Important VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 8 Manufacturing Industries

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

If you are looking for questions and answers To the MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 8 then this website is for you.

So students, after reading this article, you will get very high marks in the exam from this chapter because all the exam-related questions are described in it, so read it thoroughly.

I have been a 12th topper myself and I know what kind of questions are asked in the 12th exam. Presently, I am also playing the role of a teacher, and also make my students practice important information and topics of class 12th. I have written this article with my experience of more than 5 years. With the help of this post, you will be able to score very good marks in Geography from this chapter in the exam.

Important VVI MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 8 Manufacturing Industries

Class12th 
Chapter No08
ProvidingVvi questions & answers
Chapter NameManufacturing Industries
BoardCBSE
Book NCERT
SubjectGeography
Medium English / Political Science
Study MaterialsMCQs


MCQs Class 12 Geography PART-B Chapter 8

NCERT MCQs


1. Which is not a reason for industrial setup?

(a) The market

(b) capital

(c) population density

(d) Energy

2. Which of the following is the first iron-steel company established in India?

(a) Indian Iron and Steel Company (IISCO)

(b) Tata Iron and Steel Company (T.I.S.C.O.)

(c) Visvesvaraya Iron and Steel Works

(d) Mysore Iron and Steel Works

3. Established the first cotton textile factory in Mumbai went because-

(a) Mumbai is a port

(b) It is located near the cotton-growing region

(c) Mumbai was a financial centre

(d) all of the above

4. The centre of the Hooghly industrial region is-

(a) Kolkata-Howrah

(b) Kolkata-Rishra

(c) Kolkata-Mednipur

(d) Kolkata- Kon Nagar

5. Which of the following is the second largest Chinese construction productive?

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Punjab

(d) Tamil Nadu

Answer- (i). (c), (ii). (b), (iii). (d), (iv). (a), (v). (b).


objective questions MCQs


1. Which one of the following is part of an industrial setting? Is there no reason?

(a) The market

(b) population density

(c) capital

(d) Energy

2. At which of these places iron-steel plant is not established?Has been done?

(a) Jamshedpur

(b) Bhilai

(c) Murshidabad

(d) Rourkela

3. Which of the following industry is not based on agriculture? 

(a) Cement

(b) cotton clothes

(c) sugar

(d) Jute

4. In which state is the Vijayanagar Steel Center located?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

5. Where is Mohali Software Technology Park located?

(a) In Chandigarh

(b) in Himachal Pradesh

(c) In Jharkhand

(d) in Assam

class 12th NotesMCQ
HistoryPolitical Science
EnglishHindi

6, Where was the first modern cotton mill established in India? Went?

(a) In Mumbai

(b) in Surat

(c) in Ahmedabad

(d) in Coimbatore

7. Which city is known as the ‘Manchester of Tamil Nadu’?

(a) Coimbatore

(b) Chennai

(c) Salem

(d) none of these

8, Where is Manipal Software Technology Park located?

(a) in Sikkim

(b) in Karnataka

(c) In Andhra Pradesh

(d) in Tamil Nadu

9. Bokaro Steel Center is :

(a) In the private sector

(b) in the public sector

(c) mixed zone

(d) none of these

10. Which city is called Manchester in South India?

(a) Chennai

(b) Sholapur

(c) Coimbatore

(d) Ahmedabad

11. Where is Bhilai Steel Plant located? (U.P. Board, 2018)

(a) Chennai

(b) Sholapur

(c) Coimbatore

(d) Ahmedabad

Answer- 1. (b), 2. (c), 3. (a), 4. (a), 5. (a),6. (a), 7. (a), 8. (a), 9. (b), 10. (d), 11. (d).


Geography Notes In English



MCQs Geography In English



class12.in

Geography Notes In Hindi



MCQs Geography In Hindi



class12.in


FAQs


1. Iron and steel industry is the basis of the industrial development of a country, why so?

Ans-(i) Iron-steel industry is a basic base for the industrial development of any country. Almost all the sectors of the Indian industry mainly depend on the iron and steel industry for their basic infrastructure. That’s why the iron and steel industry is the basis of the industrial development of any country.

2. Name two sectors of the cotton textile industry. How are they different?

Answer- The cotton textile industry in India can be divided into the following two sectors- 1. Organized Sector 2. Unorganized Sector. In the organized sector, cotton yarn and cotton fabrics are manufactured on a large scale in cotton textile mills with the help of modern machines, while in the unorganized or decentralized sector, cotton yarn and cotton fabrics are manufactured on a small scale by handlooms and power looms.

3. Why is the sugar industry a seasonal industry?

Answer – The most important raw material in the sugar industry is sugarcane. Sugarcane is produced in a certain season of the year. When sugarcane is stored for more than a day, the amount of sucrose in it decreases with time. Therefore, sugar mills have to do the work of sugar production soon.

Leave a Comment