Most Important Questions Of Geography Class 12 pdf Download

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Most Important Questions Of Geography Class 12 pdf Download, geography class 12 question bank pdf, multiple choice geography questions and answers pdf

Important Questions Of Geography Class 12

Class12th 
ChapterImportant Model Question Paper
BoardCBSE and all Other boards
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English
Study MaterialsCBSE & All Other boards
Most Important Questions Of Geography Class 12 pdf Download

Class 12 Geography Important Mcq

Q. 1. Who gave the concept of determinism?

(a) Frederick Ratzel

(b) Francis Bacon

(c) Griffith Taylor 

(d) Miss Ellen Semple

Ans.(a) 

Q. 2. What type of population is found in the Amazon River Basin?

(a) Dense population

(b) General population

(c) Sparse population

(d) None of these

Ans.(c)

Q. 3. Which of the following comes under communication services?

(a) Rail

(c) Internet

(b) Airplane

(d) None of these

Ans.(c)

Q. 4. In which country is the Trans-Siberian Railway located?

(a) China

(b) India

(c) Russia

(d) Canada

Ans.(c)

Q5. When was the first census conducted in India?

(a) 1865

(c) 1870

(b) 1881

(d) 1890

Ans.(b)

Q. 6. Which state has the highest poverty in India?

(a) Bihar

(b) Orissa

(c) Jharkhand 

(d) Assam

Ans.(a)

Q. 7. Where is sugarcane produced the most?

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Tamil Nadu 

(d) Maharashtra 

Ans.(b)

Q. 8. On which river is ‘Diamond Harbour’ situated?

(a) Haldi river 

(b) Hooghly river 

(c) Ganga river

(d) Mahanadi

Ans.(b)

Q. 9. The raw material of which of the following industries is obtained from forests?

(a) Sugar Industry

(b) Cotton Textile Industry

(c) Paper Industry

(d) Tea Industry

Ans.(c)

Q. 10. Which of the following is an iron-containing mineral?

(a) Copper 

(b) Nickel

(c) Gold

(d) Bauxite

Ans.(b)

Important Questions For Class 12 Geography

Q. 11. What is personification of nature?

Ans. The personification of nature deals with the human and the natural. Naturalization of humans means that how humans developed according to nature is studied. 

Knowledge of nature is important to develop technology and technology reduces the restrictions of the environment on humans. Man is directly dependent on natural resources. For such societies, the physical environment takes the form of mother nature.

Q. 12. Explain the difference between a large-scale industry and a small-scale industry.

Ans. Difference between small-scale industries and large-scale industries-

Small Scale IndustriesLarge Scale Industries
1. It happens on a small scale.This happens on a large scale.
2. Simple machines running on energy are used in these.Among these, the use of very modern and energy-powered automatic machines is limited. 
Workers work in numbers. Raw materials are obtained from faraway regions. Raw materials are imported when required.These industries require more capital and more labour. thousands in some factories
4. If raw material is not available from the local market, it is obtained from distant places.6. Management of small-scale industries is simple.
5. Quality is not taken special care of.Special attention is paid to quality control of production. Production specialization is characteristic of large-scale industries.
Management of large-scale industries is very complex.Management of large scale industries is very complex.
7. The production is sold in the outside market.The produce is sold in a distant market. It is also exported.

Q. 13. In which areas of the world is the primary activity of hunting and gathering done?

Ans. Primary: Activities include hunting and gathering, gathering of food and things etc.

Low-altitude areas include the Amazon Basin (in Brazil, Peru, Ecuador and Venezuela), scattered parts of tropical Africa, the northern coastal areas of Australia, the interior parts of New Guinea and Kalimantan, and the interior areas of South-East Asia ( Myanmar, Thailand, China) are included.

The Auca of Ecuador, the Bushmen of the northern Kalahari, the Pygmies of the Congo and the Papuans of New Guinea gather many types of root vegetables. 

Q. 14. What are the advantages of road routes?

Ans. Do it yourself 

Q. 15. What do you understand by trade balance?

Ans. Do it yourself 

Q. 16. What is the difference between rural settlements and urban settlements?

Ans. Do it yourself 

Q. 17. Define city and metropolis.

Ans. The definitions of city and metropolis are as follows- City: An urban centre with a population of more than one lakh is called a city. Metropolis – A city or a group of cities whose population is more than fifty lakhs is called a metropolis.

Q. 18. Explain the difference between metallic and non-metallic minerals.

Ans. Do it yourself 

Q. 19. The Road route in India is more convenient than the rail route, why?

Ans. Do it yourself  

Q. 20. What is drought?

Ans. Drought is an event of prolonged reduction in the supply of water, whether atmospheric water, surface water, or groundwater.

Class 12 Geography Important Question Paper With Answers

Q. 21. Mention the factors affecting the distribution of population. (Mention the factors affecting the distribution of population.) 

Ans. Do it yourself 

Q. 22. What are communication services? How is this affecting the entire world? (What is communication services? How are communication services affecting the whole world?)

