VVI MCQs Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities With Answers

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

If you are looking for questions and answers To the MCQs Class 12 Geography Chapter 7 then this website is for you.

So students, after reading this article, you will get very high marks in the exam from this chapter because all the exam-related questions are described in it, so read it thoroughly.

I have been a 12th topper myself and I know what kind of questions are asked in the 12th exam. Presently, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written this article with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to score very good marks in Geography from this chapter in the exam.

VVI MCQs Class 12 Geography Chapter 7 Tertiary and Quaternary Activities With Answers

Class12th 
Chapter No07
ProvidingVvi questions & answers
Chapter NameTertiary and Quaternary Activities
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English / Political Science
Study MaterialsMCQs


MCQS

MCQs Class 12 Geography Chapter 7

1. Which of the following is a tertiary activity? 

(a) Trade

(b) transport

(c) Communications and Services

(d) all

2. What is a specialized market?

(a) Labor market

(b) housing

(c) Semi-manufactured

(d) all

3. Which of the following are retail trade services?

(a) Ferry

(b) street vendors

(c) truck

(d) telephone

(e) all

4, What is the factor affecting the transport services?

(a) geographical

(b) size of population

(c) nature

(d) communication service

5. What is high-level service?

(a) doctor

(b) Soil

(c) washerman

(d) barber

6. What is the low-level service?

(a) Musicians

(b) lawyer

(c) mental labour

(d) barber

 7. How many people are employed in services in the United States?

(a) 60 per cent

(b) more than 75 per cent

(c) 50 per cent

(d) 58 per cent

8. Which of the following is done for pleasure purposes rather than for business purposes?

(a) Tourists

(b) transport

(c) entertainment

(d) housing

9. ‘Stay-in’ has emerged as a profitable business as-

(a) Heritage Homes in Goa

(b) Medicare in Karnataka

(c) Coorg

(d) all

10. Which of the following is the fourth activity?

(a) Collection of information

(b) Production and Dispersion

(c) Research and Development

(d) all.

11. Which of the following is an example of Knowledge Case Outsourcing (KPO)?

(a) E. learning

(b) Business Research

(c) intellectual property

(d) Legal profession

(e) all.

12. How many thousand patients came to India for treatment from the USA in 2005? 

(a) 20

(b) 55

(c) 40

(d) 75

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

13. Which of the following is the country with medical tourism?

(a) India

(b) Thailand

(c) Singapore

(d) Maleshिcome on

(e) all.

14. In which of the following countries is numerical division found?

(a) India

(b) Russia

(c) both

(d) none of these


Other important MCQs


Question 1. Education, and law are activities of-

(a) Primary

(b) secondary

(c) tertiary

(d) Quarterly

2. Which one of the following is the fifth activity?

(a) farming

(b) hunting

(c) External sources

(d) Iraq

3. Which continent receives the maximum number of international tourists?

(a) Europe

(b) Australia

(c) Africa

(d) North America

4. Examples of tertiary activities are-

I. Education

II. banking

 III. manufacturing

 IV. transportation

8. Which of the following countries has benefited more in the form of medical tourism? 

(a) India

(b) Singapore

(c) Switzerland

(d) all of these

Which of the following are the 10 golden-collar businesses?

(a) fifth activity

(b) Tertiary activities

(c) Secondary Activities

(d) none of these

11. Presently the world’s largest and emerging tertiary activity is—

(a) wholesale trade

(b) retail trade

(c) communication system

(d) tourism

12. Communication involves sending of which of the following?

(a) words and messages

(b) of the facts

(c) of ideas

(d) all of these

13. Outsourcing is helpful in-

(a) in improving efficiency

(b) in reducing the prices

(c) in increasing employment in developing countries

(d) all of these

14. Which one of the following is a quadratic activity?

(a) Construction

(b) Printing of books

(c) Paper manufacturing industry

(d) University teaching

15. In which of the following activities, high-level investigations are included?

(a) primary activity

(b) second activity

(c) Fourth Activity

(d) Pancham Kriyaktop

[Answers- 1. (b), 2. (c), 3. (a), 4. (c), 8. (d) 10. (a), 11. (d), 12. (d), 13. (d), 14. (d), 15. (d).


Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in

Leave a Comment