VVI MCQs Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements With Answers

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

If you are looking for questions and answers To the MCQs Class 12 Geography Chapter 10 then this website is for you.

So students, after reading this article, you will get very high marks in the exam from this chapter because all the exam-related questions are described in it, so read it thoroughly.

I have been a 12th topper myself and I know what kind of questions are asked in the 12th exam. Presently, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written this article with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to score very good marks in Geography from this chapter in the exam.

VVI MCQs Class 12 Geography Chapter 10 Human Settlements With Answers

Class12th 
Chapter No10
ProvidingVvi questions & answers
Chapter NameHuman Settlements
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English / Political Science
Study MaterialsMCQs


MCQS

MCQs Class 12 Geography Chapter 10

Choose the correct answer from the four options given below-

1. Which of the following types of settlements are on the banks of a road, river or canal? (BSEB 2018)

(a) Circular

(b) linear

(c) Chowk Patti

(d) square

2. Which one of the following economic activities is the main economic activity of rural settlements?

(a) Primary

(b) secondary

(c) tertiary

(d) IV

3, In which of the following states is the earliest documented urban settlement?

(a) Valley of Hwangho

(b) Indus Valley

(c) Nile Valley

(d) Mesopotamia

4. How many million cities were there in India in the beginning of 2011?

(a) 53

(c) 42

(b) 41

(d) 43

5. What types of resources are helpful in the development of social structure and fulfilment of the needs of the population of developing countries?

(a) Financial

(b) humanitarian

(c) natural

(d) social

1. According to the Indian census, the minimum number of people living in an urban settlement?

(a) 5 thousand

(b) 3 thousand

(c) 2 thousand

(d) 1 thousand

2. In which type of settlement the houses are built close to each other?

(a) scattered settlement

(b) compact settlement

(c) rural settlement

(d) urban settlement

3 houses are built far and wide in what type of settlement?

(a) compact property

(b) rural settlement

(c) scattered settlements

(d) none of these

4. By whom are the planned settlements told?

(a) by the government

(b) by the people

(c) by private organization

(d) by others

5. What are the factors affecting the shape and spread of the village?

(d) all

(a) the condition of the village

(b) Nearby topography

(c) the terrain of the area

6. On what basis the classification of rural settlements is done

(a) Depending on the configuration

(b) on the basis of work

(c) on the basis of the shape of settlements

(d) all

7. What is the pattern of rural settlements?

(a) linear

(b) rectangular

(c) circular

(d) all

8. What is the problem of rural settlements?

(a) supply of water

(b) toilet

(c) Garbage disposal facility

(d) all

9. Lower limit of the size of the population to come under the category of urban area. Ra. How much is it in America and Thailand?

(a) 2000

(b) 2500

(c) 5000

(d) 30000

10. What are all the areas with a population of 250 persons in Denmark, Sweden and Finland called?

(a) Urban areas

(b) rural area

(c) administrative area

(d) none of these

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

11. What are the functions of urban areas?

(a) traffic

(b) entertainment

(c) construction work

(d) housing

(e) Information Technology

(f) all.

12. What type of cities are Jagannath Puri, Banaras, Jerusalem and Mecca?

(a) Administrative towns

(b) Cultural City

(c) commercial town

(d) transport city

13. What type of cities are Delhi, Canberra, Beijing, Addis Ababa, Washington and London?

(a) Trading towns

(b) Cultural city

(c) administrative town

(d) transport city

14. Addis Ababa is the capital of which country?

(a) U. A. E.

(b) Ethiopia

(c) Mongolia

(d) Africa

1. Dense settlements have been called by different names by different scholars. Find out the wrong pair-

(a) Individual settlement – Finch and Trivartha

(b) Punjit Basti – Blash

(c) Concentrated Settlement – ​​Brunch

(d) Dense settlement – Huntington

2. Where are farmhouses not generally found?

(a) in the United States

(b) in India

(c) in Canada

(d) in Australia

3. In what form will a village situated around a lake come?

(a) linear

(c) nucleus

(b) circular

(d) Nebular

4. What types of occupations predominate in rural settlements? Does she live?

(a) Primary

(b) linear

(c) stepped

(d) Rectangular

5. What types of occupations are found on mountains and high plateaus? Do you have primacy? (BSEB, 2012)

(a) Circular

(b) industrialization

(c) business

(d) Hierarchy

6. Which of the following is a plateau town?

(a) Nagpur

(b) Abu

(c) Moscow

(d) Philadelphia

7. Which class does Bhilai Nagar belong to?

(a) Commercial

(b) transport

(c) industrial

(d) mining

8. Which of the following settlement pattern is characterized by roads and roads on the banks of rivers?

(a) linear

(b) spherical

(c) cross shape

(d) square

9. Farmstead settlements are mainly found in-

(a) in France

(b) in Poland

(c) in Canada

(d) Mexico

10. Which pattern is found in the deltaic part of the rivers?

(a) Aryan

(b) Tara

(c) checkerboard

(d) fan

11. In tundra areas, the settlements made by the Eskimos with pieces of ice are called-

(a) Igloo

(b) Yurt

(c) Kraal

(d) none of these

12. Which one of the following economic activities is the main economic activity of rural settlements?

(a) Primary

(b) secondary

(c) tertiary

(d) Quarterly

13. In which of the following regions was the earliest documented urbanHas there been a settlement?

(a) Valley of Hwangho

(b) Indus Valley

(c) Nile Valley

(d) Mesopotamia

14, How many million cities were there in India in the year 2011?

(a) 53

(b) 41

(d) 21

(c) 42

15. What is the population of a megacity?

(a) 10 lakhs

(b) more than 50 lakhs

(c) less than 50 lakhs

(d) 1 lakh

16. The smallest unit of settlement is-(BSEB 2015)

(a) town

(b) Parish

(c) village

(d) city

17. In which city is the Dharavi slum located?

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Delhi

(d) Hyderabad

18. Which of the following is the capital of Ethiopia?

(a) Canberra

(b) Lushaka

(c) Addis Ababa

(d) Nairobi

19. Which of the following is a cultural city? (BSEB 2018)

(a) Jerusalem

(b) Manchester

(c) Osaka

(d) Frankfurt

Answer- 1. (d), 2. (b), 3. (b), 4. (a), 5. (c), 6. (a), 7. (c), 8. (a), 9. (c), 10. (d), 11. (a), 12. (a), 13. (b), (a), 15. (b), 16. (b), 17. (b), 18. (c), 19. (a).


Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in

Leave a Comment