Ans. Communication services are a means by which messages are sent or received from one place to another. Such as postal services, telegraph, telephone and radio etc. Communication services are affecting not only any country but also the entire world. It is having a good impact on the country and the world. 

Communication is considered the lifeline of a country’s economy. Means of communication are considered very important for obtaining information, education, culture, trade and economic-social development. Communication services have helped in successful globalization.

Q. 23. Explain the problems of rural settlements. the problems of rural settlements.) (Explain

Ans. The problems of rural settlements are as follows-

(i) Indian agriculture is mostly done in rural settlements but due to lack of timely rainfall, there is inconvenience in irrigation.

(ii) The standard of living of the people of rural settlements remains low because the income of the people remains low.

(iii) The size of rural settlements is small due to which skilled human resources remain less.

(iv) Modern facilities are less in rural settlements.

(v) The level of education in rural settlements remains low.

(vi) There are no good schools and colleges in rural settlements.

(vii) Transport and medical facilities are less in rural settlements.

Q. 24. What are the reasons for the unequal distribution of population in India? (What is the reason for the uneven distribution of population in India?)

Ans. India is the seventh largest country in the world in terms of area, while it ranks second in terms of population. Population distribution in India is very uneven. Due to the diversity of natural and economic conditions in the country, there is great variation in the distribution and density of the population.

In the fertile plains of Ganga-Sutlej, 52 per cent population is concentrated in a 23 per cent area of ​​the country, while only 2 per cent population lives in a 13 per cent area in the mountainous part of the Himalayas. The population density in the Union Territory of Delhi is 6319. Whereas Arunachal Pradesh has only 10. The most populous state is Uttar Pradesh where more than 13 crore people live.

The density of population in India depends on the level of land, fertility of the soil, amount of rainfall and water irrigation. India is an agricultural country. Therefore, higher density is found in those regions where the agricultural production capacity of the land is higher. Population density depends on the amount of rainfall. Population density is increasing in industrial areas.

Q. 25. What is the impact of the use of plastic on the environment? (How is the use of plastic affecting the environment?) 

Ans. Reproduction of plastic waste is not easily possible. While burning it releases poisonous gas, it also reaches the soil and destroys the fertility of the land. Everywhere plastic littered with garbage pollutes the environment. A bigger problem than this is the blockage of drains. 

When peels of edible items are thrown away after being wrapped in polythene, animals consume them along with polythene, which is harmful and even leads to the death of animals. When plastic is thrown in the open, the plastic material gets mixed with water. It comes in contact with and produces dangerous chemicals and due to this, aquatic plants are also being affected to a great extent.

Class 12 Geography Important Question Paper With Answers

Q. 26. What is the role of the Trans-Siberian Railway in the economy of Russia?

Ans. The Trans-Siberian Railway plays an important role in the economy of Russia because this railway route facilitates the development of trade and industry. There are many major stations on the Trans-Siberian Railway. Like Moscow, Ryazan, Khabarovastra Kuibyrov etc.

This is the longest transcontinental railway in the world. The Trans-Siberian Railway was built to meet administrative and military needs. Later its commercial and economic importance increased. Its construction has led to the development of entire Russia and especially Siberia. 

Siberia has come to be called the treasure of Russia due to its mineral forests, and agricultural and animal resources. Many commodities are based on these resources, among which coal, metals, wood, pulp, leather, wheat etc. are important. These goods are sent to European Russia and manufactured goods are imported from here. Due to this railway, the industries there developed.

With the construction of this railway, it has become possible to exploit minerals like coal, iron ore, manganese, bauxite, copper, mica, lead, zinc, gold, uranium etc. located in Siberia. 

Obtaining these minerals in Siberia has become possible through this railway route. Hence this. Railways have proved to be a boon for Russia.

Q. 27. Explain the geographical conditions required for tea. (Explain the geographical conditions required for tea.)

Ans. Do it yourself 

Q. 28. What are the reasons for the cotton textile industry being in a developed state in Maharashtra? (What is the reason for the development of the cotton textile industry in Maharashtra?)

Ans. The cotton textile industry has developed more in the Indian state of Maharashtra. The first cotton textile industry was established here in Mumbai in 1854 AD. Mumbai soon became the centre of the cotton textile industry in India. The following are the reasons for the cotton textile industry being in a developed state in Maharashtra:

(i) The condition of Mumbai port is favourable.

(ii) Humid marine climate

(iii) preliminaries

(iv) Development of chemical industries in Mumbai

(v) Background of Mumbai: Cotton was obtained from the black soil region.

(vi) Obtaining hydropower from the Western Ghats

(vii) Facility to import machinery through the Suez route near Mumbai.

(viii) Access to capital.

Apart from Mumbai, the cotton textile industry has also developed properly in other areas of Maharashtra because there are geographical factors favourable for cotton textiles. As a result, there has been proper development of the cotton textile industry in Maharashtra.

Q. 29. Show the following on the map of the world provided –

(a) Sri Lanka, (b) Bay of Mexico, (c) Norway, (d) Argentina, (e) Madagascar.

image 1

Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in

Leave a Comment