Important VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 7 Minerals and Energy Resources

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

If you are looking for questions and answers To the MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 7 then this website is for you.

So students, after reading this article, you will get very high marks in the exam from this chapter because all the exam-related questions are described in it, so read it thoroughly.

I have been a 12th topper myself and I know what kind of questions are asked in the 12th exam. Presently, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written this article with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to score very good marks in Geography from this chapter in the exam.

Important VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 7 Minerals and Energy Resources

Class12th 
Chapter No07
ProvidingVvi questions & answers
Chapter NameMinerals and Energy Resources
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English / Political Science
Study MaterialsMCQs


MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 7

NCERT MCQs


1. In which of the following states are major oil fields located?

(a) Assam

(b) Bihar

(c) Rajasthan

(d) Tamil Nadu

2, At which of the following places was the first nuclear power station established? (B.S.E.B., 2016)

(a) Kalapakkam

(b) Narora

(d) Tarapur

(c) Rana Pratap Sagar

3. Which of the following mineral is known as ‘brown diamond’?

(a) iron

(b) Manganese

(c) Lignite

(d) mica

4. Which of the following is a non-renewable source of energy? 

(a) water

(b) Solar

(c) Heat

(d) wind

Answer- 1. (a), 2. (d), 3. (c), 4. (c)


important MCQs


1. In which state is the Shivasamudram hydroelectric project located?

(a) Karnataka

(b) Maharashtra

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

2. Which metal is suitable to be used in place of copper from the point of view of conservation?

(a) Platinum

(b) iron

(c) aluminium

(d) Silver

3. Koderma is famous for which mineral?

(a) Iron ore

(b) copper

(d) bauxite

(c) mica

4. What is there in Khetri?

(a) copper mines

(b) coal mines

(c) Bauxite Mines

(d) Iron-ore mines

5. What is Bailadila famous for?

(a) Bauxite

(b) copper

(c) Iron ore

(d) gold

6. In which state is the Naharkatiya petroleum field located?

(a) Meghalaya

(b) Assam

(d) Tamil Nadu

(c) Tripura

7. Ankleshwar area is-

(a) In Assam

(b) in Rajasthan

(c) In Andhra Pradesh

(d) in Gujarat

8. The main mineral mined in Neyveli is-

(a) Lignite

(b) Uranium

(c) Lead zinc

(d) bauxite

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

9, Durg iron-ore producing area is-

(a) In Jharkhand

(b) Gujarat

(c) in Madhya Pradesh

(d) from Chhattisgarh

10. In which of the following states is the Kakrapara Atomic Power Station located?

(a) Karnataka

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) Maharashtra

11. Which of the following states has the largest reserves of coal?

(a) West Bengal

(b) Jharkhand

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh

12. The Hazira-Vijaypura-Jagdishpur gas pipeline does not pass through which state?

(a) Maharashtra

(b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh

(d) Uttar Pradesh

13. Maisavi category is related to which of the following?

(a) Iron ore

(b) coal

(c) copper

(d) gold

14. Which of the following industries uses bauxite as a raw material?

(a) Aluminum

(b) Cement

(G)

(d) steel

15. Which of the following is not an iron ore?

(a) Intrasite

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) Maharashtra

16. What is Bombay (Mumbai) High known for?

(a) Petroleum

(b) coal

(c) Uranium

(d) hydropower

17. In which state is the Rawatbhata Nuclear Power Plant located (B.S.E.B., 2016)?

(a) Uttar Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Karnataka

18. Which of the following state is famous for Gondwana Coal?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Tripura

Tamil Nadu

(d) Jharkhand

19. Bababudan hill is—

(a) In Karnataka

(b) in Goa

(c) In Jharkhand

(d) in Odisha

20. In which state is the Balaghat manganese field located?

(a) Madhya Pradesh

(b) Chhattisgarh

(c) Odisha

(d) Jharkhand

23, Which one of the following is non-conventional energy?

(K)Coal

(b)mineral oil 

(G)hydropower

(d)solar energy

24. Which of the following states is associated with the Narora Nuclear Power Plant?

(a) Tamil Nadu

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Kerala

25. In which region the largest reserve of mineral oil is found?

(a) Iran

(b) Iraq

(c) China

(d) Saudi Arabia

26. Which state has the largest reserves of manganese? (J.A.C., 2017)

(a) Jharkhand

(b) Odisha

(c) Madhya Pradesh.

(d) Andhra Pradesh

27. Which of the following is a source of conventional energy?

(a) coal

(b) petroleum

(c) natural gas

(d) all of these

28. Which of the following states has the largest reserves of coal (J.A.C., 2017)?

(a) West Bengal

(b) Jharkhand

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh

29. Which metal is suitable to be used in place of copper from the point of view of conservation?

(a) Platinum

(b) iron

(c) aluminium

(d) Silver

30. In which state Jharia coal field is located?

(a) Odisha

(b) Andhra Pradesh

(c) Bihar

(d) Jharkhand

31. Which of the following coal mines are in Jharkhand?

(a) Bokaro

(b) Giridih

(c) Singrauli

(d) Jharia

32. In which of the following states is the Narora Nuclear Power Station located?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Karnataka

Answer- 1. (a), 2. (c), 3. (c), 4. (a), 5. (c), 6. (b), 7. (d), 8. (a), 9. (d), 10. (b), 11. (b),12. (a), 13. (a), 14. (a), 15. (a), 16. (a), 17. (c), 18. (d), 19. (a), 20 .(c), 21. (d), 22.(a), 23. (d), 24. (b), 25. (d), 26. (c), 27. (d), 28. ( b), 29. (c), 30. (d), 31. (c), 32.(a).


Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in


FAQs


1. Give an account of the distribution of mica in India.

In North India, deposits of mica are mainly found in the states of Jharkhand, Andhra Pradesh and Rajasthan. In the state of Jharkhand, high-quality mica is found 150 km from the lower Hazaribagh plateau. It is found in a long and 22 km wide strip. Mica is also found in Nellore in Andhra Pradesh and the Jaipur-Bhilwara belt and the Udaipur region in Rajasthan.

2, What is nuclear energy? Write the names of energy centres in India.

Answer – The energy obtained from the fission of molecules under controlled conditions is called nuclear energy. Tarapur (Maharashtra), Rawatbhata (Rajasthan), Kalpakkam (Tamil Nadu), Narora (Uttar Pradesh), Kaiga (Karnataka) and

3. Is these important MCQs?

yes, all important MCQs.

Leave a Comment