communication sector on human life has increased more.

17. What is an effective psychologist? Describe its characteristics. (What is effective psychologist? Describe his/her characteristics.) 

Ans. To be an effective psychologist, a person needs a perfect combination of knowledge, skills, motivation and values. As a researcher the psychologist contributes to increasing knowledge in some particular way. Professional psychologists like counselor, therapist, school psychologist, child psychologist, personnel manager, human relations, counselor serve the individual and organization by using their knowledge and skills. 

Psychologists require special training and experience to perform these roles. In the present context, attention is required towards the general or fundamental aspects inherent in the process of becoming a psychologist.

Following are the main characteristics of an effective psychologist- 

(i) Competence: The psychologist is able to provide service according to the education, training or work experience he has received or is able to use similar techniques in the service work. Therefore, as a psychologist, you have to maintain a high standard of work. It happens and at the same time one has to recognize the limits of one’s capabilities and the level of efficiency.

(ii) Scientific Mindset As you know, any scientific work is based on objective understanding of knowledge that is testable and useful to people. Therefore, for this it is necessary for the psychologist to maintain a sense of objectivity and dedication in his work. He should remain impartial, free from bias, honest and clean in his work.

(iii) Sense of responsibility: Psychologists have the responsibility of maintaining high professional standards. They have to take full responsibility for their actions and adopt appropriate methods to suit the needs of different groups. They also have to be aware of their duties towards the community and society in which they live. As a practicing psychologist, you have to look after the interests of your patients or others who may benefit from your actions. Is.

(iv) Respect for the rights and dignity of people: The psychologist should respect the fundamental rights, dignity and capacity of the people with whom he interacts. As a psychologist you have to respect the rights of participants and beneficiaries to privacy, confidentiality, self-determination and autonomy. Psychologists should be aware of cultural and individual differences and try to eliminate the effects of biases due to these.

(v) Consideration of the welfare of others It is the duty of psychologists to contribute to the welfare of those with whom they are professionally associated. For example, they have to care for the welfare of their patients, clients, colleagues, employees or students. Psychologists should not mislead or exploit people during or after their professional activities. They should share egalitarian values. 

(vi) Interpersonal sensitivity: Human behavior often occurs in a social context and it is the cultural background that provides meaning to behaviour. In this way, the meaning of any verbal or non-verbal behavior lies in the socio-cultural perspective. He must be sensitive to interactions between people.

(vii) Openness towards new ideas: You must have realized that there are many theoretical perspectives in psychology. You must have also noticed that there is variation in people’s thoughts and viewpoints. The psychologist should accept this diversity of views and should not be too adamant about his views and attitudes. He should be open to new ideas.

(vii) Ability to observe – To deal effectively with people the psychologist should be a good observer or observer. The psychologist must pay attention and identify the behavior or events that occur in a situation. Only a skilled supervisor can properly identify the problems and try to solve them.

18. What is waste management? How can we keep the environment safe through this? (What is waste management? How can it protect the environment?).

Ans. Waste management is the next top priority of the Aam Panchayat regarding cleanliness after eradication of the practice of open defecation. Unsafe and improper disposal of waste material generated regularly leads to spread of many diseases. In fact, dirty water and garbage are the main waste materials generated by human activities.

Some waste materials are degradable while other waste materials which never get destroyed like plastic bags, paper, glass etc. are dangerous for the environment. The environment can be protected by waste management. By destroying these waste materials we can keep the environment safe. Motivating people to reuse waste materials and the environment can be protected by developing the above mentioned activities. 

19. Describe briefly the measures to control poverty. 

Ans. Poverty is considered a curse for a person. Due to poverty always present in front of a person, the standard of living of a person remains low, hence the following measures can be taken against poverty and poverty:

(i) By increasing employment opportunities in the country, people can get more employment. People can increase their income by working. As a result, poverty of a person is reduced and quality of life improves. 

(ii) By controlling population in the country, poverty among the people can be reduced to a great extent. By applying the rule of ‘we, two and us’, we have fewer children. The number of members in the family also remains less. Due to which poverty can be controlled.

(iii) By implementing skill scheme among the people of the society, there can be development and they can earn more income by working harder. Due to which the problem of poverty can end.

(iv) The people of the society should be educated and trained as much as possible. So that they can become efficient and do their work properly. By doing this, a person’s income can increase and poverty can be reduced.



Leave a Comment