Ncert Solutions Class 12 Bst chapter 1 mcq pdf download Nature and Importance of Management

WhatsApp Group (Join Now) Join Now
Telegram Group (Join Now) Join Now

Ncert Solutions Class 12 Bst chapter 1 mcq pdf download Nature and Importance of Management

Class12th 
Chapter NameNature and importance of management
Chapter number01
Book NCERT
SubjectBusiness studies
Medium English
Study MaterialsMCQs
Download PDFNcert Solutions Class 12 Bst chapter 1 mcq pdf download

Ncert Solutions Class 12 Bst chapter 1 mcq pdf download Nature and Importance of Management

1. Top level manager spends part of his time on planning

(a) 35%

(b) 50%

(c) 70%

Ans.(a)

2. The essence of management is—

(a) coordination

(b) organization

(c) stocking

Ans.(a)

3. Management is a transfer of responsibility because it involves.

(a) currency

(b) machine

(c) human being

(d) material

Ans.(b)

4. The most motivating work of management is to the employees.

(a) stocking

(b) Motivation

(c) organization

Ans.(b)

5. There is management

(a) art

(b) science

(c) Both art and science

Ans.(c)

6. Management has social responsibility.

(a) towards everyone

(b) Only towards employees

(c) towards the government

(d) only towards the consumer

Ans.(a)

7. “Management is the development of people, not the direction of things….” This statement is-

(a) Larins A. Apple’s

(b) R. C. Davis’s

(c) Keith and Gubelin

(d) George R. terry 

Ans.(a)

8. Applies to the nature of social responsibility of management

(a) Rule of buyer’s caution

(b) Regulation of seller’s due diligence

(c) Neither of these

Ans. (b)

9. Coordination is established.

(a) between groups

(b) between departments

(c) Between management and employees

(d) Between all of the above

Years. (d)

10. The most necessary thing in the development of any country is

(a) of physical resources

(b) of economic resources

(c) efficient management

Years. (vs)

11. George R. According to Terry the functions of management are 

(a) 2 

(b)4

(c) 6

Ans: b

12. According to Koontz and O’Donnell, the main functions of management are-

(a) 5 

(b) 4

(c) 3

Ans: a

13. The nature of management is

(a) In the form of innate talent

(b) As acquired talent

(c) In the form of both inborn talent and acquired talent.

Ans: C

14: Normal is established.

(a) By the highest level management 

(b) Through middle level management

(c) By lower level management

(d) not by any of these

Ans: A

15. The art of management is-

(a) to work oneself

(b) To take work from others

(c) Both working oneself and taking work from others.

Ans.(c)

16. “Management is a profession.” This statement is-

(a) George R. terry

(b) American Management Association

(c) Henry Fayol

Ans. (b)

17. Coordination is-

(a) Optional

(b) necessary

(c) unnecessary

(d) waste of time

Ans.(b)

NCERT Solutions for Class 12 Commerce Stream


Leave a Comment